borówka amerykańska właściwości jagód borówki wysokiej

Borówka Amerykańska – Właściwości “Przedłużające Życie o 22 Lata”

Nowe badania naukowe potwierdzają, że borówka amerykańska ma właściwości przeciwutleniające, odmładzające i wydłużające życie.

Jedzenie jagód borówki amerykańskiej może “dać Ci 22 lata życia”.

To już nie pierwszy przypadek, że jagody mają właściwości wydłużające życie. Jedzenie tybetańskich suszonych jagód goji, także wpływa na wydłużenie życia.

 

Borówka Amerykańska – Dawna “Dzika Leśna Jagoda”

 

Borówki amerykańskie są jednym z niewielu gatunków owoców pochodzących z Ameryki Północnej i mają barwną historię sięgającą czasów przedkolonialnych. Gatunki z rodziny borówki znane są pod wieloma nazwami, m.in.: borówka brusznica, borówka czarna, borówka amerykańska i inne.

Borówki to zazwyczaj krzewy, które mogą mieć różną wielkość od 10 centymetrów do 4 metrów wysokości. W komercyjnej produkcji borówek mniejsze gatunki znane są jako “borówki niskie” (synonim “dzikiej jagody”), podczas gdy większe gatunki są znane jako “borówki wysokie”.

Jagody były zbierane i używane przez rdzennych Amerykanów przez wieki przed przybyciem kolonistów z Europy. Jagoda była święta dla Indian po części dlatego, że kwiatostan jagód ma kształt pięcioramiennej gwiazdy.

Indianie wierzyli, że jagody zostały wysłane przez Wielkiego Ducha podczas wielkiego głodu, aby złagodzić głód swoich dzieci.

Rdzenni Amerykanie zjadali świeże jagody i suszyli, aby zachować je do wykorzystania w zimie” – indepthinfo.com.

Sok z owoców jagód wykorzystywano do przygotowania syropu na kaszel, a liście do herbaty, aby wzmocnić krew. Sok z jagód był również używany jako barwnik do tkanin i koszy. Suszone jagody były używane w zupach i gulaszach oraz służyły do ​​tarcia mięsa.

Kiedy angielscy osadnicy przybyli do Ameryki, próbowali wprowadzić angielskie praktyki rolnicze w Ameryce. W połączeniu z próbą wspólnego życia okazało się to katastrofalne.

Osadnicy w Nowej Anglii prawie zagłodzili się na śmierć, dopóki Indianie nie nauczyli ich o rodzimych, amerykańskich roślinach. Oprócz nauczania osadników o uprawie kukurydzy, Indianie Wampanoag nauczyli angielskich osadników w Plymouth, jak zbierać i suszyć jagody, aby przetrwać zimę.

Jagody używane przez Indian były dziką, niską odmianą krzewu borówki.

Większość dzisiejszych borówek to wysoka odmiana krzewu, udomowiona na początku XX wieku przez Elizabeth White i doktora Fredericka Coville.

Rośliny zostały ulepszone na przestrzeni lat w celu zwiększenia wielkości, koloru i plonu jagód. Nawet jeśli dzikie jagody są mniejsze, to jednak są bardziej aromatyczne niż ich hodowlani kuzyni. Ameryka produkuje obecnie najwięcej borówek na świecie.

 

borówka amerykańska odmiana borówki wysokiej ma właściwości lecznicze odchudzające i odmładzające

 

100 Lat Historii Jagody Borówki Amerykańskiej

 

Od dnia, w którym pierwszy zbiór borówki wysokiej przeszedł z gospodarstwa do stołu, te małe niebieskie cuda natury pomagają ludziom prowadzić zdrowsze, bardziej satysfakcjonujące życie.

Na początku XX wieku ludzie nie sądzili, że można udomowić borówki (dzikie, leśne jagody).

Jednak Elizabeth White, córka rolnika z New Jersey, była zdeterminowana, by wyhodować kwitnący przemysł dla borówek. W 1911 roku połączyła siły z botanikiem z Departamentu Rolnictwa USA Frederickem Covillem, aby zidentyfikować dzikie rośliny o najbardziej pożądanych właściwościach, krzyżując krzewy i tworząc nowe, intensywne odmiany jagód.

Coville i White zebrali i sprzedali pierwsze komercyjne uprawy borówek w 1916 roku. Tak więc w 2016 roku obchodziliśmy 100 lat borówki amerykańskiej.

Pochodzące z Ameryki Północnej dzikie jagody, z których wyhodowano borówki amerykańskie, występują już od ponad 13 000 lat.

Dzikie, leśne jagody mają głębokie korzenie w historii amerykańskiego kraju, ale także na całym świecie. Dzisiaj nadal czerpiemy korzyści zdrowotne z jagód i odkrywamy, że mają coś więcej do zaoferowania, niż mogliby sobie wyobrazić nasi przodkowie.

 

Borówka Amerykańska – Właściwości Zdrowotne

 

Korzyści zdrowotne borówek są głównie spowodowane antocyjanidynami. Są wyjątkowymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w czerwonych oraz fioletowych owocach i warzywach, które są skuteczne w różnych stanach chorobowych.

 

Borówka amerykańska – właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i kolagen

Badania wykazały, że antocyjanidyny są bardzo aktywnymi fitoskładnikami przenoszonymi w krwioobiegu. Silnie działają na naczynia krwionośne i kolagen w celu wzmocnienia i zachowania. Wspomagają integralność naczyń krwionośnych wokół ciała, a nie tylko kolagenu w skórze.

 

Borówka amerykańska – właściwości chroniące serce

Działanie to połączyło antocyjanidyny z redukcją chorób sercowo-naczyniowych (chroniąc naczynia wokół serca).

 

Borówka amerykańska – właściwości korzystne dla zdrowia oczu

Inne popularne zastosowanie borówek wiąże się z widzeniem i ochroną przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem. Legenda sugeruje, że podczas II Wojny Światowej lotnicy British Air Force jedli codziennie dżem z borówek, aby poprawić swoje widzenie nocne.

Borówki zawierają związki zwane antocyjanozydami, odpowiedzialne za niebieski kolor borówek, które jak wykazano, hamują utratę wzroku. Badania wykazały korzyści u pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą, infekcjami oczu, a nawet zmęczeniem oczu.

 

Borówka amerykańska – właściwości przeciwutleniające

Poza faktem, że jagody smakują dobrze, ostatnie badania wykazały, że jagody i inne ciemne owoce mają niesamowite korzyści zdrowotne. Małe owoce borówki amerykańskiej zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, flawonoidów, błonnika i witamin, a jednocześnie są mało kaloryczne i prawie beztłuszczowe.

Borówki amerykańskie mają najwyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do 40 innych owoców i warzyw.

Uważa się, że właściwości przeciwutleniające borówek obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za niektóre nowotwory.

“Najlepsze wyniki zaobserwowano w przypadku raka jelita grubego, w którym związki borówki hamują wzrost komórek, a nawet powodują apoptozę w komórkach nowotworowych. Związek pterostilbenu występujący w jagodach jest badany jako substancja obniżająca cholesterol i lecząca raka” – indepthinfo.com.

Antyoksydanty mają także korzyści immunologiczne. Dieta bogata w przeciwutleniacze, podobnie jak w jagody, zwiększa siłę układu odpornościowego, co pozwala organizmowi zwalczać wirusy, takie jak przeziębienie i grypa.

Przeciwutleniacze w borówkach były badane na szczurach przez USDA i wykazano, że mają właściwości przeciwstarzeniowe.

Związane z wiekiem zmniejszenie zdolności umysłowej spowodowane starzeniem się zmniejszyło się u szczurów, którym podano jagody. Badania wykazały, że jagody mogą pomóc w leczeniu komórek mózgu i mogą zapobiegać lub leczyć chorobę Alzheimera.

 

Borówka amerykańska – właściwości antybakteryjne

Tradycyjna medycyna sugeruje jagody jako środek zaradczy na biegunkę i zaparcia. Mogą być w stanie pomóc w infekcjach dróg moczowych.

Kolejny związek w jagodach sprzyja zdrowiu układu moczowego, zapobiegając gromadzeniu się bakterii E. coli na ścianie układu moczowego. Jagody mają działanie antybakteryjne. Działają jak antybiotyk, który pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych.

 

Borówka amerykańska – właściwości odżywcze

Wysokie poziomy witamin E, C i A, selenu, cynku i fosforu w borówkach amerykańskich są również znane z promowania zdrowych oczu. Bliski krewny borówki, borówka czarna, był badany w Europie i oferuje podobne korzyści.

Skórka borówki jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Zawartość kwasu, miedzi i sodu w borówkach amerykańskich pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Badania, które już przeprowadzono na borówkach amerykańskich, pokazują, że korzyści zdrowotne wynikające z tego małego owocu są świetne. Przez cały czas trwają badania nad potencjalnymi jeszcze większymi odkryciami.

 

Film o Borówce Czarnej (Dzikiej Jagodzie Leśnej), Kuzynce Borówki Amerykańskiej

 

 

Borówka Amerykańska – Właściwości Odchudzające

 

Czy wiesz, że jagody borówki amerykańskiej mogą pomóc Ci zrzucić wagę?

Zgadza się.

Naukowcy zaczęli badać jagody borówki amerykańskiej i ich potencjał, aby pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Nowe badania sugerują, że jagody borówek mogą zmienić sposób, w jaki metabolizujemy tłuszcz i cukier.

Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały, że jagody mogą zmniejszyć tłuszcz z brzucha. Nawet szczury na diecie wysokotłuszczowej wykazywały zmniejszoną zawartość tłuszczu, obniżały poziom cholesterolu, poprawiały poziom insuliny na czczo i poziom glukozy oraz zmniejszały poziom tłuszczu w wątrobie.

Szczury na diecie niskotłuszczowej i suplemencie z jagód borówki amerykańskiej miały jeszcze lepsze wyniki.

“Ostatnie wyniki badań sugerują, że jagody mogą wpływać na geny regulujące spalanie i magazynowanie tłuszczu, pomagając zmniejszyć tkankę tłuszczową w jamie brzusznej i obniżyć poziom cholesterolu. W połączeniu z dietą niskotłuszczową borówki mogą również obniżyć poziom trójglicerydów i poprawić poziom cukru we krwi, co jest zaletą kompleksowego planu odchudzania” – driscolls.com.

Gdyby to nie wystarczyło, by zainspirować Cię do częstszego korzystania z borówek amerykańskich, ten mały owoc jest źródłem błonnika, który ma moc napełnienia Cię i utrzymania w sytości, bez spożywania nadmiaru kalorii.

Praktycznie wszyscy eksperci w dziedzinie zdrowia zgadzają się, że aktualne problemy z kontrolą wagi nękające kraje zachodnie wynikają z nadmiernego spożycia nieżywotnej, wysoko rafinowanej żywności. Co sprawia, że ​​jagody borówki amerykańskiej są dobrym wyborem do odchudzania.

Słodka, beztłuszczowa i smaczna jedna porcja borówek amerykańskich dostarcza tyle samo antyoksydantów promujących zdrowie, jak pięć porcji brokułów. Przy tym ma zaledwie 80 kalorii oraz mnóstwo witamin i składników odżywczych.

 

jagody borówki amerykańskiej mają właściwości przeciwutleniające i wydłużające życie

 

Jagoda Borówki Amerykańskiej Może “Wydłużyć Życie Człowieka o 22 Lata” – Sugerują Naukowcy

 

Czyżby owoce borówki amerykańskiej (borówki wysoka) miały właściwości odmładzające i wydłużające życie ?

Za chwilę powiem Ci więcej o rewelacyjnych odkryciach naukowców i korzyściach zdrowotnych borówki amerykańskiej. Na początek zastanówmy się, dlaczego się starzejemy ?

“Komórkowe DNA wytrzymuje bezlitosne obrażenia przez czynniki wewnętrzne i zewnętrzne. 

Podstawowym problemem starzenia jest wadliwa naprawa DNA. W wyniku utraty zdolności do naprawy DNA dochodzi do chorób i śmierci. Gdybyśmy mogli udoskonalić wewnętrzne procesy naprawy DNA, stalibyśmy się niesamowicie odporni na choroby zwyrodnieniowe.

Ekstrakty borówki wykazały solidne właściwości naprawy DNA.

Wspomagające pamięć i chroniące mózg korzyści borówek od dawna stanowią obiecujący obszar badań.

Nowsze badania pokazują, że jagody opóźniają proces starzenia się poprzez różne mechanizmy, w tym naprawę uszkodzeń DNA i korzystne modulowanie genów związanych ze starzeniem. 

Zdolność do naprawy DNA jest niezbędnym mechanizmem długowieczności. Fascynujące badania laboratoryjne wykazały, że związki zawarte w jagodach mogą zwiększyć średnią długość życia o 28%. U ludzi wynosi to ponad 22 lata !” – lifeextension.com. 

Wynik 22 lat wyliczono na przykładzie statystycznym 79-letniej osoby (średniej oczekiwanej długości życia urodzonego dziś mężczyzny).

 

Składniki jagód borówki amerykańskiej mają właściwości modulujące “geny długowieczności”

 

Kiedy naukowcy zaczęli badać jagody borówki amerykańskiej, po raz pierwszy odkryli wpływ owoców na zmniejszenie przyspieszającego starzenia się w wyniku stresu oksydacyjnego w tkankach.

Borówki amerykańskie są wyjątkowe wśród owoców dzięki swojej zdolności do nie tylko gaszenia destrukcyjnych wolnych rodników tlenowych, ale także do bezpośredniego modulowania genów, które nadają komórkom własne mechanizmy obronne.

Geny te produkują enzymy, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa i katalaza, które zapewniają komórkom zdolność do wychwytywania i detoksykacji wolnych rodników, wytwarzając zamiast tego nieszkodliwe cząsteczki wody.

Składniki jagód borówki amerykańskiej robią znacznie więcej niż walka z utlenianiem.

Badania ujawniają obecnie potężną zdolność polifenoli z jagód borówki amerykańskiej do modulowania genów związanych z samym starzeniem się. Jeden z tych genów może wydłużyć do 35% życia much owocowych, powszechnie badanego organizmu w nauce zajmującej się starzeniem.

 

Mechanizmy właściwości przedłużających życie dzięki spożyciu jagód borówki amerykańskiej

 

W jaki sposób borówkom amerykańskim udaje się przedłużyć żywotność i znacznie poprawić funkcjonalność?

Nie jesteśmy daleko od ostatecznej odpowiedzi, biorąc pod uwagę złożoność biochemii owoców jagodowych. Zaczynają się pojawiać pewne kluczowe punkty, skupione na zdolności ciała do samodzielnej naprawy.

Jagody i ich składniki polifenoli wydają się wyjątkowo dobre w promowaniu naprawy nici DNA i optymalizacji odporności na poziomie komórkowym. Obie te funkcje są niezbędne do zapobiegania starzeniu się i wpływom środowiska, które prowadzą do raka, choroby sercowo-naczyniowej i utracie kontroli metabolicznej, które stanowią podstawę otyłości i cukrzycy.

DNA, schemat molekularny zawierający instrukcje dla wszystkich funkcji życiowych, jest delikatną cząsteczką, która pomimo wielu mechanizmów ochronnych łatwo ulega uszkodzeniu w wyniku utleniania, promieniowania, toksycznych chemikaliów i innych źródeł stresu. 

Wszystkie żywe komórki wyewoluowały mechanizmy identyfikujące i naprawiające uszkodzone nici DNA, które jeśli pozostaną nienaprawione, będą promować raka i wczesną śmierć komórki. Liczne badania pokazują, że ekstrakty z jagód nie tylko zapobiegają uszkodzeniom DNA, ale również umożliwiają szybką i dokładną naprawę” – lifeextension.com.

 

Badania na ludziach potwierdzają, że owoce borówki amerykańskiej mają właściwości ochronne DNA

 

W imponującym badaniu na ludziach zdrowi ochotnicy spożyli 300 gramów zmielonych jagód lub galaretkę bez składników jagodowych. Próbki krwi pobrano wcześniej, a także po upływie jednej, dwóch i 24 godzin od wzięcia suplementu do badania.

“Pod koniec godziny ilość wywołanego przez utlenianie uszkodzenia DNA u ochotników z dodatkiem jagód spadła o 18% w porównaniu z osobnikami kontrolnymi. To, co czyni to badanie szczególnie imponującym, to to, że ta pojedyncza, aczkolwiek duża, porcja borówek była w stanie tak szybko zlikwidować tę ilość uszkodzeń DNA” – lifeextension.com.

To jest niesamowity wynik. Wynika z tego, że jagody borówki amerykańskiej żywcem pożerają wolne rodniki. Pomyśl, co się dzieje po kilku tygodniach jedzenia jagód ?

 

jagody borówki amerykańskiej przepis na zdrowy posiłek i odmłodzenie organizmu

 

Jak To Się Dzieje, Że Jagoda Borówki Amerykańskiej Ma Potężne Właściwości Przeciwstarzeniowe ?

 

Większość dietetyków uważa borówki amerykańskie za super jedzenie!

Powód?

Jagody borówki amerykańskiej mają właściwości przeciwstarzeniowe. Owoce borówek są konsekwentnie uznawane za owoc o najwyższej aktywności antyoksydacyjnej.

“Te smaczne jagody oferują dwa razy więcej zdrowotnych przeciwutleniaczy niż szpinak, ponad trzy razy więcej od pomarańczy, czerwonych winogron i czereśni oraz ponad cztery razy więcej niż grejpfrut, białe winogrona, banany i jabłka” – healthyaging.net.

Jak zapewne wiesz, antyoksydanty są jednym z cudów natury, które pomagają chronić nasze ciało przed wieloma chorobami.

 

Jak działają antyoksydanty w borówce amerykańskiej?

 

Każdego dnia nasze komórki walczą z wolnymi rodnikami – niestabilnymi cząsteczkami tlenu związanymi z rakiem, chorobami serca i skutkami starzenia. Dietetyczne antyoksydanty przychodzą na ratunek, neutralizując wolne rodniki i pomagając zapobiegać uszkodzeniom komórek.

W jaki sposób?

Antyoksydanty, takie jak antocyjany i fenole, wraz z witaminami C i E (które są obfite w borówkach amerykańskich) pomagają chronić organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które są niestabilnymi cząsteczkami tlenu związanymi z rakiem.

 

Jakie borówki amerykańskie mają najwięcej właściwości leczniczych i odmładzających ?

 

Rośliny żyjące w trudnych warunkach wytwarzają szeroką gamę składników odżywczych zmniejszających stres, aby pomóc im radzić sobie w ekstremalnych temperaturach, wilgotności, dostępności składników odżywczych, drapieżnikami i innymi zagrożeniami.

Kiedy ludzie spożywają te cząsteczki, otrzymujemy korzyści z tej genetycznej odporności na stres, która pomaga naszym ciałom zwalczyć poważne zagrożenia.

Borówki amerykańskie, które rosną na twardych, piaszczystych glebach, często w suchych warunkach i na dużych wysokościach, zawierają najwyższe znane stężenia wielu takich bioaktywnych cząsteczek.

Prawdopodobnie wszystkie gatunki borówek mają właściwości lecznicze i przeciwstarzeniowe. Moim zdaniem naturalnie rosnące borówki czarne, czyli nasze dzikie, leśne jagody mogą tych właściwości mieć najwięcej. Czarna jagoda ma na przykład wyjątkowo dużą zawartość antocyjanów (największa wśród jagód borówek).

To jest tylko moja hipoteza.

Badania pokazują, że jagody borówki amerykańskiej oprócz zdolności do ochrony tkanki mózgowej i właściwościom odmładzającym, wpływają na poprawę zdrowia w większości układów ludzkiego organizmu.

Borówka amerykańska jest jednym z najpotężniejszych eliksirów młodości w przyrodzie.

Przeciwutleniacze i składniki odżywcze w jagodach borówki amerykańskiej mogą spowolnić proces starzenia, pomagając w zapobieganiu uszkodzeniom słonecznym, redukując powstawanie zmarszczek, pomagając w utrzymaniu równowagi i koordynacji oraz wyostrzając umysł.

Zatem namawiam Cię, abyś jadł częściej borówki amerykańskie i nasze leśne czarne jagody. Chociażby ze względu na ich fantastyczne właściwości odmładzające i wydłużające życie.


Źródła:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries

https://www.driscolls.com/article/blueberries-for-weight-loss

http://www.australianblueberries.com.au/does-good/berry-nutrition

https://www.blueberrycouncil.org

https://en.wikipedia.org/wiki/Blueberry

http://www.indepthinfo.com/blueberries/health-benefits.htm

http://www.indepthinfo.com/blueberries/history.htm

http://www.lifeextension.com/Magazine/2015/4/Blueberries-Boost-Longevity-Beyond-Calorie-Restriction/Page-01