czosnek pospolity tybetańska nalewka czosnkowa

Czosnek Pospolity – Tybetańska Nalewka Czosnkowa Ma 2000 Lat

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) był stosowany przez starożytnych mnichów tybetańskich. Opracowali oni tybetańską nalewkę czosnkową – leczniczy i odmładzający eliksir młodości.

Tybetańska nalewka z czosnku pospolitego ma potężną moc, a niewiele mniejszą mają czerwone buraki i leczniczy sok z kiszonych buraków.

Pierwsze zarejestrowane użycie czosnku miało miejsce w Egipcie ponad 5000 lat temu. Niewolnikom podawano regularnie czosnek do porcji jedzenia. Pewnego dnia klasa rządząca postanowiła zaprzestać dostarczania czosnku niewolnikom.

Jaki był efekt ? Niewolnicy strajkowali. To prawda: najwcześniejszy strajk pracowniczy, o którym wiemy, miał miejsce z powodu czosnku.

Jedną z pierwszych udokumentowanych roślin wykorzystywanych przez ludzi do leczenia chorób i utrzymania zdrowia był czosnek. Czosnek był używany na początku zapisanej historii i znaleziono go w egipskich piramidach i starożytnych greckich świątyniach.

Istnieją także biblijne odniesienia do czosnku. Starożytne teksty medyczne z Egiptu, Grecji, Rzymu, Chin i Indii określały receptury czosnkowe.

Rzeczywiście, jak się wkrótce przekonasz, kultury/cywilizacje, które nigdy nie stykały się ze sobą, wyciągnęły fascynująco wiele tych samych wniosków na temat roli czosnku w leczeniu chorób.

Współczesna nauka stara się potwierdzić wiele wierzeń starożytnych kultur dotyczących czosnku. Naukowcy określają mechanizmy działania i badają potencjał czosnku w zapobieganiu i leczeniu chorób.

Czosnek Pospolity w Starożytnych Kulturach

 

Czosnek pospolity w starożytnym Egipcie 

  • Czosnek był częścią codziennej diety, szczególnie dla klasy robotniczej zaangażowanej w ciężką pracę, ponieważ przypuszczano, że utrzymuje i zwiększa siłę oraz produktywność.
  • Autorytatywny tekst medyczny epoki, Codex Ebers, zalecał czosnek do leczenia nieprawidłowego wzrostu. Kodeks zalecał również czosnek na dolegliwości związane z krążeniem, ogólnie złe samopoczucie oraz infekcje owadami i pasożytami.
  • Dobrze zachowane ząbki czosnku znaleziono w grobowcu króla Tutanchamona, który rządził od 1333 r. do 1323 p.n.e.

 

Czosnek pospolity w starożytnej Grecji 

  • Żołnierzom podawano czosnek, aby zapewnić im więcej odwagi. Czosnek był częścią codziennej diety wojska w starożytnej Grecji.
  • Podczas pierwszych Igrzysk Olimpijskich, czosnek był stosowany przez sportowców, prawdopodobnie w celu zwiększenia wydajności podczas rywalizacji.
  • Czosnek był używany do ochrony skóry przed truciznami lub toksynami.
  • Hipokrates, ojciec medycyny, używał czosnku jako części swojego terapeutycznego uzbrojenia. Propagował stosowanie czosnku w leczeniu dolegliwości płucnych, jako środek czyszczący lub przeczyszczający, a także w przypadku wzdęcia brzucha.

 

Czosnek pospolity w starożytnym Rzymie

  • Główny lekarz armii Nerona polecał czosnek do oczyszczania tętnic. Używał czosnku, by poprawić stan układu krążenia.
  • Czosnek był również zalecany w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych, leczenia ukąszeń zwierząt i łagodzenia chorób stawów oraz drgawek.
  • W pięciotomowym Naturalis Historia (książeczce lekowej) dwadzieścia trzy zastosowania czosnku zostały wymienione na szereg zaburzeń. Między innymi obejmowały ochronę przed toksynami i infekcjami (co zostało potwierdzone przez współczesne badania), także chorobami rozkładającymi wątrobę.
  • Później czosnek był używany do chorób układu oddechowego i pasożytów.

 

Czosnek ma właściwości religijne i często był używany w rytuałach. Mit czosnku odpychającego wampiry ma wieki. Od lat czosnek używany był w tradycji pogańskiej i “białej magii”. Jest nawet stara islamska opowieść, która mówi, że ząbki czosnkowe zakwitły śladami szatana, kiedy opuścił Ogród Edenu.

Wydaje się, że aktywność antybakteryjna czosnku została zapomniana, dopóki Louis Pasteur nie odkrył jej ponownie w 1858 roku.  W dwudziestym wieku, w czasie obu wojen światowych, czosnek był używany jako środek antyseptyczny, aby zapobiec gangrenom.

 

czosnek zwyczajny czosnek pospolity właściwości lecznicze wykorzystywano w starożytności

 

Czosnek Pospolity – Właściwości Zdrowotne

 

Czosnek pospolity jest substancją o dużej gęstości odżywczej. Właściwości zdrowotne czosnku są niezaprzeczalne. To jest oczywista oczywistość.

Jest bogaty w witaminy z grupy B, różne minerały, aminokwasy, flawonoidy, polisiarczki i inne zdrowe składniki wzmacniające odporność. Czosnek zawiera witaminę B6 i witaminę C, dostarcza dobre ilości wapnia, fosforu i selenu.

Z czosnkiem uzyskujesz doskonałą ilość manganu, niezbędne enzymy i przeciwutleniacze, które wykonują w ciele niezwykłe rzeczy. Między innymi dbają o:

  • Zdrowe tworzenie się kości i tkanek łącznych
  • Metabolizm kości
  • Wchłanianie wapnia
  • Właściwą funkcję tarczycy

Wymieniłem tylko kilka z wielu właściwości zdrowotnych czosnku pospolitego.

Liczne badania wykazują niezwykły potencjał zdrowotny czosnku w prawie każdej części ciała. Począwszy od usuwania metali ciężkich po zapobieganie wielu dolegliwościom, takich jak: przeziębienie, stwardnienie tętnic i gangreny, niszczenie zanieczyszczeń w preparatach dla niemowląt, a nawet spowolnienie procesu starzenia.

 

Badania Potwierdziły, Że Allicyna w Czosnku Zwyczajnym (Czosnku Pospolitym) Ma Silne Właściwości Lecznicze

 

Popularność czosnku zwyczajnego (czosnku pospolitego) w medycynie nadal trwa. Jednym z głównych powodów takiej popularności jest duża liczba badań naukowych przeprowadzonych w XX wieku, które potwierdziły wiele tradycyjnych zastosowań czosnku w naturalnym lecznictwie.

  • Choroby sercowo-naczyniowe: Miażdżyca, terapia po zawale serca, terapia po udarze mózgu, chromanie przestankowe.
  • Układ oddechowy: przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, astma, zapalenie płuc, gruźlica.
  • Zaburzenia trawienia: wrzód żołądka, biegunka, czerwonka amebowa, robaki, pasożyty.
  • Problemy skórne: trądzik, czyraki, egzema, infekcje grzybicze, ukąszenia owadów i użądlenia.

Jest tego już sporo, prawda ? A to nie jest koniec właściwości leczniczych czosnku pospolitego (Allium sativum L.).

“Podczas gdy czosnek od dawna jest uznawany za zdrową żywność przez zwolenników zarówno medycyny naturalnej, jak i konwencjonalnej, jedno z badań wykazało jego walkę z rakiem i zapobieganie nowotworom przeciwko kilku rodzajom, w tym rakom okrężnicy, żołądka, płuc i jelita grubego, a także prawdopodobnie rakowi piersi. 

Inne badanie udowodniło, że od wieków używa się świeżego czosnku, czosnku w proszku i oleju czosnkowego do ochrony przed infekcją bakteryjną, wirusową, pasożytniczą, co wzmacnia system odpornościowy, zniechęca guza do wzrostu i eliminuje komórki wolnych rodników dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym.

Badania wykazały związek czosnku z usuwaniem metali ciężkich w organizmie, takich jak ołów, rtęć, kadm i arsen. Jedno z badań wykazało znaczący spadek zawartości ołowiu w wątrobie, nerkach, mózgu i kości w związku ze skoncentrowanymi dawkami ekstraktu czosnku, co sugeruje, że czosnek może być stosowany do chelatowania lub usuwania z organizmu niebezpiecznych stężeń ołowiu” – foodfacts.mercola.com.

Obecnie ponad 5000 publikacji naukowych z całego świata stopniowo potwierdziło tradycyjnie uznane przez medycynę naturalną zdrowotne właściwości czosnku. 

Jednym z głównych przełomów w badaniach nad czosnkiem było odkrycie allicyny w 1944 roku przez włoskiego chemika C.J. Cavallito. Allicyna jest podstawowym biologicznie aktywnym związkiem czosnkowym. Dowody naukowe sugerują, że allicyna jest odpowiedzialna za wiele korzyści zdrowotnych związanych z czosnkiem pospolitym.

 

Lecznicza Tybetańska Nalewka Czosnkowa

 

Tybetańska nalewka czosnkowa cieszy się ogromną popularnością na świecie. Nazywa się ją również jako tybetańska mikstura czosnkowa, czy tybetański eliksir młodości.

Ten przepis starożytnego farmaceuty został znaleziony w buddyjskim klasztorze w górach Tybetu.

W 1971 roku podczas wyprawy UNESCO, w ruinach jednego z tybetańskich klasztorów została odnaleziona tablica z recepturą “Eliksiru młodości” – nalewki czosnkowej, datowana na IV-V wiek p.n.e.

 

czosnek pospolity i tybetańska nalewka z czosnku i spirytusu

 

Tybetańska Nalewka z Czosnku – Jakie są Przeciwwskazania i Na Co Należy Uważać ?

 

Już za chwilę poznasz recepturę leczniczej nalewki czosnkowej. Zapoznaj się najpierw jakie są przeciwwskazania w spożywaniu czosnku. Tybetańska nalewka z czosnku jest bardzo silnym naturalnym lekarstwem i naprawdę nie ma żartów.

  • Terapia tybetańską nalewką czosnkową powinna być przeprowadzana tylko raz w roku.
  • Kuracja czosnkowa powinna być wykonywana tylko przez 21 dni, nawet jeśli pozostał ekstrakt nalewki czosnkowej, użyj pozostałego eliksiru na następny rok.
  • Ta terapia nie powinna być wykonywana przez osoby poniżej 18 lat.
  • Nie należy podejmować leczenia nalewką czosnkową, jeśli pacjent przyjmuje jakiekolwiek leki, które są sklasyfikowane jako leki rozrzedzające krew.
  • Osoby z problemami żołądkowymi powinny być ostrożne.
  • Każdy przyjmujący jakiekolwiek leki (szczególnie antykoagulanty) powinien najpierw zapytać lekarza, czy może stosować tybetańską nalewkę czosnkową.
  • Również w ciągu pierwszych dni spożywania nalewki z czosnku mogą wystąpić różne reakcje, takie jak: wysypki skórne, zawroty głowy, ból głowy lub ból żołądka. Wiele z tych objawów jest spowodowanych odtruwającym działaniem nalewki czosnkowej w naszym ciele. Jeśli utrzymują się one lub czujemy się gorzej, leczenie tybetańską nalewką czosnkową należy przerwać.

 

Przepis Jak Przygotować Starożytną Leczniczą Tybetańską Nalewkę Czosnkową

 

  • Obierz i opłucz 350 gramów czosnku (ekologicznego, unikaj chińskiego czosnku) – nie używaj metalu.
  • Dobrze zgnieć ząbki czosnku w moździerzu z tłuczkiem wykonanym z drewna lub gliny, lub jeśli nie masz takiej możliwości, posiekaj czosnek na małe kawałki.
  • Weź 200 gramów (taka ilość pozostanie z 350 gramów nieobranego czosnku) zmiażdżonego/posiekanego czosnku i umieść go na dnie w szklanym słoiku.
  • Wlej do słoika 200 ml alkoholu 75-procentowego lub więcej (najlepszy jest spirytus powyżej 90%). OSTRZEŻENIE: Alkohol do tybetańskiej nalewki czosnkowej nie może zawierać innych substancji (np. chlorek benzalkoniowy lub metanol).
  • Uszczelnij słoik z czosnkiem zalanym alkoholem i przechowuj w zimnym, ciemnym miejscu przez 10 dni.
  • Po 10 dniach zawartość słoika odcedź przez kawałek tkaniny. Tak odsączony płyn tybetańskiej nalewki z czosnku wlej ponownie do słoika, uszczelnij, pozostaw w ciemnym i zimnym miejscu na kolejne 3 dni.
  • Następnie należy przyjąć dokładną liczbę kropli w 50 ml surowego mleka lub wody 20 minut przed posiłkiem. Ile dokładnie przyjmować kropli podałem w tabeli poniżej.

 

Jak, Ile i Kiedy Przyjmować Leczniczą Tybetańską Nalewkę z Czosnku ?

 

Przed każdym posiłkiem, który spożywasz w ciągu dnia, pij 50 ml mleka lub wody, w których upuścisz określoną ilość kropli. Postępuj zgodnie ze schematem podanym w tabeli poniżej. Po osiągnięciu 25 kropli na posiłek kontynuuj z tą ilością kropli, aż skończysz całą nalewkę.

Jednak kuracja nalewką czosnkową nie może trwać łącznie dłużej niż 21 dni. Możesz użyć tego lekarstwa (tybetańskiej nalewki czosnkowej) ponownie po 2-5 latach!

 

Tabela pokazuje, ilość kropli tybetańskiej nalewki czosnkowej, jaką należy spożywać przez 12 następujących po sobie dni

 

czosnek pospolity tybetańska nalewka czosnkowa dawkowanie

 

Po 12 dniu kontynuuj z 25 kroplami / 3 razy dziennie, aż skończysz całą ilość leczniczej tybetańskiej nalewki czosnkowej. Pamiętaj, aby nie przekroczyć łącznie 21 dni.

 

Jakie Właściwości Lecznicze Ma Tybetańska Nalewka Czosnkowa ?

 

Ta formuła znana jest jako “Tybetański Eliksir Młodości”.

Jak się za chwilę przekonasz, nie bez powodu tybetańska nalewka czosnkowa jest nazywana eliksirem młodości. Jest to terapia ekstraktem czosnkowym, która ma ogromne korzyści dla całkowitego odmłodzenia całego ciała.

Terapia ta zatrzymuje fermentację i gnicie w jelitach, oczyszcza organizm z nagromadzonego tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczalny wapń, radykalnie poprawia metabolizm, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałom serca, zapobiega i odwraca miażdżycę, odwraca paraliż, poprawia wzrok, w krótkim czasie regeneruje całe ciało.

Ten preparat czystego ekstraktu z czosnku oczyszcza organizm z tłuszczu i kamieni, poprawia metabolizm. Dzięki czemu wszystkie naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne. Reguluje masę ciała, topi skrzepy krwi, leczy zapalenie mięśnia sercowego, miażdżycę, utratę apetytu, nadciśnienie, chorobę płuc, powoduje zanik zapalenia stawów, artrozy i reumatyzmu, zapalenia zatok.

Leczy zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka i hemoroidy, pochłania wszelkie guzy zewnętrzne i wewnętrzne. Leczy różne zaburzenia wzroku i słuchu, impotencję. Ma zalety w całym ciele.

Oto lista korzyści ze stosowania leczniczej tybetańskiej nalewki czosnkowej:

  • Oczyszcza ciało ze złych kwasów tłuszczowych
  • Usuwa kamienie żółciowe
  • Oczyszcza ciało z tłuszczów i kamieni (nerki, żółć)
  • Poprawia metabolizm
  • Przywraca prawidłową wagę ciała
  • Rozpuszcza skrzepy krwi
  • Leczy mięsień sercowy
  • Podnosi niskie ciśnienie krwi
  • Likwiduje arteriosklerozę
  • Wrzody żołądka
  • Hemoroidy
  • Zapalenie zatok
  • Zakrzepicę
  • Ból głowy
  • Zapalenie stawów i reumatyzm
  • Rozpuszcza guzy
  • Stabilizuje hormony
  • Jest dobra dla diabetyków, bezsennych, nerwowych lub niespokojnych ludzi
  • Leczy nadciśnienie
  • Choroby płuc
  • Różne zaburzenia widzenia i słuchu
  • Impotencję
  • Brak apetytu
  • Nieżyt żołądka
  • Poprawia metabolizm, dzięki czemu wszystkie naczynia krwionośne stają się elastyczne
  • Rozpuszcza skrzepy krwi

To jest aż niewiarygodne, jak ta magiczna tybetańska nalewka czosnkowa leczy choroby. Starożytna wiedza kryje wprost niewyobrażalną ilość leczniczych substancji. Dosłownie nie dziesiątki, a setki tysięcy uzdrawiających mikstur. Naprawdę.

 

Jak Przygotować Uzdrawiającą Tybetańską Nalewkę Czosnkową – Krok Po Kroku ?

 

Leczniczych Ziołowych Trunków, Nalewek Czosnkowych Oraz Czosnku, Używano We Wszystkich Starożytnych Cywilizacjach

 

Właściwości lecznicze czosnku były znane w wielu kulturach od wieków. Wiele kultur używało alkoholu do przygotowania ziołowych trunków, nalewek i win leczniczych.

Chińczycy przez stulecia używali likierów leczniczych, podobnie jak Hildegarda z Bingen w średniowiecznej Europie. Zioła, kwiaty, owoce, korzenie, a nawet małe zwierzęta (takie jak węże) lub części zwierzęce były przechowywane w alkoholu.

Alkohol wzmacniał właściwości lecznicze użytych składników i pozwalał na lepszą ochronę przed psuciem. Do dziś chińskie apteki w Hongkongu i wszędzie tam, gdzie praktykuje się tradycyjną chińską medycynę, sprzedają wina terapeutyczne.

Możesz zobaczyć zwiniętego węża lub korzeń żeń-szeń, który został zachowany, aby wyodrębnić swój najwyższy potencjał uzdrawiający.

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum) to roślina pochodząca z Azji Środkowej. Przez tysiące lat czosnek był używany nie tylko w kuchni, ale także jako lekarstwo.

Sumerowie, Egipcjanie, Chińczycy, Tybetańczycy, Indianie, starożytni Grecy i Rzymianie, wszyscy cenili terapeutyczne właściwości czosnku. Odkryli potencjał czosnku do zabijania zarazków i wykorzystywali go jako lek do leczenia różnych infekcji, w tym tyfusu, czerwonki, grypy i cholery.

Współczesne badania potwierdzają to, co wiedzieli starożytni od wieków. Czosnek nie tylko zabija zarazki, ale jest także skutecznym ziołem, którego można używać do modulacji i wzmacniania układu odpornościowego.

Czosnek jest bardzo zdrowym ziołem. Zachowanie go w alkoholu w postaci leczniczej tybetańskiej nalewki czosnkowej jeszcze bardziej zwiększa jego potencjał leczniczy.

 

Czosnek – przepis na młodość i długowieczność według Bernardo LaPallo

Mężczyzna o nazwisku Bernardo LaPallo przeżył 114 lat.

Urodził się w Vitorii w Brazylii. Mówiono, że jego ojciec był lekarzem, który żył 99 lat, jego matka żyła 105 lat, a jego babka dożyła 108 lat. Wielu żyjących, jak i on sam, przypisywało mu długie życie, dzięki temu, że spożywał dużo organicznych owoców i warzyw.

To niezaprzeczalny fakt.

Jest jednak jeszcze mały istotny szczegół w jego diecie.

Bernardo mówił, że jego ojciec przekazał mu sekret do długowieczności. Opiera się on na regularnym jedzeniu 5 produktów: miodu, cynamonu, czekolady, oliwy z oliwek i czosnku!

Znowu czosnek. Czy to przypadek ? Absolutnie nie!

Wobec takich argumentów, jakich użyłem w moim artykule, jestem pewien, że w Twojej diecie na stałe zagości czosnek i tybetańska nalewka czosnkowa. Życzę Ci dużo zdrowia!


Źródła:

http://foodfacts.mercola.com/garlic.html

http://www.allicinfacts.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22463605

http://wikiwel.com/wikihealing/index.php?title=Tibetan_Garlic_Cure