brzoskwinia zwyczajna i leczniczy sok z owoców brzoskwiń

Brzoskwinia Zwyczajna i Leczniczy Sok z Owoców Brzoskwiń

Brzoskwinia zwyczajna zawiera duże ilości witaminy C i innych związków leczniczych. Leczy w zasadzie cała roślina: sok z owoców brzoskwiń, miąższ, skórka, pestki, kwiaty, a nawet liście drzew brzoskwini.

Zerknij również, co interesującego napisałem o kiełkach.

W poprzednim artykule wymieniłem 12 powodów, aby uprawiać i jeść kiełki słonecznika. Czy wiesz, że nasiona słonecznika po skiełkowaniu mają nawet 900% więcej wartości odżywczych niż dorosła roślina ?

No dobra, wracamy do brzoskwini zwyczajnej i jej rewelacyjnych właściwości zdrowotnych.

 

Brzoskwinia Zwyczajna – Historia “Owocu Nieśmiertelności”

 

Brzoskwinie symbolizujące w chińskiej mitologii nieśmiertelność (lub pragnienie długiego i zdrowego życia) są powszechnym symbolem w sztuce chińskiej, pojawiającym się w przedstawieniach lub opisach w wielu bajkach, obrazach i innych formach sztuki.

Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) to liściaste drzewo rodzime dla regionu północno-zachodnich Chin pomiędzy Tarim Basin a północnymi stokami gór Kunlun Shan, gdzie po raz pierwszy drzewa brzoskwiń zostały udomowione i uprawiane.

Drzewo brzoskwiniowe rodzi jadalny soczysty owoc zwany brzoskwinią lub nektaryną.

Specyficzny epitet persica odnosi się do dawnej powszechnej uprawy brzoskwiń w Persji (współczesny Iran), skąd brzoskwinie zostały przeszczepione do Europy.

Chociaż nazwa botaniczna Prunus persica odnosi się do Persji skąd przybyła do Europy, badania genetyczne sugerują, że brzoskwinie pochodzą z Chin. Gdzie były uprawiane od najwcześniejszych dni chińskiej kultury.

Do niedawna wierzono, że uprawa rozpoczęła się około 2000 roku p.n.e. Nowsze dowody wskazują, że udomowienie drzew brzoskwiniowych nastąpiło już 6000 lat przed Chrystusem w prowincji Zhejiang w Chinach.

Brzoskwinie były wymieniane w chińskich pismach już w X wieku p.n.e. i były ulubionym owocem królów i cesarzy.

Uprawa brzoskwiń rozpowszechniła się poza Chiny.

Dotarła do Japonii, Indii, do Persji, by trafić w końcu w roku 300 p.n.e. do Grecji. Aleksander Wielki wprowadził owoce brzoskwiń do Europy po zdobyciu Persów. Brzoskwinie były dobrze znane Rzymianom w pierwszym wieku naszej ery i były szeroko uprawiane w starożytnych Włoszech.

Brzoskwinie są przedstawiane na malowidłach ściennych miast zniszczonych przez erupcję Wezuwiusza w 79 roku.

Brzoskwinia została przywieziona do Ameryki przez hiszpańskich odkrywców w XVI wieku, a ostatecznie dotarła do Anglii i Francji w XVII wieku, gdzie była to cenna i kosztowna uczta.

We współczesnych czasach uprawy drzew brzoskwiniowych można znaleźć w prawie wszystkich krajach o umiarkowanym klimacie. Teraz możesz owoce brzoskwiń kupić w sklepach spożywczych i na targach rolniczych na całym świecie.

 

drzewo brzoskwini kwiaty i owoce brzoskwiń

 

Brzoskwinia Zwyczajna i Lecznicza Witamina C

 

Brzoskwinia zwyczajna jest bogata w  witaminę C, dlatego pomaga w walce z rakiem.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, o którym wiadomo, że ma właściwości przeciwnowotworowe. W szczególności przeciwutleniacz ten zwalcza wolne rodniki, o których wiadomo, że powodują raka.

Inne badanie laboratoryjne przeprowadzone w Texas A & M ujawniło, że wyciągi z owoców brzoskwini były w stanie zabić najbardziej agresywne komórki raka sutka, nie uszkadzając zdrowych komórek.

To szok, ale spożywanie 2-3 brzoskwiń dziennie może zatrzymać postęp raka piersi, jak wynika z badań.

Witamina C w brzoskwini jest także odpowiedzialna za ochronę skóry. Niezależnie od tego, czy owoce brzoskwiń są spożywane lub stosowane miejscowo, witamina C może pomóc w tworzeniu kolagenu, redukować zmarszczki i zwalczać uszkodzenia skóry związane ze słońcem.

Świeże brzoskwinie są najlepsze, czyli zebrane późnym latem i wczesną jesienią – w szczycie sezonu. Wtedy owoce brzoskwiń mają najwyższą zawartość witaminy C.

 

Brzoskwinia Zwyczajna – Korzyści Zdrowotne

 

Brzoskwinia istnieje od tysiącleci i jest uważana za soczysty, smaczny owoc do stosowania w różnego rodzaju potrawach na całym świecie.

Korzyści owoców brzoskwiń nie ograniczają się do smaku. Brzoskwinie są silnymi przeciwutleniaczami o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych, dlatego też jedzenie brzoskwiń oferuje imponujące korzyści zdrowotne.

Korzyści zdrowotne dla tych rozpowszechnionych i pysznych owoców są liczne.

Według MedicalNewsToday, badania przeprowadzone przez Texas A & M University wykazały, że brzoskwinie (i podobnie pestki brzoskwiń) są w stanie pomóc zapobiegać chorobom związanym z otyłością. Takimi jak choroba sercowo-naczyniowa, zespół metaboliczny i cukrzyca.

Jest to spowodowane obecnością związków fenolowych, a także ich zdolnością do obniżania poziomu cholesterolu LDL związanego z chorobami serca.

 

Brzoskwinie Walczą z Wolnymi Rodnikami i Opóźniają Starzenie

 

Jedną z największych zalet spożywania owoców brzoskwiń jest duża ilość przeciwutleniaczy znajdujących się w tych pysznych owocach.

Brzoskwinie wykazują silne właściwości przeciwutleniające, które mają długofalowe konsekwencje w zwalczaniu chorób i uwalnianiu wolnych rodników. Gdy wolne rodniki są zdolne do odbijania się w różnych systemach ciała, mogą wyrządzać wszelkiego rodzaju uszkodzenia, znane jako stres oksydacyjny, i przyczyniać się do choroby i rozkładu komórki na wielu poziomach.

Dieta bogata w przeciwutleniacze to najlepsza, naturalna ochrona przed szkodami wyrządzonymi przez wolne rodniki” – draxe.com

Podobnie jak w przypadku wielu rodzajów żywności, odmiana brzoskwini określa dokładny ładunek antyoksydantów.

Ponadto część brzoskwini, którą lubisz spożywać, wpływa również na ilość przeciwutleniającej korzyści, jaką możesz uzyskać z jedzenia brzoskwiń. Badania wskazują na przykład, że wyższy poziom przeciwutleniaczy jest w skórce w porównaniu do miąższu.

Również lepszą zawartość składników odżywczych znajdziesz w świeżych brzoskwiniach. Przetwory brzoskwiniowe i syrop brzoskwiniowy zawierają bardzo mało tego, co sprawia, że ​​brzoskwinie są tak korzystne.

Kwas kawowy jest przeciwutleniaczem występującym szczególnie w wysokich stężeniach w owocach brzoskwiń. Chroni organizm przed niebezpieczną rakotwórczą pleśnią aflatoksyną.

Aflatoksyna często występuje w niektórych rodzajach żywności, takich jak orzeszki ziemne, kukurydza i masło orzechowe.

Bardziej niż jakikolwiek inny testowany przeciwutleniacz, kwas kawowy zniszczył produkcję aflatoksyny, redukując ją o 95 procent. Biorąc pod uwagę góry dowodów łączących aflatoksyny z rakiem, obecność kwasu kawowego w owocach brzoskwiń jest szczególnie ważnym powodem regularnego ich spożywania.

 

owoce brzoskwiń sok i koktajl brzoskwiniowy zawierają witaminę c i związki lecznicze

 

Owoce Brzoskwiń Skutecznie Niszczą Raka

 

Według badań przeprowadzonych w 2014 roku przez naukowców w Texas A & M wynika, że jedzenie 2-3 brzoskwiń dziennie może spowolnić rozprzestrzenianie się raka piersi u kobiet.

Opublikowane w czasopiśmie Journal of Nutritional Biochemistry, najnowsze badanie mówi, że spożycie brzoskwiń miało ogromny wpływ na komórki raka sutka u myszy.

“Komórki rakowe z agresywnym typem komórek raka sutka, MDA-MB-435, wszczepiono pod skórę myszy, a to, co widzieliśmy, było zahamowaniem genu markerowego w płucach po kilku tygodniach, wskazując na hamowanie przerzutów, gdy myszy spożywały ekstrakt z brzoskwini” – powiedział dr Luis Cisneros-Zevallos.

“Ponadto, po ustaleniu dawki niezbędnej do zaobserwowania efektów u myszy, obliczono, że dla ludzi byłoby to równoważne spożywaniu od dwóch do trzech brzoskwiń dziennie”.

Naukowcy twierdzą, że związki fenolowe obecne w ekstrakcie brzoskwiniowym są odpowiedzialne za spowolnienie progresji nowotworu.

Jest to podwójnie ważne, ponieważ większość zgonów z powodu raka piersi jest przypisywana rozprzestrzenianiu się raka w organizmie. Co więcej, jak mówi dr Cisneros-Zevallos, ich badania oferują ludziom coś, co mogą zrobić natychmiast, aby potencjalnie pomóc w walce z tą śmiertelną chorobą.

Innymi słowy, możesz dziś lub jutro zacząć jeść świeże owoce brzoskwiń (o ile akurat jest sezon) i zapobiegać powstawaniu lub niszczyć komórki nowotworowe.

Matka Natura jest genialna.

“Znaczenie naszych ustaleń jest bardzo istotne, ponieważ pokazuje in vivo wpływ naturalnych związków, w tym przypadku związków fenolowych w brzoskwini, na raka piersi i przerzuty. Daje to możliwość włączenia do diety dodatkowego narzędzia, które zapobiega i zwalcza tę straszną chorobę, która dotyka tak wielu ludzi” – powiedział Cisneros-Zevallos.

Chociaż w badaniu wykorzystano odmianę brzoskwini Rich Lady, naukowcy twierdzą, że inne odmiany zawierają podobne związki polifenolowe. Mówią, że odpowiednia “dawka” dla ludzi, która mogłaby potencjalnie wykazywać takie same efekty jak te, które stworzyli u myszy, wynosiłaby od dwóch do trzech brzoskwiń dziennie.

 

Zgadnij, co jest zdrowsze, kwiaty, pestki, skórka, a może miąższ owoców brzoskwini ?

 

Okazuje się, że zarówno kwiaty, pestki, miąższ, jak i skórka owoców brzoskwini mają właściwości lecznicze. Nawet liście z drzew brzoskwiń stosuje się do leczenia chorób.

Owoce brzoskwiń na przykład zawierają kwas kawowy.

Kwas kawowy, przeciwutleniacz tak bogaty w brzoskwini, może hamować rodzaj włóknistego raka, nowotworu, który rośnie we włóknistej tkance łącznej. Rozwój niektórych nowotworów okrężnicy jest również hamowany przez spożywanie brzoskwiń i podobnych owoców.

I to nie tylko miąższ i skórka brzoskwini są tak korzystne w walce z rakiem.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej nasiona brzoskwini były używane przez tysiąclecia w leczeniu wielu chorób. W 2003 roku naukowcy odkryli, że związki zawarte w pestkach brzoskwini zmniejszają wzrost brodawczaka (guzy) na skórze i spowalniają ich karcynogenezę, proces, w którym łagodne guzy rozwijają się w raka.

Twoja skóra może również czerpać korzyści z kwiatów brzoskwini. Ekstrakt z kwiatu brzoskwini, poprzez właściwości antyutleniające, chroni skórę przed uszkodzeniami promieniami UV i rozwojem raka skóry.

Zatem najlepiej jedz całe owoce brzoskwiń (miąższ, skórkę i pestki), aby uzyskać maksimum korzyści zdrowotnych. Z kwiatów brzoskwiń możesz robić aromatyczne lecznicze mikstury. Kwiaty brzoskwiń wspaniale prezentują się we wszelkich posiłkach na słodko, chociażby jako dekoracja.

 

Przepis Na Pyszny Koktajl Brzoskwiniowy

 

Leczniczy Sok Brzoskwiniowy

 

W rzeczywistości wiele soków owocowych (w tym świeżo wyciskany sok brzoskwiniowy) rozpoczyna proces łagodzenia stresu oksydacyjnego w zaledwie 30 minut po spożyciu.

Giennadij Małachow w swojej słynnej książce “Dieta lecznicza i rozdzielna” pisze, jak można wykorzystać sok brzoskwiniowy do leczenia chorób.

Sok z Brzoskwini. Przyrządza się ze świeżych, dojrzałych owoców. Stosuje się w chorobach układu sercowo-naczyniowego, narządów oddychania, w chorobach wątroby, nerek; nasila wydzielanie soków trawiennych, co poprawia trawienie.

Sok ze świeżych liści (po 3-5 gramów dziennie) zaleca się przy nieżytach żołądka, jelit, twardzinie skóry, jako środek przeczyszczający i przeciw robakom.

Sok z kwiatów ma zastosowanie jako środek moczopędny i przeczyszczający.

Sok z owoców zażywa się po 1/2 szklanki, 2-3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem. Nie zaleca się przy cukrzycy i otyłości”.

Kto by pomyślał, że brzoskwinia zwyczajna ma takie właściwości zdrowotne i lecznicze. Nie dość, że owoce brzoskwiń są przepyszne (uwielbiam je jeść świeże w sezonie), to na dodatek mogą chronić Twoje komórki przed stresem oksydacyjnym.

Znowu same dobre wiadomości dla Ciebie 🙂


Źródła:

„Dieta lecznicza i rozdzielna” Giennadij Małachow, Oficyna wydawnicza „ABA”, Warszawa

http://naturalsociety.com/peaches-health-benefits-fuzzy-fruit/

https://draxe.com/peach-nutrition/

https://en.wikipedia.org/wiki/Peach

https://en.wikipedia.org/wiki/Peaches_of_Immortality

http://naturalsociety.com/peach-day-keep-breast-cancer-bay/