czerwone buraki i leczniczy sok z kiszonych buraków

Czerwone Buraki i Leczniczy Sok z Kiszonych Buraków

Czerwone buraki to nie tylko przepis na zupę buraczkową, ale przede wszystkim leczniczy sok z kiszonych buraków. Dlaczego warto jeść fermentowane buraki ćwikłowe i pić kwas buraczany ?

Leczniczy sok z kiszonych buraków ma niesamowitą uzdrawiającą moc, podobnie jak sok z owoców granatu i leczniczy sok marchwiowy. Warzywne soki buraczane należą do światowej czołówki wśród soków o działaniu uzdrawiającym.

 

Buraki i “Leczniczy Sok” z Buraków Wykorzystywano w Medycynie Naturalnej Od Tysiącleci

 

Uważa się, że warzywa buraczane najpierw konsumowano w Afryce tysiące lat temu.

Buraki to pradawna, prehistoryczna żywność, która rosła naturalnie wzdłuż wybrzeży w Afryce Północnej, Azji i Europie. Pierwotnie były konsumowane zielone liście buraków, natomiast słodki korzeń buraka nie był uprawiany aż do czasów starożytnego Rzymu.

Rzymianie byli jednymi z pierwszych osób, którzy zbierali buraki i zjadali jasno zabarwione korzenie.

Od średniowiecza buraki wykorzystywane były w leczeniu różnych schorzeń, szczególnie chorób związanych z trawieniem i krwią. W ostatnich latach warzywo z buraków przyciągnęło wiele uwagi jako zdrowotna, funkcjonalna żywność.

Podczas gdy zainteresowanie naukowe burakami w ostatnich dekadach nabrało rozpędu, należy pamiętać, że przez tysiąclecia było używane jako środek medycyny naturalnej.

Smak buraków określany jest jako słodki, ziemisty i delikatny w jedzeniu.

 

zielone świeże liście buraka i korzeń czerwonego buraka to bogactwo składników odżywczych i błonnika

 

Zielone, Świeże Liście Buraka i Korzeń Czerwonego Buraka – Bogactwo Cennych Składników Odżywczych i Błonnika

 

Buraki są bogate w immunologiczną witaminę C, błonnik i niezbędne minerały, takie jak potas (konieczny do zdrowego funkcjonowania nerwów i mięśni) i mangan (który jest dobry dla kości, wątroby, nerek i trzustki).

Czerwony burak to wysokie źródło witamin z grupy B, między innymi kwasu foliowego. Kwas foliowy w burakach ćwikłowych pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych.

“Wysoki poziom witaminy B kwasu foliowego, może również obniżyć ryzyko udaru i jest doskonałym pokarmem dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny dla wielu procesów fizjologicznych, a brak kwasu foliowego podczas ciąży zwiększa ryzyko wad wrodzonych. Właściwości oczyszczające kwasu buraczanego mogą również pomóc złagodzić poranne mdłości” – dr Joseph Mercola.

Zażywanie kwasu foliowego jest ważne, ponieważ pomaga organizmowi w tworzeniu nowych komórek, szczególnie poprzez odgrywanie roli w kopiowaniu i syntezowaniu DNA. Niedobór kwasu foliowego powoduje niedokrwistość (słabo formowane czerwone krwinki), osłabiony układ odpornościowy i złe trawienie.

Kobiety ciężarne, karmiące piersią, osoby z chorobami wątroby, osoby uzależnione od cukrzycy, alkoholicy i osoby z dializą nerek są najbardziej narażone na niedobór kwasu foliowego.

Pokarmy o wysokiej zawartości kwasu foliowego, takie jak burak czerwony, soczewica, szpinak i ciecierzyca, pomagają zapewnić zdrową ciążę, walczą o zapobieganie nowotworom i wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

 

Jedz liście buraków ćwikłowych

 

Jeśli wyrzucasz zielone liście buraków, robisz sobie krzywdę, jako że należą one do najzdrowszych części rośliny.
Oprócz zawartości ważnych składników odżywczych, takich jak białko, fosfor, cynk, błonnik, witamina B6, magnez, potas, miedź i mangan, zielenie liście buraków dostarczają również znaczne ilości witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.

Ziele buraków faktycznie ma nawet więcej żelaza niż szpinak, jak również ogólną wartość odżywczą większą niż sam korzeń buraka.

 

Czerwone Buraki – Korzystne Właściwości Przeciwnowotworowe

 

Fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że wyciąg z buraka ćwikłowego zredukował formacje guza wielonarządowego w różnych modelach zwierzęcych po podaniu go w wodzie do picia.

Ekstrakt z czerwonego buraka badano również w kierunku możliwości wykorzystania go do leczenia raka trzustki, raka piersi i raka prostaty.

Czerwone buraki są naturalnie bogate w składniki zwalczające choroby, składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminy i pierwiastki śladowe. Buraki są doskonałym źródłem składników odżywczych zwanych betalainami, które działają na raka. Ponadto ochronne, korzystne przeciwutleniacze i cząsteczki przeciwzapalne.

“Od dawna sokiem z buraków leczono raka. Okazuje się, że specyficzna barwa i smak buraków – to szczególne pola kwantowe, szczególne promieniowania, które niszczą podobne promieniowania i pola komórek rakowych. Zapamiętajcie, cierpki smak łączy, wzmacnia, co pozwala przeciwstawić się rozwojowi nowotworu, który dąży do rozrzedzenia tkanki i wrośnięcia w nią” – Giennadij Małachow.

Badania wykazały, że betalaina pomaga chronić organizm przed rozwojem nowotworów, takich jak rak płuc, rak żołądka, rak okrężnicy i rak piersi, dodatkowo choroby serca i wielu innych chorób. Jasne lub ciemnoczerwone, purpurowe, karmazynowe lub pomarańczowe buraki są doskonałym wskaźnikiem ich wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Podobnie jak jagody i inne głęboko zabarwione owoce oraz warzywa, które dostarczają tych samych cząsteczek zwalczających choroby.

 

Leczniczy Sok z Czerwonych Buraków Jest Silnym Przeciwutleniaczem

 

Leczniczy sok z czerwonych buraków uważany jest za obiecujący sposób uzdrawiania terapeutycznego szeregu chorób klinicznych związanych ze stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym. Jego składniki, w szczególności pigmenty betalainowe, wykazują silne działanie przeciwutleniające, chemo-prewencyjne i przeciwzapalne.

Według badań sok z buraków może służyć jako przydatna strategia wzmacniania wewnętrznych mechanizmów obronnych przeciwutleniaczy. Tym samym pomaga w ochronie składników komórkowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Kiedy pewne rodzaje cząsteczek tlenu mogą swobodnie przemieszczać się w ciele, powodują to, co znane jest jako uszkodzenia wolnych rodników. Uszkodzenia oksydacyjne zostały powiązane z warunkami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i otępienie.

Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Według przeglądu naukowego przeprowadzonego w 2015 r. najbardziej skutecznym inhibitorem stresu oksydacyjnego była betanina. Jest to najobficiej występujący barwnik w burakach z grupy barwników betalainowych.

Wydaje się, że wysoka aktywność przeciwutleniająca betaniny wynika z jej wyjątkowej zdolności do tworzenia elektronów i zdolności do rozładowywania wysoce reaktywnych rodników nakierowanych na błony komórkowe.

Sugeruje to, że sok z czerwonych buraków lub suplementy soku z buraków chronią przed oksydacyjnym uszkodzeniem struktur DNA, lipidów i białek.

 

leczniczy sok z czerwonych buraków oczyszcza i detoksykuje organizm z metali ciężkich

 

Sok z Czerwonych Buraków Pomaga w Detoksykacji Krwi z Metali Ciężkich

 

W porównaniu z korzyściami z czerwonych buraków, picie leczniczego soku z buraków zapewnia organizmowi nagłą potężną dawkę kwasu askorbinowego, witaminy E, karotenów, kwasów fenolowych i fitoestrogenów. Pomaga to w poprawie funkcji serca i odporności.

Picie soku z buraków również powoduje większe stężenie potasu niż podczas spożywania warzyw.

Świeży sok z buraków zapewnia więcej wartości odżywczych niż spożywanie gotowanych buraków, ponieważ ciepło zmniejsza zawartość składników odżywczych. Picie soku z buraków to jeden z najlepszych sposobów na detoksykację organizmu – zwiększenie funkcji wszystkich układów organizmu.

Pigmenty betalainowe w burakach wspierają proces detoksykacji fazy 2 organizmu. Polega na tym, że rozbite toksyny w drugiej fazie detoksykacji są wiązane z innymi cząsteczkami. Dzięki czemu mogą być wydalane z organizmu.

Tradycyjnie buraki są cenione za ich wsparcie w detoksykacji i pomagają oczyścić Twoją krew i wątrobę.

Leczniczy sok z czerwonych buraków służy jako naturalny środek czyszczący krew.

Świeżo wyciśnięty sok buraczany jest w stanie pomóc w oczyszczeniu organizmu i oczyścić krew z metali ciężkich. Także toksyn i różnych odpadów dzięki związkowi zwanym glutationem, który jest niezbędny do detoksykacji w wątrobie i innych narządach trawiennych.

Dodatkowo zawartość błonnika w soku z buraków pomaga pozbyć się przewodowi pokarmowemu odpadów i toksyn, przywracając zdrowe i regularne wypróżnienia.

To betalainy w burakach pomagają tworzyć glutation. Umożliwiają organizmowi neutralizację toksyn i uczynienie ich rozpuszczalnymi w wodzie. To oznacza, że ​​mogą być usuwane z moczem i wypłukane z organizmu.

Sok z buraków to także potężne narzędzie do oczyszczania i wspomagania funkcji wątroby.

Ważne jest, aby wątroba działała optymalnie, ponieważ filtruje naszą krew i jest odpowiedzialna za największy procent detoksykacji w organizmie. Niestrudzenie działa, aby odtruć krew, wytworzyć żółć potrzebną do trawienia tłuszczu, rozkładać hormony i przechowywać niezbędne witaminy, minerały i żelazo.

W przypadku upośledzenia funkcji wątroby sokowanie warzyw  ma dodatkową zaletę, ponieważ ułatwia trawienie i wchłanianie. Picie soku z buraków w celu oczyszczenia wątroby pomaga również obniżyć poziom kwasów w organizmie, pomagając w stworzeniu bardziej przyjaznego bilansu pH.

 

Opinia Giennadija Małachowa o Korzystnych Właściwościach Leczniczych Soku z Czerwonych Buraków

 

Giennadij Małachow jest międzynarodowym autorytetem w dziedzinie naturalnego odżywiania i samooczyszczania organizmu. W jednej z jego bestsellerowych książek “Dieta Lecznicza i rozdzielna” na 66-67 stronie pisze o korzystnych właściwościach świeżo wyciskanych soków z czerwonego buraka.

Oto cytat z książki Giennadija Małachowa o zaletach picia soku buraczanego:

Wartościową właściwością buraków jest to, że zawierają ponad 50% sodu i tylko 5% wapnia. Ten stosunek jest niezbędny dla utrzymania rozpuszczalności wapnia w organizmie. Ta właściwość buraków przydaje się osobom, u których odłożyły się sole wapnia w wyniku spożywania gotowanego pokarmu.

Picie soku z buraków będzie rozpuszczać skupiska nieorganicznego wapnia w ściankach naczyń krwionośnych, zwiększać ich prześwit i obniżać ciśnienie tętnicze krwi, poprawiać pracę serca (korzystne przy miejscowym niedokrwieniu).

Zawartość potasu w burakach jest wystarczająca do zapewnienia wszystkich fizjologicznych funkcji organizmu. A chlor jest wspaniałym środkiem organicznym oczyszczającym wątrobę, nerki i pęcherzyk żółciowy i stymulującym funkcje węzłów chłonnych.

W związku z tym sok z buraków jest bardzo pożyteczny dla wątroby i pęcherzyka żółciowego, pomaga także przy zaparciach”.

 

Czy są jakieś przeciwwskazania w spożyciu soku z czerwonych buraków i jak zacząć kurację leczniczą sokiem buraczanym w opinii Giennadija Małachowa ?

 

Giennadij Małachow w książce podkreśla, że należy ostrożnie rozpocząć kurację leczniczą sokiem z czerwonych buraków. Argumentuje tym, że świeżo wyciśnięty sok buraczany ma silne właściwości oczyszczające.

Małachow o przeciwwskazaniach w piciu soku z buraków:

“Z powodu dużej zawartości szczególnych substancji lotnych w burakach, picie samego soku z buraków może wywołać reakcję oczyszczającą w postaci niewielkich zawrotów głowy lub duszności.

Praktyka wykazała, że lepiej jest zaczynać kurację od mieszanki z przewagą soku z marchwi (1 część buraka na 5 części marchwi), a następnie stopniowo zwiększać ilość soku z buraków. Zwykle wystarcza od jednej do półtorej szklanki soku z buraków dwa razy dziennie”.

Z mojego doświadczenia wiem, że wszystko zależy od predyspozycji indywidualnych.

Ja na przykład mogę śmiało wypić 2 szklanki świeżo wyciśniętego w wyciskarce soku z czerwonych buraków. Aczkolwiek na początku po około 3-4 tygodniach codziennego porannego picia soku buraczanego z około 1 kg buraków miałem bardzo silny kryzys oczyszczający.

W jedną noc tak się spociłem podczas snu, jakby ktoś wylał na mnie wiadro wody.

Kryzys trwał 3 dni. Objawiło się to podwyższoną temperaturą 38 stopni, bolała mnie głowa, nie miałem siły, ciekło mi z nosa, miałem dreszcze i czułem zimno w całym organizmie. Byłem nie do życia dokładnie tak jak przy silnym przeziębieniu. Mimo tego kontynuowałem picie soku z czerwonych buraków.

Po trzech dniach kryzys oczyszczający minął, jak ręką odjął.

Wiedziałem, że muszę to przetrzymać. Nie brałem żadnych tabletek, aby nie tłumić naturalnego oczyszczania się ciała. Zresztą u lekarza nie byłem już od dobrych kilkunastu lat.

 

zakwas buraczany i korzyści picia soku z kiszonych buraków

 

Dlaczego Warto Fermentować Buraki i Pić Leczniczy Sok z Kiszonych Buraków?

 

Fermentowane buraki i leczniczy sok z kiszonych buraków dają wszystkie korzyści zdrowotne, jakie dają buraki surowe. Ponadto czerwone buraki dzięki sfermentowaniu są jeszcze bardziej biodostępne, mają więcej witamin i ogromną ilość pożytecznych bakterii oraz enzymów, które powstają w wyniku fermentacji.

Oprócz fermentowanych buraków i kapusty kiszonej, soki z kiszonych buraków znanych jako kwas buraczany zyskują obecnie na popularności na Zachodzie.

Kwas buraczany ma długą tradycję stosowania w Rosji, na Ukrainie i w innych krajach Europy Wschodniej. Sok z kiszonych czerwonych buraków spożywa  się terapeutycznie jako ogólny tonik zdrowotny.

Tradycyjnie sok z kiszonych buraków używa się w celu wzmocnienia funkcji układu odpornościowego, oczyszczenia krwi, zwalczania zmęczenia i leczenia kamieni nerkowych, wrażliwości chemicznych, uczuleń i problemów trawiennych.

Anegdotyczne doniesienia sugerują, że sok z kiszonego buraka może nawet poprawić wygląd plam starczych, zagęścić włosy i zminimalizować siwienie włosów.

Ostatnie badania na zwierzętach potwierdzają korzyści żołądkowo-jelitowe z soku z buraków laktofermentowanych. Sok z kiszonych buraków ćwikłowych pomaga poprawić mikroflorę jelit i aktywność metaboliczną.

Ze względu na silne właściwości odtruwające, unikaj picia zbyt dużo soku buraczanego za pierwszym razem.

“Może to spowodować przeciążenie uwolnionych toksyn, wywołując objawy wzdęcia, zaparcia i/lub przeziębienia, lub grypy. Jako ogólną rekomendację, zacznij od 1 uncji dziennie, stopniowo zwiększając ilość do 8 uncji dziennie. Jeśli jesteś bardzo toksyczny, możesz zacząć od tak małej ilości, jak łyżka stołowa” – dr Joseph Mercola.

Jedna uncja równa się około 30 gramów.

 

Podsumowując, oto niektóre z najważniejszych zalet soku z kiszonych buraków ćwikłowych:

 

  • Wysoki poziom azotanów, który zamienia się w tlenek azotu, pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i metabolizm w homeostazie.
  • Polifenole – betalainy, cząsteczki (zwane również fitochemikaliami), które nadają burakom bardzo bogatą czerwoną barwę, potwierdzono w laboratorium, że działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i chemo-prewencyjnie.
  • Kilka różnych bakterii probiotycznych, które mogą poprawić Twoją mikroflorę, pomóc trawieniu, poprawić układ odpornościowy i wykonywać wiele innych funkcji przypisywanych probiotykom.
  • Mikrobiologiczne enzymy trawienne mogą pomóc w trawieniu pokarmów.
  • Witamina C i inne witaminy, takie jak witamina B i K wytwarzane przez bakterie, odgrywają bardzo ważną rolę w Twoim metabolizmie.
  • Bogaty w żelazo, bor i folian.
  • Neuroprzekaźniki i inne użyteczne cząsteczki wytwarzane przez fermentowane bakterie.
  • Oligosacharydy są doskonałym pożywieniem dla wybiórczych dobrych bakterii jelitowych, takich jak Lactobacillus i Bifidobakteria.
  • Bogaty w błonnik poprawia trawienie, metabolizm i sprzyja wzrostowi zdrowej mikroflory. Aby uzyskać więcej błonnika w kwasie buraczanym, polecam Ci częściowo zmieszać surowe buraki w blenderze i wypić kwas z buraków w postaci smoothie.
  • Może pomóc schudnąć.

 

 

Jak Ukisić Buraki, Aby Zrobić Leczniczy Sok z Kiszonych Buraków ?

 

 

Jak przechowywać leczniczy sok z kiszonych buraków ?

Jeśli chcesz, możesz oddzielić kwas od buraków, odlewając płyn do czystego słoika. Jeśli chodzi o przechowywanie, badania pokazują, że przechowywany w lodówce, fermentowany kwas buraczany zachowuje swoje właściwości antyoksydacyjne, nawet przez 30 dni.

Sok z kiszonych buraków jest pokarmem dziedzictwa, który istnieje od wieków jako środek wzmacniający ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza zdrowie jelit.

Kwas buraczany wytwarzany z buraków ćwikłowych jest od dawna używany jako część protokołów nowotworowych w Europie, a korzyści płynące z tego uzdrawiającego soku buraczanego zaczynają się również pojawiać w Stanach Zjednoczonych.

Dodawanie leczniczego soku z kiszonych czerwonych buraków lub innej surowej, organicznej, sfermentowanej żywności do codziennej diety jest po prostu koniecznością dla zdrowia jelit, czystej krwi, detoksykacji, profilaktyki raka i ogólnie dobrego zdrowia.


Źródła:

“Dieta lecznicza i rozdzielna” Giennadij Małachow, Oficyna wydawnicza “ABA”, Warszawa

https://draxe.com/beetroot-juice/

https://draxe.com/beet-benefits/

http://mygutmatters.com/recipe-and-benefits-of-probiotic-beet-kvass/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/26/fermented-beets-benefits.aspx

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/25/beets-health-benefits.aspx