jak jeść i stosować pyłek pszczeli kwiatowy

Jak Jeść i Stosować Pyłek Pszczeli (Pyłek Kwiatowy) ?

Czy wiesz jak jeść i stosować prawidłowo pyłek pszczeli kwiatowy, aby do Twojej krwi trafiło nawet 95% składników odżywczych z pyłku, a nie tylko 5% ?

Odkryjesz także rewelacyjne właściwości, skład i działanie lecznicze pyłku kwiatowego.

Zobacz też, gdzie jest najwięcej witaminy B12 w jedzeniu ?

W takim razie zaczynamy !

 

Co To Jest Pyłek Pszczeli ( Pyłek Kwiatowy )?

 

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy), można opisać jako jeden z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Został on określony jako “źródło młodości” natury, ponieważ zapewnia tak wiele korzyści zdrowotnych.

Może to być nawet lekarstwo na niektóre problemy zdrowotne. Szkoda, że tak mało osób stosuje go na co dzień, a jeszcze mniej wie jak jeść pyłek pszczeli. W tym wpisie wytłumaczę Ci, dlaczego tak ważne jest spożywanie pyłku kwiatowego. 

Pyłek pszczeli był używany od tysięcy lat. Był stosowany przez wczesne cywilizacje egipskie i chińskie. Był on również używany przez Hipokratesa, ojca nowoczesnej medycyny, blisko 2500 lat temu.

Każda odmiana kwiatu we wszechświecie wydziela pyłek kwiatowy.

Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.

Pyłek pszczeli wygląda jak małe żółte, brązowe, pomarańczowe i brązowe kulki. Smak może się różnić w zależności od rodzaju rośliny, z której pochodzi. Może być gorzki lub mieć słodki, orzechowy posmak.

 

właściwości pyłku kwiatowego

 

 

Jakie Ma Wartości Odżywcze i Skład Pyłek Pszczeli, Czyli Pyłek Kwiatowy ?

 

Pyłek pszczeli jest wytwarzany przez pszczoły miodne i jest pokarmem dla młodej pszczoły. Uważany jest za najbardziej odżywczą żywność w przyrodzie, ponieważ zawiera prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne dla ludzkiego organizmu.

Pyłki kwiatowe zebrane przez pszczoły są bogate w białka (nawet 40% białka), wolne aminokwasy i witaminy, w tym kompleks B i kwas foliowy.

Pyłek pszczeli jest kompletnym pokarmem i zawiera wiele elementów, których nie posiadają produkty pochodzenia zwierzęcego. Pyłek pszczeli jest bogatszy w białko bardziej niż jakiekolwiek źródło pochodzenia zwierzęcego. Zawiera więcej aminokwasów niż wołowina, jaja lub ser o równej wadze. Około połowy białka jest w postaci wolnych aminokwasów, które są gotowe do użycia bezpośrednio przez organizm.

Wyobraź sobie, że pszczoła, aby uzbierać dawkę 6 gramów pyłku pszczelego, musi pracować osiem godzin dziennie przez jeden miesiąc. W każdej kulce pyłku pszczelego mieści się 6 milionów ziarenek pyłku kwiatowego. Natomiast jedna łyżeczka zawiera ponad 2,5 miliarda ziaren pyłku z kwiatów.

Dr Gabriel Cousens, wymienił pyłek pszczeli jako jeden z jego 22 najbardziej zalecanych produktów energetycznych. Pyłek pszczeli może być stosowany w medycynie w szerokim zakresie, od prostaty po problemy skórne.

Pyłek pszczeli może pomóc skorygować nierówności w odżywianiu organizmu.

Jednym z najciekawszych faktów na temat pyłku pszczelego jest to, że nie można go zsyntetyzować w laboratorium. Kiedy naukowcy zabierają pszczołom całe zapasy naturalnego pyłku i karmią go pyłkiem sztucznym, pszczoły umierają.

Mimo że wszystkie znane składniki odżywcze są obecne w wytwarzanym przez laboratorium zsyntetyzowanym jedzeniu.

Przeprowadzono wiele tysięcy analiz chemicznych pyłków pszczół przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń diagnostycznych, ale wciąż istnieją pewne elementy obecne w pyłkach pszczół, których nauka nie jest w stanie zidentyfikować.

 

Cudowne Właściwości Lecznicze Pyłku Pszczelego, Dzięki Temu, Że w Składzie Ma Aż 250 Składników !

 

Pszczoły dodają tajemniczego “dodatku” własnego.

Większość badaczy naukowych zgadza się, że nieznane substancje i minerały stanowią od 1% do 3% suchej materii pyłku pszczelego. Te niezidentyfikowane pierwiastki chemiczne mogą równie dobrze być powodem tak spektakularnego działania pyłku pszczelego na zdrowie człowieka.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego – dotychczas zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.

Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki -inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne oraz stymulatory wzrostu.

Pyłek pszczeli jest uważany za superżywność, to znaczy, że zawiera on wszystkie substancje, jakich potrzebuje ludzki organizm.

Zapraszam Cię do obejrzenia fajnego filmu o pyłku pszczelim. Znajdziesz w nim między innymi wskazówki jak jeść i stosować pyłek pszczeli kwiatowy, aby przyswoić nawet do 100% składników odżywczych z pyłku.

 

 

Jakie Opinie Mają Naukowcy i Dietetycy o Pyłku Pszczelim Kwiatowym ?

 

Poniżej zamieściłem jedynie kilka z całej masy opinii o pyłku pszczelim (pyłku kwiatowym).

Opinia znanego dietetyka, dr Paavo Airola (prezes Międzynarodowej Akademii Medycyny Biologicznej):

Pyłek pszczeli jest najbogatszym i najbardziej kompletnym pożywieniem w przyrodzie. Zwiększa on odporność organizmu na stresy, choroby oraz przyspiesza proces leczenia większości schorzeń… Jest to szczególnie ważne dzisiaj, gdy zanieczyszczenie środowiska, pestycydy i nadużywanie antybiotyków stanowią ciągłe wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego”.

Opinia doktora Lars-Erik Essen, ze Szwecji:

Pyłek pszczeli zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek i stymuluje wzrost nowej tkanki skórnej. Daje skuteczną ochronę przed odwodnieniem i wprowadza nowe życie do wysuszonych komórek. Wygładza zmarszczki i stymuluje dopływ życiodajnej krwi do wszystkich komórek skóry”.

Opinia dr Leo Conway, który stwierdził:

U żadnego z moich pacjentów, którym przez trzy lata podawałem pyłek, nie wystąpiły żadne objawy alergiczne. Opanowano 100 procent wcześniejszych przypadków – 94% pacjentów nie miało żadnych symptomów alergicznych, pozostałych 6 procent nie stosowało się do zaleceń, ale nawet u nich nastąpiła poprawa. Jeśli chodzi o zwalczanie kataru siennego, astmy, wrzodów układu trawiennego, zapalenia okrężnicy, migrenowych bólów głowy, schorzeń moczowodu, zapalenia oskrzeli osiągnęliśmy pełny sukces”.

Opinia Naum Jorish, szefa dawnej Akademii Sowieckiej we Władywostoku:

Osoby spożywające pyłek pszczeli żyją długo. Jest to jeden z pierwotnych skarbców żywienia i medycyny. Każde ziarenko zawiera wszystkie substancje niezbędne do życia”.

 

 

9 właściwości leczniczych pyłku pszczelego kwiatowego

 

Jakie Ma Działanie i Właściwości Lecznicze Pyłek Pszczeli ?

 

1. Energia – gama składników odżywczych znajdujących się w pyłku pszczelim czyni go doskonałym naturalnym energetyzatorem. Węglowodany, białka i witaminy z grupy B pomagają utrzymać energię przez cały dzień. Zwiększają wytrzymałość i zwalczają zmęczenie.

2. Skóra – pyłek pszczeli jest często używany w produktach do stosowania miejscowego, które mają na celu leczenie stanów zapalnych i typowych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca lub wyprysk. Aminokwasy i witaminy chronią skórę i wspomagają regenerację komórek.

3. Układ oddechowy – pyłek pszczeli zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które mogą mieć działanie przeciwzapalne na tkanki płuc, zapobiegając wystąpieniu astmy.

4. Alergie – pyłek kwiatowy zmniejsza obecność histaminy, łagodząc wiele alergii. Dr Leo Conway, z Denver Colorado, poinformował, że 94 procent jego pacjentów było całkowicie wolnych od objawów alergii po leczeniu doustnym karmieniu pyłkiem. Od astmy po alergie i na problemy z zatokami, wszystko zostało oczyszczone. To potwierdza, że ​​pyłek pszczeli jest cudownie skuteczny w szerokim zakresie chorób układu oddechowego.

5. Układ trawienny – oprócz zdrowych witamin, minerałów i białek, pyłek pszczeli zawiera enzymy, które mogą pomóc w trawieniu. Enzymy pomagają organizmowi uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze z pokarmu, który spożywasz.

6. Układ odpornościowy – pyłek jest dobry dla flory jelitowej i tym samym wspiera układ odpornościowy. Według holistycznego eksperta do spraw zdrowia dr. Josepha Mercoli pyłek kwiatowy ma właściwości antybiotyczne, które pomagają chronić organizm przed zarażeniem się wirusami. Jest także bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed niszczącym utlenianiem wolnych rodników.

7. Uzależnienia – stosowany holistycznie w leczeniu uzależnień i hamowaniu apetytu poprzez tłumienie impulsów. Ponieważ pyłek pszczeli zmniejsza apetyt, może być przydatny do zdrowej utraty wagi. Potrzebne są jednak dalsze badania nad potencjalnymi korzyściami, szczególnie jeśli chodzi o kontrolę wagi.

8. Układ sercowo-naczyniowy – pyłek kwiatowy zawiera duże ilości rutyny; antyoksydacyjny bioflawonoid, który pomaga wzmocnić naczynia krwionośne, wspomaga problemy z krążeniem i koryguje poziom cholesterolu. Jego silne właściwości przeciwzakrzepowe mogą pomóc w zapobieganiu zawałowi serca i udarowi.

9. Prostata – mężczyźni, którzy cierpią na łagodny rozrost prostaty, mogą znaleźć ulgę, stosując pyłek pszczeli. Może pomóc zmniejszyć stan zapalny, aby powstrzymać częste potrzeby oddawania moczu.

10. Niepłodność – pyłek kwiatowy stymuluje i przywraca pracę jajników, a zatem może być stosowany w celu przyspieszenia ciąży. Oprócz tego, że jest hormonalnym wzmacniaczem, jest również doskonałym afrodyzjakiem!

 

Pyłek Pszczeli – Właściwości Odmładzające Organizm

 

Naturalny, ekologiczny i świeży pyłek pszczeli ma niezwykłe właściwości odmładzające komórki i ogólnie cały organizm człowieka.

“Skóra staje się młodsza, mniej podatna na zmarszczki, gładsza i zdrowsza dzięki zastosowaniu pyłku pszczoły miodnej”.- mówi dr Essen.

Podane wewnętrznie lub stosowane zewnętrznie, pyłki pszczół działają hamująco na trądzik twarzy. Są także ważnym odmładzaczem skóry, głównie dlatego, że zawierają wysokie stężenie kwasów nukleinowych RNA i DNA, a także naturalny czynnik antybiotyczny.

Francuzi, od dawna znani z zaabsorbowania wszystkimi pięknymi rzeczami, przeprowadzili wiele badań dotyczących stosowania pyłku i innych produktów ula w preparatach kosmetycznych. Dr M. Esperrois z Francuskiego Instytutu Chemii zauważa, że ​​pyłek pszczoły miodnej zawiera silne antybiotyki, które mogą mieć wpływ na odwrócenie skutków, jakie normalne starzenie wywiera na skórę. Może korygować jej ciemnienie, zmarszczki i przebarwienia.

Profesorowie N. Mankowski i dr Chebotarev, dwóch rosyjskich naukowców, potwierdzają, że pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Mówią:

“Odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin, mikroelementów, enzymów, hormonów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki”.

Ci profesorowie dalej chwalą właściwości pyłku pszczelego, nazywając je:

“Istotnymi dla formy wewnętrznego i zewnętrznego odmłodzenia na poziomie komórkowym”.

Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. 
“Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny”. – Cz. Bańskowoski (“Farmacja Polska”)

Jak Jeść i Stosować w Leczeniu Pyłek Pszczeli Kwiatowy, Aby Przyswoić Nawet 95% Składników Odżywczych Pyłku ?

 

ZASADA 1 – jedz pyłek pszczeli “na surowo”

W celu uzyskania maksymalnych korzyści leczniczych jedz i stosuj pyłek pszczeli “na surowo”. To znaczy, nie poddawaj go żadnej obróbce (smażenie, pieczenie, gotowanie). Używaj temperatury pokojowej. W temperaturze powyżej 40 stopni giną w nim wszystkie enzymy, składniki aktywne biologicznie i pyłek traci właściwości lecznicze oraz odżywcze.

ZASADA 2 – jedz pyłek w postaci mikronizatu

Produkty pyłku pszczelego możesz kupić jako: tabletki, granulki, mikronizat, mieszanki z miodem lub wysuszone naturalne obnóża. (Jeśli chcesz zobaczyć, jak wyglądają obnóża, zobacz zdjęcie na początku tego artykułu). Fani naturalnego pyłku kwiatowego spożywają go właśnie w formie pszczelich obnóży.

To znaczy, w takiej postaci jak pszczoły składują pyłek w plastrze.

Moim zdaniem najwłaściwszy byłby kupny mikronizat. Ewentualnie zmielenie obnóży w domu tuż przed przygotowaniem mikstury do wypicia.

Mielenie w młynku do kawy wytwarza jednak temperaturę, która może niszczyć część składników leczniczych w pyłku kwiatowym. Miel go pulsacyjnie, czyli 1 – 2 sekundy mielisz i 1 – 2 sekundy przerwy. Tak na zmianę, aż uzyskasz idealny drobniutki pył jak biała mąka.

ZASADA 3 – jedz na pusty żołądek

Przyswajalność pyłku pszczelego zależy od tego, kiedy go spożywamy. Najlepiej jeść go na 30 – 60 minut przed posiłkiem, aby nie konkurował z innymi produktami i zdążył się wchłonąć do krwi.

ZASADA 4 – jedz pyłek namoczony w płynie  

Ważna jest jego forma, a nawet najważniejsza.

Perfekcyjnie jest jeść i stosować pyłek kwiatowy maksymalnie rozdrobniony w postaci kupnej mieszanki z miodem lub mikronizatu (mogą być także granulat lub obnóża, ale namoczone w płynie) w formie płynnej.

Przepis na domowy płynny pyłek znajdziesz poniżej.

 

Podsumowując 4 ZASADY spożywania pyłku kwiatowego

Najlepiej jedz i stosuj pyłek pszczeli:

  • Na surowo
  • Zmikronizowany (ewentualnie jako granulat lub obnóża namoczone kilka godzin w płynie) lub też jako gotową, kupną mieszankę pyłku z miodem
  • Namoczony i wymieszany w płynie
  • Pij około 30 – 60 minut przed posiłkiem

Dzięki tym 4 żelaznym zasadom Twój organizm wchłonie do krwi, nawet 95% wszystkich składników uzdrawiających, odmładzających i odżywczych obecnych w pyłku.

Bez tych zaleceń wchłanianie jest na poziomie 5 – 15%. Pozostałe 85% – 95% jest wydalane z organizmu.

 

Pyłek Pszczeli – Przepisy 

 

Przepis na płynną postać pyłku kwiatowego o przyswajalności 95% – 100% jest banalnie prosty.

Przygotuj około 1/3 szklanki chłodnego płynu (woda lub mleko). Następnie wsyp 2 – 3 łyżeczki pyłku kwiatowego (mikronizat, obnóża lub granulat), zamieszaj i odstaw miksturę na kilka godzin.

Rano przygotuj napój na wieczór (wypij tuż przed snem), a wieczorem na następny dzień rano do spożycia ( na czczo przed posiłkiem). Pij 2 razy dziennie przez okres 1 – 2 miesięcy. Kurację powtarzaj minimum 2 razy w roku.

Bezpośrednio przed wypiciem, jeśli wolisz, dolej ciepłej wody. Możesz dodać naturalnego miodu dla poprawienia smaku.

Cóż mogę dodać do tych informacji …

Jedz codziennie “łyżkami” naturalny, nieprzetworzony pyłek pszczeli. Zwróć baczną uwagę na źródło jego pochodzenia, czy nie jest sztucznie pędzony w pasiece pszczelarskiej. Wspaniałych pszczelarzy, którzy sprzedają przez internet zdrowy pyłek pszczół, jest mnóstwo.