dlaczego jest mi zimno w plecy dłonie stopy i głowę

Dlaczego Jest Mi Zimno w Plecy, Ręce, Stopy i Głowę ?

Jeśli jesteś zmarzluchem, masz dreszcze i jest Ci ciągle zimno w plecy, dłonie, stopy i głowę… dobrze trafiłeś. W tym artykule powiem Ci, co może być przyczyną tego, że masz wychłodzony organizm.

Sprawa jest prosta i wymaga zmiany sposobu Twojego odżywiania. Efekty możesz uzyskać natychmiastowo. W przysłowiowe 5 minut możesz zapomnieć o zimnych dreszczach na ciele.

Powinien Cię zainteresować też mój wcześniejszy artykuł 8 Rozgrzewających Ziół i Przypraw – Jak w 5 Minut Rozgrzać Organizm ?

 

 Przyczyna, Że Mam Ciągle Dreszcze Na Plecach i Jest Mi Zimno w Dłonie, Stopy i Głowę ?

 

Zimno i to, że marzniesz (uczucie dreszczy na plecach, zimna w dłoniach, stopach i głowie), pojawia się w Twoim organizmie z kilku powodów:

  • brak aktywności fizycznej
  • spożywanie zbyt dużej ilości wychładzających pokarmów
  • zbyt duże narażenie na wpływ zimnego otoczenia
  • spożywanie za małej ilości rozgrzewającego jedzenia
  • predyspozycje od urodzenia
  • przejście na dietę roślinną – wegetariańską. Etap przejściowy może potrwać kilka miesięcy, zanim organizm przestawi się na inny sposób odżywiania

Czy wiesz, że tradycyjna medycyna chińska leczy pożywieniem, czyli jego ciepłem i zimnem ?

Mianowicie wykorzystuje do tego dwie najważniejsze właściwości, jakie mają pokarmy: ciepłotwórczą i wychładzającą. Ciepło i zimno to podstawa w naturze, a w tym u człowieka.

Zaburzenie równowagi pomiędzy ciepłem a zimnem, powoduje uczucie gorąca, albo zimna.

To niby takie oczywiste, takie proste.

W materii nieożywionej procesy te przebiegają odmiennie, aniżeli u roślin, zwierząt i człowieka.

Na przykład skała, kamień, który leży na polu. Kiedy jest upał i promienie słoneczne ogrzewają go, on też się nagrzewa. Gdy jest zimno, także kamień się ochładza.

U roślin, zwierząt i ludzi, zupełnie odwrotnie.

Zobacz u człowieka.

Kiedy jest gorąco, organizm człowieka chłodzi się, chociażby wydzielając pot. Kiedy jest zimno, ciepła krew i płyny ustrojowe z zewnątrz ciała, rąk, nóg i głowy, zaczynają płynąć do wnętrza ciała. Po to, aby ogrzać narządy wewnętrzne: serce, wątrobę, nerki i inne.

Człowiek i zwierzęta mają bowiem mechanizm “termostatu”.

Ponadto do regulacji ciepła i zimna w ustroju służą człowiekowi: dom jako schronienie, ubranie, ruch i pożywienie.

Sposób odżywiania ma kluczową rolą. To czy będzie on ogrzewał, czy wychładzał człowieka, zależy od wielu cech pokarmów:

  • Z jakiej części rośliny/zwierzęcia przygotowany został posiłek
  • Sposobu przyrządzenia dania
  • W jakim rejonie roślina rosła i była zbierana

 

Jakie Możesz Mieć Objawy Wychłodzenia Ciała ?

 

  • Marznięcie skóry, dłoni, stóp i głowy. To już wiesz, że krew i energia odpływa z tych miejsc do wewnątrz Twojego ustroju. Ma po prostu za zadanie ogrzać narządy wewnętrzne.
  • Według medycyny chińskiej stan “zimna” może niekorzystnie wpływać na obszary objęte wodą. Nerki, pęcherz moczowy, kości, włosy na głowie i funkcje seksualne. Ponadto może pojawić się u Ciebie lęk na poziomie emocjonalnym.
  • Z powodu “zimna” ciało sztywnieje. Zimno jest nieruchome i twarde jak lód, dlatego pojawiają się przykurcze. Doskonale widać to u starszych osób. Za żadne skarby nie mogą odgiąć się do tyłu i odwrócić. Tak właśnie organizm próbuje zachować ciepło.
  • Inny objaw to stałe uczucie wyziębienia. Dlatego możesz mieć dreszcze, nie lubić zimna i pragnąć ciepła. Objawia się to ciepłym ubieraniem się, ochotą na rozgrzewające jedzenie i płyny.
  • Twarz “zimnej” osoby jest przeważnie blada. Do tego pojawiają się obfite i przejrzyste wydzieliny ustroju. Takie jak: bezbarwny mocz, wodnisty i rzadki stolec oraz wodnisty śluz.

 

Które Produkty Mocno Wychładzają Twój Organizm ?

 

Jest grupa produktów, które szczególnie mocno wychładzają organizm.

Kiedy jesz żywność o naturze wyziębiającej, Twoja energia, krew i płyny ustrojowe z zewnętrznych części ciała kierują się do wewnątrz. To dlatego na zewnątrz i w górnej części ciała czujesz chłód.

Tak samo robią drzewa.

W zimniejszej porze roku, czyli jesień – zima, ich soki z liści, igieł i gałązek, spływają w dół do korzeni. Wiosną, kiedy jest cieplejsze powietrze, te same soki z korzeni drzew płyną ku górze. Tak odżywiają młode gałązki, pędy i liście.

Tak samo, kiedy Ty jesz pokarmy rozgrzewające, wypychasz energię, krew i płyny ustrojowe z wnętrza Twojego ciała ku górze i na zewnętrzne obszary. To wtedy robi Ci się przyjemnie ciepło na skórze i głowie.

Po wypiciu alkoholu najpierw robi się ciepło, ale później organizm się wyziębia.

 

8 wyziębiających owoców warzyw i ziół

 

Oto Lista Produktów Żywnościowych o Naturze Wychładzającej:

Ochładzające Owoce

  • jabłka
  • banany
  • gruszki
  • kaki
  • melon kantalupa
  • arbuzy
  • pomidory
  • cytrusy

Ochładzające Warzywa

  • sałata
  • rzodkiew
  • ogórki
  • seler naciowy
  • szparagi
  • buraki liściowe
  • bakłażany
  • pieczarki
  • szpinak
  • kabaczek
  • kapusta (biała, modra, pekińska)
  • brokuły
  • kalafior
  • słodka kukurydza
  • cukinia

Ochładzające Strączkowe i Zboża

  • mleko sojowe
  • kiełki sojowe
  • tofu
  • fasolka mung i jej kiełki
  • kiełki lucerny
  • proso
  • jęczmień
  • pszenica
  • amarantus

Inne Ochładzające Produkty

  • wodorosty
  • spirulina
  • niebiesko – zielona sinica
  • zielone pędy pszenicy i jęczmienia
  • jogurt
  • kraby
  • małże
  • zioła i przyprawy (mniszek, pokrzywa, melisa cytrynowa, biały pieprz, kolendra, majeranek)

 

Na Wyziębiony Organizm Najlepszy Napój Imbirowy

 

Tak ciągle gadam, gadam o zimnie i marznięciu. Na samą myśl można dostać gęsiej skórki i mieć ochotę napić się czegoś rozgrzewającego. Na wyziębione plecy, ręce, stopy i głowę najlepszy będzie na przykład napój imbirowy.

Zobacz ten 2-minutowy film z prostym przepisem.

Ewentualnie przeczytaj artykuł Beaty Sokołowskiej z bloga alkalicznystylzycia.com o 5 Zasadach Rozgrzewania Organizmu Zimną Porą Roku. Przeczytaj i zaraz wracaj, aby obejrzeć film.

 

 

Medycyna Chińska Dzieli Potrawy Na Wyziębiające, Wychładzające, Obojętne, Rozgrzewające i Gorące

Nie chcesz, aby było Ci zimno oraz siedzieć w domu w czapce i rękawiczkach, tuląc się do kaloryfera ?

Jedz zgodnie ze starożytną nauką chińską.

W tradycyjnej medycynie chińskiej jest podział jedzenia na 5 podstawowych grup:

1. Wyziębiające

2. Wychładzające

3. Neutralne

4. Rozgrzewające

5. Gorące

Medycyna chińska w prawidłowej diecie uwzględnia także klimat, w którym żyjesz i jedzenie sezonowe zgodnie z porami roku – wiosna, lato, jesień i zima.

Najlepsza dla Twojego zdrowia jest dieta dopasowana do klimatu i pór roku. Polacy żyją w klimacie umiarkowanym chłodnym. To oznacza, że najlepiej zimą ograniczaj w Twoich posiłkach produkty wyziębiające i wychładzające.

To najlepszy sposób, aby nie marznąć i nie było zimno w plecki, rączki, nóżki i główkę.

 

Dlaczego Zimowa Dieta Ograniczająca Żywność Wyziębiającą i Wychładzającą Jest Najlepsza Dla Polaka ?

 

Latem świeże i surowe owoce mają właściwości ochładzające, co jest naturalnie korzystne w gorące i upalne dni. Kiedy na dworze jest 40 stopni na plusie, aż przyjemnie zjeść świeżego arbuza lub napić się napoju z cytryny, pomarańczy.

Wszelkie cytrusy i owoce latem pięknie chłodzą organizm.

Zimą lepiej jedz ich mniej, gdyż za bardzo wyziębisz ciało i uczucie zimna, dreszcze, może Ci poważnie dokuczać.

W mroźne dni lepiej sprawdzą się ich suszone odpowiedniki: suszone jabłka, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele itp.

Tak samo zimą hurtowe ilości świeżych liści warzyw, lepiej równoważ warzywami korzeniowymi tj. burak, pietruszka, seler, marchew itp.

Mam nadzieję, że Ci pomogłem. Jeżeli interesuje Cię temat rozgrzewających przypraw, potraw, zabiegów, zajrzyj to artykułu 8 rozgrzewających ziół i przypraw – jak w 5 minut rozgrzać organizm ?

To trzymaj się cieplutko.


Źródła:

„Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford, wydawnictwo Galaktyka, wydanie 3, Łódź 2017.