czarna porzeczka właściwości

Czarna Porzeczka – Właściwości Uzdrawiające i Wydłużające Życie

Wiedziałeś, że czarna porzeczka ma duże właściwości lecznicze ? To nie wszystko, czarna porzeczka zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, w tym nawet 300% dziennej zalecanej dawki witaminy C !

W moim poprzednim artykule pisałem o mniszku pospolitym i leczniczym korzeniu mniszka lekarskiego. Zdziwisz się strasznie, kiedy przeczytasz, jakie właściwości ma ten “chwast trawnikowy”.

 

Skąd Pochodzi Czarna Porzeczka ? 

 

Porzeczka czarna (Ribes nigrum) – gatunek rośliny należący do rodziny agrestowatych.

Czarna porzeczka pochodzi z północnej i środkowej Europy oraz Azji. Naturalnie występuje na obszarze  o umiarkowanym klimacie. Dziko rosnące krzaki krzewu czarnej porzeczki porastały niegdyś nadrzeczne olszyny i wilgotne lasy.

Czarną porzeczkę uprawiano w Rosji w XI wieku. Była obecna w ogrodach klasztornych, a także uprawiana w miastach i osadach. Uważa się, że kultywacja czarnej porzeczki w Europie rozpoczęła się w ostatnich dekadach XVII wieku.

 

Odwar z liści, kory lub korzeni czarnej porzeczki również był używany jako tradycyjne lecznicze środki zaradcze.

 

Podczas II wojny światowej większość owoców bogatych w witaminę C, takich jak pomarańcze, stała się trudna do zdobycia w Wielkiej Brytanii. Ponieważ owoce z czarnej porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, a rośliny czarnej porzeczki nadają się do uprawy w klimacie brytyjskim, rząd brytyjski zachęcał do ich uprawy,

Czarna porzeczka jest uprawiana w Wielkiej Brytanii od ponad 500 lat.

W USA uprawa czarnej porzeczki była bardzo powszechna, dopóki jej kultywacja nie została zakazana na początku XX wieku, ponieważ czarna porzeczka przenosiła chorobę, która zagrażała lasom sosnowym. Chociaż zakaz został zniesiony w drugiej połowie XX wieku, sława czarnej porzeczki zmniejszyła się tak, jak jej uprawa.

Ten mały krzew porzeczki posiada m.in. odmianę z owocami białymi, czerwonymi i czarnymi. Chociaż białe i czerwone są słodsze od czarnej porzeczki, oferują mniej witamin i minerałów. Chińska i europejska medycyna ludowa, jako środek leczniczy, podaje dziesiątki tradycyjnych zastosowań czarnych porzeczek.

 

czarna porzeczka właściwości odżywcze

 

Badania Potwierdzają, Że Czarna Porzeczka To “Superowoc” Numer 1

 

Nowe odkrycia pokazują, że czarna porzeczka to najlepszy “superowoc”, który może pomóc w walce z rakiem, chorobami serca i chorobą Alzheimera.

Czarna porzeczka jest o wiele bardziej pożywna niż bardziej egzotyczne owoce, takie jak, chociażby jagody goji. Preferowane przez gwiazdy, w tym Gwyneth Paltrow i Madonnę.

Badania doktora Derek’a Stewarta ze Scottish Crop Research Institute (SCRI) wykazały, że czarna porzeczka zawiera więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy niż 20 innych testowanych owoców.

Zasadniczo bogata ilość przeciwutleniaczy oznacza, że ​​jedzenie czarnych porzeczek może pomóc w zapobieganiu nowotworom, chorobie Alzheimera, chorobom serca, zmęczeniu oczu, MRSA i cukrzycy, a także innych dolegliwości.

W badaniu oceniano 20 owoców i mierzono poziomy przeciwutleniaczy oraz wartość odżywczą. W większości przypadków czarna porzeczka osiągnęła lepsze wyniki od swoich rywali.

Dr Stewart, szef programu jakości, zdrowia i odżywiania w SCRI, powiedział:

“Motywacją dla badań była ogromna reklama wokół super owoców, połączona z brakiem wiedzy konsumenckiej i zrozumieniem, czym jest superowoc …”.

Podobnie jak czarne porzeczki, badacze analizowali jabłka, morele, banany, jeżyny, jagody, czereśnie, żurawiny, grejpfruty, winogrona, cytryny, mango, melony, pomarańcze, owoce męczennicy, brzoskwinie, gruszki, granaty, maliny i truskawki.

Dr Stewart dodaje:

“Z szybkiego przeglądu widać wyraźnie, że szczególnie dobrze działają te z głębokim fioletowym lub czerwonym kolorem, im ciemniejszy owoc, tym wyższa zawartość przeciwutleniacza. Czarna porzeczka ma kolor bardzo ciemnofioletowy i zgodnie z tymi wskaźnikami wychodzi najwyżej w większości kategorii”.

 

Czarna Porzeczka – Właściwości Odżywcze

 

Czarne porzeczki mają właściwości lecznicze, ze względu na korzystne wartości odżywcze. Zostały już wykorzystane do wielu dolegliwości, w tym infekcji, zapalenia stawów, problemów z widzeniem w nocy, a nawet raka.

Oprócz ogromnej ilości witaminy C (ponad 300 procent wartości dziennej), czarne porzeczki zawierają także kwas pantotenowy (witaminę B5), pirydoksynę (witaminę B6) i tiaminę (witamina B1). Czarna porzeczka zawiera dużo minerałów m.in.: żelazo, które jest ważnym minerałem, a także miedź, wapń, fosfor, mangan, magnez i potas.

Owoce czarnej porzeczki zawierają także: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, garbniki, pektyny i antocyjany.

Antocyjany są jednym ze związków, które sprawiają, że czarna porzeczka ma wyjątkową moc przeciwutleniającą. Obecny w czarnych porzeczkach beta-karoten, zeaksantyna i kryptoksantyna, pomagają zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, chorób neurologicznych, spowolnić proces starzenia i zwalczać stany zapalne.

 

Witamina C w Czarnych Porzeczkach i Jej Właściwości

 

Dlaczego witamina C w czarnej porzeczce jest dla Ciebie dobra?

Najbardziej znaną korzyścią zdrowotną czarnej porzeczki jest to, że zawierają duże ilości kwasu askorbinowego – witaminy C.

Witaminy to substancje, których potrzebujemy, aby umożliwić naszemu organizmowi normalne życie, wzrost i reprodukcję. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Nie może być wytwarzana przez organizm człowieka i dlatego musimy spożywać pokarmy, które ją zawierają.

Ponieważ organizm bardzo szybko rozkłada witaminę C i nie magazynuje zbyt dużo, musimy regularnie spożywać pokarmy zawierające witaminę C, najlepiej codziennie. Czarna porzeczka jest idealnym źródłem witaminy C.

 

Witamina C z czarnej porzeczki dba o zdrowie tkanek ciała

Witamina C jest potrzebna organizmowi do produkcji kolagenu, ważnego materiału strukturalnego w kościach, zębach, skórze, więzadłach (łączących kości z innymi kośćmi w stawach), ścięgnach (łączących mięśnie z kościami) i chrząstce (która pomaga zapewnić amortyzację) w stawach.

Kolagen odpowiada za elastyczność skóry, a jej degradacja prowadzi do powstawania zmarszczek. Odpowiednia witamina C jest zatem niezbędna do utrzymania zdrowia wszystkich tych tkanek. Jej niedobór może prowadzić do utraty zębów, bólów stawów i problemów z tkanką kostną i łączną.

 

Witamina C z czarnej porzeczki pomaga w absorpcji żelaza

Witamina C pomaga organizmowi wchłonąć i wykorzystać żelazo, które otrzymujemy z warzyw i zbóż. Żelazo jest ważnym minerałem, ponieważ umożliwia krwi przenoszenie tlenu do wszystkich naszych tkanek. Ludzie, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości żelaza z jedzenia, stają się anemiczni.

 

Witamina C z czarnej porzeczki jako zdrowy przeciwutleniacz

Witamina C utrzymuje nas również w zdrowiu, działając jako przeciwutleniacz. Chroni Twoje ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Naukowcy uważają, że regularna konsumpcja dużej ilości przeciwutleniaczy m.in. witaminy C z czarnej porzeczki, może opóźnić choroby związane z wiekiem, które pojawiają się w wyniku “wyczerpania” naszych narządów.

 

Dlaczego Warto Jeść Porzeczki Czarne, Białe i Czerwone?

 

 

Czarna Porzeczka – Właściwości Lecznicze

 

  1. Czarna porzeczka jest zdrowa dla układu krążenia

Codzienne spożywanie czarnej porzeczki jest pomocne w utrzymaniu zdrowia serca poprzez obniżenie szans na problemy sercowo-naczyniowe, takie jak udar, zawał serca i nieregularne bicie serca.

Wynika to z obecności flawonoidów w czarnych porzeczkach. Dodatkowo jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym i zmniejszają powstawanie toksycznych substancji na naczyniach krwionośnych.

Czarna porzeczka “wygładza przepływ krwi” w układzie sercowo-naczyniowym.

 

  1. Czarna porzeczka obniża ciśnienie krwi

Czarna porzeczka jest pomocna dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Codzienne spożycie czarnej porzeczki jest pomocne w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi z powodu obecności potasu. Potas działa jako naturalny lek rozszerzający naczynia krwionośne, który rozluźnia naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi poprzez regulację ciśnienia krwi.

Dodatkowo regulacja ciśnienia krwi zmniejsza szanse na atak serca lub udar.

 

  1. Czarna porzeczka reguluje poziom cholesterolu

Czarna porzeczka jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają regulować poziom cholesterolu w organizmie.

Odpowiednie spożycie czarnej porzeczki pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć poziom cholesterolu HDL. Nadmierna obecność cholesterolu LDL jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ blokuje tętnice i naczynia krwionośne.

Zwiększa ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i nieregularne bicie serca.

 

  1. Czarna porzeczka zapobiega powstawaniu raka

Czarna porzeczka ma właściwości antyrakotwórcze, które zmniejszają szanse rozwoju raka w organizmie.

Ma przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna, kryptoksantyna, beta-karoten i witamina C. Przeciwutleniacze przeciwdziałają wolnym rodnikom i zapobiegają oksydacyjnemu uszkodzeniu komórek Twojego ciała. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Codzienne spożycie czarnej porzeczki drastycznie zmniejsza szanse na raka i zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym komórek.

 

  1. Czarna porzeczka zapobiega infekcjom

Czarna porzeczka pomaga wzmocnić Twój system odpornościowy i zapobiega szansom na infekcje.

Co jest możliwe dzięki obecności witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz. Który z kolei przeciwdziała wolnym rodnikom tworzącym się w organizmie i zapobiega oksydacyjnemu uszkodzeniu komórek ciała.

Jedzenie czarnej porzeczki obniża ryzyko wystąpienia gorączki, przeziębienia i infekcji.

 

  1. Czarna porzeczka obniża infekcje bakteryjne

Codzienne spożycie czarnej porzeczki pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji bakteryjnych.

Takich jak infekcje dróg moczowych ze względu na obecność związków chemicznych, t.j. antocyjaniny i garbniki. Czarna porzeczka zapobiega wzrostowi bakterii w drogach moczowych, które są przyczyną infekcji.

 

  1. Czarna porzeczka poprawia pamięć

Czarna porzeczka jest niezbędna do utrzymania zdrowia Twojego mózgu.

Codzienna konsumpcja czarnej porzeczki wyostrza pamięć i zwiększa dopływ tlenu do mózgu. Wynika to z obecności przeciwutleniaczy i żelaza. Czarna porzeczka, wzmacniając dopływ tlenu do mózgu i komórek nerwowych, wspomaga jego funkcję.

Przeciwdziała wolnym rodnikom i zapobiega utleniającemu uszkodzeniu mózgu. Obniża to szanse chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

 

  1. Czarna porzeczka zapobiega anemii

Czarna porzeczka jest pomocna w zmniejszaniu szans na anemię i łagodzeniu jej objawów.

Wynika to z obecności żelaza w czarnej porzeczce. Pomaga ono w tworzeniu czerwonych krwinek, dzięki czemu krew staje się bardziej dotleniona. Ponadto czarna porzeczka zawiera miedź niezbędną do tworzenia nowych komórek krwi.

Najczęstszymi objawami niedokrwistości są: osłabienie, ogólne zmęczenie, zawroty głowy, obrzęk języka, blada skóra, nieregularne bicie serca i ból głowy.

 

  1. Czarna porzeczka zapobiega zapaleniom żołądkowo-jelitowym

Czarna porzeczka jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i związków odżywczych, takich jak antocyjaniny i garbniki. Zapobiegają one ryzyku wystąpienia zapalenia żołądkowo-jelitowego i sercowo-naczyniowego.

 

  1. Czarna porzeczka dobra dla zdrowia oczu

Regularne spożycie czarnej porzeczki pomaga utrzymać zdrowie oczu.

Wiem, powtarzam się, ale czarna porzeczka jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C. Witamina ta przeciwdziała wolnym rodnikom w organizmie i zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom oczu.

Zmniejsza ryzyko problemów z oczami, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia oczu, ponieważ poprawia wzrok i obniża ryzyko utraty wzroku.

Chociażby z powodu tych 10 korzyści warto jeść czarną porzeczkę.

 

Czarna Porzeczka – Właściwości Przeciwutleniające i Siła Antocyjanów w Czarnej Porzeczce

 

Jednym z korzystnych efektów spożywania owoców i warzyw, takich jak czarne porzeczki, jest ich aktywność przeciwutleniająca. Przeciwdziała to chorobom układu krążenia, nowotworom i degeneracyjnym chorobom starzenia.

Głównymi przeciwutleniaczami występującymi w czarnej porzeczce są fenole (w tym flawonoidy i antocyjany) oraz witamina C.

Ciemnofioletowy pigment czarnej porzeczki przypisuje się wysokiej zawartości antocyjanów. Antocyjany to pigmenty roślinne, które w zależności od pH mają czerwony, fioletowy lub niebieski odcień.

Czarne porzeczki zawierają dużą różnorodność antocyjanów, a niektóre badania wykazują, że zawierają do 15 unikalnych typów.

Oprócz swojej roli jako barwnika roślinnego antocyjany mają również wiele właściwości prozdrowotnych. Badania wykazały, że antocyjany mogą odgrywać rolę w profilaktyce raka, zdrowiu serca, otyłości, a nawet cukrzycy.

Działają one również jako przeciwutleniacze, które są związkami neutralizującymi szkodliwe wolne rodniki. Zapobiegają uszkodzeniu komórek, jak również przewlekłym chorobom.

Oprócz czarnej porzeczki inne pokarmy bogate w antocyjaniny obejmują jagody, bakłażany, czerwoną kapustę i winogrona. Włączenie dużej ilości tych produktów do diety może mieć trwały wpływ na Twoje zdrowie.

“Jedną z najbardziej imponujących zalet rośliny czarnej porzeczki jest jej potężny wpływ na raka. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów niektóre badania wykazały, że ekstrakt z czarnej porzeczki może pomóc spowolnić wzrost raka.

W jednym z badań przeprowadzonych przez Northeastern Ohio University Colleges of Medicine and Pharmacy wykazano, że ekstrakt z czarnej porzeczki pomaga hamować wzrost komórek raka wątroby. Inne badanie z Japonii wykazało, że ekstrakt z czarnej porzeczki blokuje rozprzestrzenianie się komórek raka piersi i endometrium.

Inne badania opublikowane w Journal of Medicinal Food wykazały, że ekstrakt z czarnej porzeczki może być również skuteczny w niszczeniu komórek rakowych żołądka i przełyku” – draxe.com.

Im ciemniejsza czarna porzeczka, tym więcej zawiera antocyjanów i tym lepiej dla Ciebie.

Badania pokazują, że czarne porzeczki mają znacznie wyższy poziom aktywności antyoksydacyjnej niż inne owoce. A ponieważ większość czarnych porzeczek jest spożywana w postaci soku, ważne jest, abyś wiedział, że przeciwutleniacze z czarnej porzeczki wydają się bardzo stabilne.

Choć w mniejszej ilości, ale pozostają aktywne po przetworzeniu na sok, dżem i wino.

 

czarna porzeczka właściwości lecznicze i przeciwutleniające

 

Czarna Porzeczka – Właściwości Odmładzające i Wydłużające Życie

 

Dlaczego powinieneś jeść więcej czarnych porzeczek ? Czy dlatego, że czarne porzeczki mają właściwości odmładzające i mogą przedłużyć Twoje życie ?

“Fioletowe artykuły spożywcze” pojawiły się ostatnio na czołówkach gazet, gdy naukowcy stali się bardziej świadomi ważnych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pokarmów roślinnych o fioletowej barwie.

Wygląda na to, że większość z nas może mieć ich niedobór.

Niedawno program BBC “How To Stay Young” ujawnił niezwykłe efekty przeciwdziałania starzeniu się, dzięki purpurowym barwnikom roślinnym. Utrzymują one mózg w zdrowiu i pomagają ludziom żyć dłużej.

“Wykazano, że niektóre związki roślinne są odpowiedzialne za długowieczność i ochronę zdrowia mózgu – rośliny o intensywnym fioletowym zabarwieniu, o wysokim stężeniu antocyjanów. 

Naukowiec z Norwich Institute of Food Research potwierdził, że te pigmenty są dobre dla przepływu krwi, dostarczając składniki odżywcze i tlen do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Pomagają też spowolnić naturalne kurczenie się mózgu, które występuje wraz z wiekiem.

W Europie pokarm zawierający większość antocyjanów to czarne porzeczki – cztery razy więcej niż  borówka” – blackcurrant-iba.com.

Zespół Angeli Rippon przyglądał się populacji Okinawy, wyspy położonej poza Japonią, gdzie mieszkańcy spożywają dużą ilość fioletowych słodkich ziemniaków, które zawierają związki zwane antocyjanami.

W przeciwieństwie do społeczeństwa zachodniego, ich osoby starsze cierpią na bardzo niewiele przypadków otępienia, raka i chorób sercowo-naczyniowych i regularnie cieszą się aktywnym życiem znacznie powyżej 100 lat.

Naukowcy przypisali niezwykłą historię zdrowia mieszkańców Okinawy, po części ich diecie bogatej w antocyjan. Teraz naukowcy zaczynają odkrywać, w jakim stopniu antocyjany mogą zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby i poprawić oczekiwaną długość życia.

Najlepsze źródła antocyjanów znajdują się w purpurowych jagodach, a czarne porzeczki mają jedno z najwyższych stężeń.

Paul Kroon, główny badacz w Norwich Institute of Food Research uważa, że powinniśmy jeść co najmniej dwie porcje fioletowych owoców lub warzyw dziennie.

“Antocyjany mają wiele wpływów na organizm i są szczególnie ważne, ponieważ starzejemy się, gdy ciało ulega zapaleniu, a sieć naczyń krwionośnych ulega zużyciu i jest zatłoczona.

Mieszanka czarnej porzeczki rozluźnia naczynia krwionośne organizmu, zwiększając w ten sposób krążenie i dostarczanie krwi, tlenu i składników odżywczych. Antocyjany są także przeciwutleniaczami, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne i pomagają utrzymać zdrowie naczyń krwionośnych.

Dotychczasowe badania wykazały ich potencjał terapeutyczny w zakresie poprawy stanu jelit, układu sercowo-naczyniowego, zdrowia mózgu i oczu” – 50plusmagazine.co.uk.

Jednym z ekspertów, który spędził lata, badając czarne porzeczki i ich rolę w zdrowiu człowieka jest Derek Stewart, główny badacz w James Hutton Research Institute w Dundee. W najnowszym wystąpieniu ujawnił, że czarna porzeczka może odegrać znaczącą rolę żywieniową w cukrzycy typu II i demencji.

Odnosząc się do badań pokazujących, że czarne porzeczki zwiększają przepływ krwi i obniżają ciśnienie krwi, Derek Stewart mówi:

“Ciśnienie krwi jest wyznacznikiem długowieczności i życia. Wszystko, co obniża ciśnienie krwi, jest ogromną rzeczą, a czarna porzeczka robi to masowo skutecznie”.

Chociaż nie ma oficjalnych wytycznych co do dziennego spożycia antocyjanów, profesor Willems zauważa, że ​​większość ludzi może nie spożywać wystarczającej ilości antocyjanów jako części ich diety. Zważywszy na zaskakująco pozytywne reakcje obserwowane w badaniach z wysokim spożyciem antocyjanów.

Okazuje się, że w naszym kraju rośnie niepozorna, rodzima czarna porzeczka o właściwościach leczniczych.

Czarna porzeczka ma także właściwość odmładzającą Twoje komórki. Ma to bezpośredni wpływ na długość Twojego życia. Czarna porzeczka to nasza polska superżywność i powinieneś jeść ją kilogramami !

Kiedy byłem dzieckiem, pamiętam jak każdego lata, skradałem się do sadu sąsiada i podjadałem czarne porzeczki. Owoce porzeczek jadłem prosto z krzaków. Pamiętam do dziś ich wyjątkowy smak.

Teraz mogę kupić sok i owoce czarnych porzeczek w sklepie z organiczną żywnością. Ciebie też gorąco namawiam, bo czarne porzeczki mają fantastyczne właściwości zdrowotne.


Źródła:

http://foodfacts.mercola.com/black-currant.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Blackcurrant

http://blackcurrant.co.nz/blackcurrants/benefits/

https://draxe.com/black-currant/

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1554956/Study-claims-blackcurrant-is-No-1-superfruit.html

http://www.50plusmagazine.co.uk/why-we-should-be-eating-more-purple-foods/

http://www.blackcurrantfoundation.co.uk/blackcurrants-health/nutrition-health/benefits-vitamin-c

https://www.healthbenefitstimes.com/black-currants/

https://www.botanical-online.com/english/blackcurrant_properties.htm