kurkuma i kurkumina właściwości zdrowotne i lecznicze

Kurkuma i Kurkumina – Mają 600 Właściwości Zdrowotnych !

Kurkuma i kurkumina – mają potężne właściwości zdrowotne. Dzięki 10 000 badań i ponad 600 udowodnionym korzyściom ta indyjska przyprawa jest uważana za najlepsze naturalne lekarstwo.

Czosnek pospolity i tybetańska nalewka czosnkowa ma rewelacyjne właściwości lecznicze, ale właściwości kurkumy i kurkuminy są prawdopodobnie jeszcze większe. Jak podaje serwis GreenMedInfo.com kurkuma i kurkumina mają aż 600 potwierdzonych korzyści zdrowotnych.

To jest niesamowite.

 

Kurkuma i Kurkumina – Co To Jest i Skąd Pochodzi Ta Lecznicza Przyprawa ?

 

Kurkuma to roślina, która ma bardzo długą historię stosowania leczniczego, sięgającą prawie 4000 lat. Niektóre źródła podają, że kurkumę używano już 5000 lat temu.

W południowo-wschodniej Azji kurkuma jest używana nie tylko jako główna przyprawa, ale także jako składnik ceremonii religijnych. Ze względu na świetny żółty kolor, kurkuma jest również znana jako “szafran indyjski”.

Współczesna medycyna zaczęła uznawać jej znaczenie, o czym świadczy ponad 3000 publikacji dotyczących kurkumy, które pojawiły się w ciągu ostatnich 25 lat.

W Indiach w starożytnej kulturze wedyjskiej używano kurkumy jako przyprawy kulinarnej i miała religijne znaczenie. Kurkuma do Chin dotarła prawdopodobnie około 700 roku, do Afryki Wschodniej około 800 r.n.e., do Afryki Zachodniej około 1200 roku, a na Jamajkę trafiła w XVIII wieku.

W 1280 roku Marco Polo opisał tę przyprawę, zachwycając się tą rośliną o cechach tak podobnych do szafranu. Według sanskryckich traktatów medycznych i systemów Ajurwedyjskich oraz Unani kurkuma ma długą historię stosowania leczniczego w Azji Południowej.

Ajurwedyjskie Kompendium Sushruty, datowane na 250 rok p.n.e., zaleca maść z kurkumy dla złagodzenia skutków po zatruciu jedzeniem.

Obecnie kurkuma jest szeroko uprawiana w tropikach i ma różne nazwy w różnych kulturach i krajach. W Północnych Indiach kurkuma jest powszechnie nazywana “haldi”, słowem wywodzącym się z sanskryckiego słowa haridra, a na południu nazywana jest “manjal”, a słowo to jest często używane w starożytnej literaturze tamilskiej.

Nazwa kurkuma wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita (ziemia zasłużona), odnosząc się do ziemistego koloru kurkumy, która przypomina barwnik mineralny. Natomiast w języku francuskim przyprawa kurkuma jest znana jako Terre Merite i po prostu “żółty korzeń” w wielu językach. W licznych kulturach jej nazwa opiera się na łacińskim curcume.

W sanskrycie kurkuma ma co najmniej 53 różne nazwy.

Kurkuma jest wytworem Curcuma longa L., kłączowej, zielnej wieloletniej rośliny należącej do rodziny imbirów Zingiberaceae, która pochodzi z tropikalnej Azji Południowej. Na świecie zidentyfikowano aż 133 gatunki kurkumy. Większość z nich ma wspólne nazwy lokalne i są używane do różnych preparatów leczniczych.

 

Indie produkują prawie całą kurkumę na świecie i zużywają 80% światowej produkcji kurkumy

 

Dzięki nieodłącznym właściwościom kurkumy i wysokiej zawartości ważnej bioaktywnej kurkuminy kurkuma indyjska jest uważana za najlepszą na świecie.

Erode, miasto w południowo-indyjskim stanie Tamil Nadu, jest największym na świecie producentem i najważniejszym centrum handlowym dla kurkumy. Jest również znane jako “Yellow City”, “Turmeric City” lub “Textile City”. Sangli, miasto w stanie Maharashtra, jest drugim po Erode wielkością i znaczeniem jako miejsce produkcji i handlu kurkumą.

 

przyprawa kurkuma i kurkumina mają właściwości zdrowotne i lecznicze potwierdzone naukowo

 

Kurkuma i Kurkumina z 600 Zalet Zdrowotnych Może Mieć Ponad 150 Właściwości Terapeutycznych

 

Czy faktycznie kurkuma i kurkumina ma aż 150 właściwości terapeutycznych?

Naukowcy badali kurkuminę pod kątem jej potencjalnej roli w poprawie choroby Parkinsona, Alzheimera i udaru mózgu. Może również ogólnie promować zdrowie mózgu, dzięki jego silnym właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Kurkumina wykazuje ponad 150 potencjalnie terapeutycznych aktywności, w tym silne właściwości przeciwnowotworowe. Kurkumina jest również zdolna do przekroczenia bariery krew-mózg, co jest jednym z powodów, dla których jest obiecująca jako czynnik neuroprotekcyjny w szerokim zakresie zaburzeń neurologicznych.

Jednym ze sposobów jej działania, podobnym do witaminy D, jest modulowanie dużej liczby twoich genów. Wcześniejsze badania wykazały również, że kurkumina działa poprzez wstawianie się w błonę komórek, gdzie zmienia właściwości fizyczne samej membrany, czyniąc ją bardziej uporządkowaną” – dr Joseph Mercola.

Jeśli chodzi o właściwości przeciwzapalne, kurkumina może hamować zarówno aktywność, jak i syntezę cyklooksygenazy-2 i 5-lipooksygenazy, a także innych enzymów, które biorą udział w zapaleniu.

Badanie z 2006 roku wykazało również, że ekstrakt kurkumy złożony z kurkuminoidów (kurkumina jest najbardziej badanym kurkuminoidem) blokuje szlaki zapalne, skutecznie zapobiegając uruchomieniu białka, które wywołuje obrzęk i ból.

Jeśli chcesz wypróbować jedno z najlepszych leczniczych ziół … spróbuj kurkuminy z kurkumy.

Kurkuma może być jednym z najbardziej przydatnych ziół na planecie, a w Indiach jest często nazywana “przyprawą życia”. Kurkumina w kurkumie ma zdolność modulowania aktywności genetycznej i ekspresji – zarówno poprzez niszczenie komórek nowotworowych, jak i poprzez promowanie zdrowych funkcji komórek.

Promuje również anty-angiogenezę, co oznacza, że ​​pomaga zapobiegać rozwojowi dodatkowego dopływu krwi niezbędnego do wzrostu komórek rakowych. Kurkumina wydaje się być powszechnie użyteczna w prawie każdym rodzaju raka”. – dr Joseph Mercola

Ponadto, zgodnie z ciągle rozwijającym się klinicznym obszarem badań, kurkumina może pomóc:

  • Wspierać zdrowy poziom cholesterolu
  • Tłumić zakrzepicę i zawał mięśnia sercowego
  • Tłumić objawy stwardnienia rozsianego
  • Zwalczać tworzenie się guza
  • Zwiększyć wydzielanie żółci
  • Zapobiegać utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości
  • Tłumić objawy związane z cukrzycą typu 2
  • Tłumić objawy choroby Alzheimera
  • Zwiększyć gojenie się ran
  • Chronić przed zaćmą
  • Hamować agregację płytek krwi
  • Tłumić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Hamować replikację HIV
  • Chronić przed uszkodzeniem wątroby
  • Chronić płuca przed toksycznością i zwłóknieniem

Badanie opublikowane w raporcie Natural Product Reports w 2011 roku jeszcze bardziej wyjaśnia, dlaczego kurkumina może być przydatna i opisuje kurkumę jako terapię dla szerokiej gamy chorób, w tym:

  • Choroby płuc i wątroby
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Choroby neurologiczne
  • Choroby sercowo-naczyniowe
  • Choroby metaboliczne
  • Choroby zapalne

 

Kurkuma i Kurkumina Ma Właściwości Lecznicze Skutecznie Walczące z Rakiem

 

Tak się wspaniale składa, że kurkuma i kurkumina ma właściwości przeciwnowotworowe.

W Europie i w większości rozwiniętych krajów zachodnich statystyki pokazują, że jeden na dwóch mężczyzn i jedna na trzy kobiety zachoruje na raka w swoim życiu. Wśród tych nowotworów najczęściej występują: okrężnicy, piersi, prostaty i płuc.

W Indiach częstość występowania tych nowotworów jest 10 razy mniejsza niż w Europie! Tam rak prostaty jest nawet rzadką chorobą.

Po latach badań naukowcom udało się rozwikłać tę zagadkę. Doszli do wniosku, że to niemal cudowne zjawisko było wynikiem, przynajmniej w części, z obfitości kurkumy i kurkuminy w kuchni indyjskiej.

Kurkuma jest jedną z najczęściej używanych przypraw w Indiach.

Liczne badania wykazały wyraźne korzyści kurkumy, które mogą wyjaśniać, dlaczego jest ona zalecana jako niezbędna część każdej diety przeciwnowotworowej.

Dzięki tym badaniom znamy mechanizmy przeciwnowotworowe kurkumy. Profesor Philippe Chollet, onkolog z Centrum Jean-Perrin w Clermont-Ferrand wyjaśnia, że…

 ​​”kurkumina jest środkiem zapobiegającym rakowi”.

 

Korzyści i właściwości kurkumy (kurkuminy) obejmują:

  • Zapobiegają transformacji komórek od normalnych do nowotworowych.
  • Hamują rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
  • Niszczą zmutowane komórki rakowe, aby nie mogły się rozprzestrzeniać.
  • Hamują syntezę białka uważanego za instrumentalne w powstawaniu nowotworów.
  • Zapobiegają dodatkowemu pobieraniu krwi, która jest potrzebna nowotworowi do wzrostu komórek rakowych.

Według szefa departamentu Regionalnego Centrum Kontroli Raka w Clermont-Ferrand kurkumina jest stosowana w celu zwiększenia skuteczności chemioterapii i zmniejszenia ich działań niepożądanych (nudności, biegunka, zmęczenie, ból, utrata masy ciała …).

“Wszystkie dotychczasowe badania wykazały, że kurkumina jest bezpieczna i bardzo dobrze tolerowana nawet w dużych dawkach.

Efekty przeciwnowotworowe z kurkuminy są tak obiecujące, że wielu naukowców jest przekonanych, że w nadchodzących latach, gdy inne badania kliniczne zostaną opublikowane, kurkumina będzie stosowana przez wszystkich onkologów oraz dla wszystkich rodzajów nowotworów”. – santenatureinnovation.com

 

Kurkuma i Kurkumina – Właściwości Odtruwające Organizm z Metali Ciężkich

 

Czyżby kurkuma i kurkumina miały właściwości odtruwające ?

Utrzymywanie ciała w czystości przed szkodliwymi toksynami i metalami ciężkimi jest absolutnie niezbędne dla utrzymania optymalnego zdrowia.

Ciało jest wyjątkowo dobrze wyposażone, aby mogło samo się wyleczyć, ale może to zrobić tylko wtedy, gdy nie musi kierować całą swoją energię w kierunku walki z toksynami. Wspierając własne systemy detoksykacji organizmu, możesz znacznie poprawić Twoje zdrowie. 

Istnieją dwa podstawowe sposoby, aby wzmocnić system detoksykacji organizmu:

  • albo nie zanieczyszczaj własnego ciała toksynami i metalami ciężkimi,
  • albo użyj naturalnych substancji, które zwiększają zdolność organizmu do neutralizowania toksyn i usuwania metali ciężkich.

Zawsze mądrze jest zminimalizować obciążenie toksynami, spożywając ekologiczne produkty żywnościowe o wysokiej gęstości odżywczej. Angażując się w energiczne ćwiczenia tak często, jak to możliwe (pocenie się pomaga usunąć toksyny z organizmu). A także rozwijając praktyki radzenia sobie ze stresem (stres zwiększa stany zapalne i stres oksydacyjny).

Tylko te praktyki sprawią, że systemy detoksykacji Twojego organizmu zaczną działać na pełnych obrotach.

Ponieważ żyjemy w tak toksycznym świecie, wyeliminowanie toksyn nie jest łatwe.

“Powietrze, którym oddychamy, woda, którą pijemy, w której się kąpiemy, nasze produkty do pielęgnacji ciała i kosmetyki, nasze produkty do czyszczenia, nasze ubrania, meble i pościel – często są zanieczyszczone w jakiś sposób toksynami przemysłowymi”. – purathrive.com

Szczególnie niepokojące są metale ciężkie, a kiedy już znajdą się w ciele, mogą być trudne do usunięcia.

Metale ciężkie znajdują się w alarmująco wysokich stężeniach w większości ryb, w materiałach dentystycznych używanych przez większość stomatologów (poza “biologicznymi” dentystami), w szczepionkach i w pozornie nieszkodliwych przedmiotach domowych, takich jak folia aluminiowa.

 

Rzućmy okiem, czy rzeczywiście kurkuma i kurkumina mają właściwości odtruwające organizm z metali ciężkich ?

 

Kurkuma i kurkumina dowiodła środowiskom zajmującym się zdrowiem i nauką, że mogą pomóc na prawie wszystkie dolegliwości zdrowotne.

A odtruwanie z metali ciężkich nie jest wyjątkiem.

Kurkuma działa na każdym poziomie w celu usunięcia metali ciężkich z organizmu. Badania wykazały, że kurkuma zwiększa zdolność organizmu do usuwania metali ciężkich poprzez zachęcanie do wytwarzania silnych endogennych przeciwutleniaczy, takich jak:

  • dysmutaza ponadtlenkowa
  • glutation
  • reduktaza glutationowa
  • i S-transferaza glutationowa

Przyprawa kurkuma działa również jako niezrównany środek przeciwzapalny.

Gdy stan zapalny jest kontrolowany, organizm może skierować swoją bardzo potrzebną energię na chelatację metali ciężkich (proces usuwania metali ciężkich z organizmu). Wykazano nawet, że specyficzne właściwości kurkumy zapewniają głęboką ochronę dla wątroby, jednego z najważniejszych narządów do chelatowania metali i ogólnej detoksykacji.

Kurkuma ma nawet bezpośrednie właściwości przeciwutleniające i chelatujące metal.

Więc już sam ten fakt jest w stanie dać imponujące mechanizmy obronne Twojemu organizmowi. Działanie chelatujące metale dzięki kurkumie może być tak głębokie, że badacze zaczęli używać kurkumy w terapii dla pacjentów z chorobą Alzheimera.

Eksperci uważają, że toksyczność metali ciężkich odgrywa ważną rolę w rozwoju demencji. A kurkuma i kurkumina właściwości odtruwające z toksycznych metali ciężkich mają fantastyczne.

 

Kurkuma i Kurkumina – Właściwości Odchudzające, Czyli Jak Zamienić “Zły” Tłuszcz w “Dobrą” Tkankę Tłuszczową ?

 

Czy wiesz, że kurkuma i kurkumina mają właściwości odchudzające?

Kurkumina zmienia w ciele tkankę tłuszczową na taką, która sama się “topi jak tłuszcz na patelni”.

Przełomowe nowe badanie opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry ujawnia, że ​​kurkumina (związek o złocistym odcieniu w kurkumie), może stanowić wyjątkowe rozwiązanie dla osób z nadwagą. Kurkumina ma właściwość zmieniania składu komórek tłuszczowych w ciałach na korzyść spalania kalorycznego.

Otyłość i nadwaga są dziś epidemiami globalnymi i wynikają w dużej mierze z diety typu zachodniego. To znaczy z wysoko przetworzonych, genetycznie zmodyfikowanych, skażonych chemicznie i ewolucyjnie niekompatybilnych pokarmów.

Które oprócz otyłości mogą mieć poważne, a czasem  śmiertelne, niekorzystne skutki dla zdrowia.

Dieta nie jest jednak jedynym czynnikiem przyczyniającym się do otyłości. Jak zawsze problem jest wieloczynnikowy, z naciskiem na:

  • Wiele substancji zaburzających gospodarkę hormonalną
  • Przewlekły stres,
  • Dramatycznie zmieniony i/lub zubożony mikrobiom
  • Brak wystarczającego ruchu i ćwiczeń

Wszystkie odgrywają kluczowe role. Każdego roku miliardy dolarów wydawane są na gadżety na odchudzanie, bariatryczne zabiegi chirurgiczne, a także na syntetyczne i naturalne tabletki, a jednak problem wydaje się narastać.

A może by tak wziąć kurkumę z kurkuminą o właściwościach odchudzających ?

 

Czy ekstrakt kurkumy (kurkumina) ma właściwości, dzięki którym można naturalnie schudnąć i pozbyć się “złej” tkanki tłuszczowej ?

 

Jak szybko i bezpiecznie schudnąć używając czegoś tak znanego, niedrogiego i bezpiecznego, jak zwykła przyprawa kurkuma z kurkuminą o właściwościach spalających tkankę tłuszczową ?

Sprawdźmy na początek, jak to się dzieje, że kurkuma i kurkumina spala tłuszcz ? Czym różni się “zła” tkanka tłuszczowa od “dobrej” tkanki tłuszczowej ?

“W istocie, kurkuma zawiera złocisty związek zwany kurkuminą, która wydaje się być zdolna do zamiany “złych” komórek tłuszczowych na “dobre”, spośród bardzo wielu dodatkowych korzystnych właściwości. 

Tłuszcz był naprawdę złym słowem. Dzisiaj jednak coraz większa liczba konsumentów i entuzjastów zdrowia przyjmuje koncepcję włączenia do diety większej ilości “dobrych tłuszczów”, tj. oliwy z oliwek, awokado, kokosa. 

To powiedziawszy, wielu nadal nie wie, że nasze ciała zawierają również “dobry” (brązowy) i “zły” tłuszcz (biały), a w zależności od poziomu naszej aktywności, warunków środowiskowych oraz tego, co robimy lub czego nie jemy, będą miały określony stosunek, który znacząco wpłynie na nasz poziom zdrowia, a także ryzyko dla całej gamy chorób. 

Brązowy tłuszcz jest ciemno zabarwiony z powodu dużej gęstości zawartych w nim mitochondriów zawierających żelazo. Brązowe komórki tłuszczowe, w przeciwieństwie do białych komórek tłuszczowych, są zdolne do kierowania znacznych ilości kalorycznej energii do energii cieplnej lub ciepła. 

To sprawia, że ​​metaboliczna rola brązowych komórek tłuszczowych jest całkowicie przeciwna do metabolizmu białych komórek tłuszczowych, których podstawową funkcją jest magazynowanie energii jako tkankę tłuszczową do wykorzystania w przyszłości”. – greenmedinfo.com

Aby podkreślić, jak radykalnie różne są brązowe komórki tłuszczowe od białych wiedz, że wywodzą się one z zupełnie innej linii komórek macierzystych.

Ma to kolosalne znaczenie, gdyż olbrzymia większość tłuszczu występująca u osób dorosłych z nadwagą i otyłością jest białą odmianą tłuszczu.

Odkrycie radykalnie różnych rodzajów tłuszczu i niedobór lub znacznie mniejszy stosunek tłuszczu brązowego do białego u osób z problemami z wagą doprowadziło niektórych badaczy do hipotezy, że zwiększenie fenotypu brązowego tłuszczu może stanowić nową interwencję dla otyłości.

Zrzucanie zbędnych kilogramów oparte na kurkumie o właściwościach odchudzających może zapewnić wygodną alternatywę. Tłumacząc na normalny język: “Jak schudnąć 10 kilogramów i się nie narobić”. 🙂

 

suplementy z kurkumą i kurkuminą mają właściwości odchudzające i są dobre na odchudzanie

 

Wyciąg z kurkumy (kurkumina) może być doskonałym suplementem wspomagającym odchudzanie

 

Suplementy kurkuminy mogą wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej.

W nowym badaniu koreańscy naukowcy ustalili po raz pierwszy, że kurkumina jest zdolna do wywoływania brązowienia białych komórek tłuszczowych (adipocytów) przez co najmniej cztery różne mechanizmy.

Oprócz tych czterech mechanizmów działania kurkuminy, przyczyniających się do utrzymania brązowego tłuszczu, badacze zauważyli coś jeszcze. Ponieważ kurkumina jest dobrze znanym środkiem przeciwzapalnym, skuteczność kurkuminy przeciw otyłości może być częściowo spowodowana właściwościami zmniejszającymi stan zapalny.

Jednym z dodatkowych istotnych mechanizmów działania nieomówionych w tym badaniu, ale ostatnio zidentyfikowanych w badaniu opublikowanym w czasopiśmie  Molecular Medicine Reports, jest zdolność kurkuminy do indukowania programowanej śmierci komórki (apoptozy) w białych komórkach tłuszczowych.

Kurkumina obecna w kurkumie przyczynia się do tego, że komórki “złej” białej tkanki tłuszczowej popełniają samobójstwo.

Może to trwale przyczynić się do zmniejszenia ogólnej zdolności organizmu do przechowywania niezdrowego tłuszczu. Autorzy badania podsumowali, że ich odkrycia mogą mieć potencjalny wpływ w terapeutycznym leczeniu otyłości.

 

Czy Wiesz, Że Kurkuma i Kurkumina Ma Właściwości Odmładzające Komórki i Naprawia DNA ?

 

Czy kurkuma i kurkumina może być eliksirem młodości oraz długowieczności ?

Wiadomo nie od dziś, że starzenie się jest konsekwencją uszkodzenia DNA. W związku z tym naukowcy wciąż szukają skutecznego sposobu na naprawianie DNA i odmładzanie komórek.

Przeprowadzono w tym zakresie badania na ludzkich komórkach skóry, aby zrozumieć wpływ kurkuminy na starzenie. W ramach eksperymentu wywołano uszkodzenie DNA i stres oksydacyjny. Okazało się, że kurkumina w niskich dawkach naprawiała takie uszkodzenia i ulepszała mechanizmy obronne przeciwutleniaczy.

Eksperyment wykazał, że kurkuma i kurkumina ma właściwości odmładzające.

Jednak było tak tylko w przypadku niskich dawek. Stwierdzono, że kurkumina może być włączona do interwencji przeciw starzeniu się.

 

Jakie jeszcze korzyści odmładzające wynikają z właściwości kurkuminy ?

Akumulacja białka beta amyloidu w komórkach mózgowych jest cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Białko beta amyloidu powoduje stres oksydacyjny i indukuje uszkodzenia DNA w komórkach mózgowych.

Kurkumina odwraca takie uszkodzenia i chroni komórkę przed neurotoksycznością indukowaną beta amyloidem.

 

Kurkuma ma właściwości chroniące komórki przed promieniowaniem.

Radioterapia jest stosowana w leczeniu raka w celu zabicia komórek nowotworowych, ale powoduje stres oksydacyjny i uszkodzenie DNA. To okazuje się szkodliwe dla normalnych komórek.

Przyjmowanie kurkuminy wraz z radioterapią zapobiega takim niepożądanym skutkom. Zmniejsza stres oksydacyjny, zwiększa poziom enzymów antyoksydacyjnych i łagodzi uszkodzenia DNA, a tym samym działa jako radioprotektor.

Kurkuma i kurkumina jest substancją zapewniającą ochronę przed niekorzystnymi skutkami promieniowania.

Efekt ochronny kurkumy przed uszkodzeniem DNA potwierdza jej zastosowanie jako środka przeciwstarzeniowego i środka zabezpieczającego przed promieniowaniem.

Regularne przyjmowanie kurkumy w codziennej diecie może zmniejszyć Twoje uszkodzenia DNA o połowę! Tak, dokładnie o 50%. Warto więc włączyć tę indyjską przyprawę do jadłospisu, ponieważ kurkuma i kurkumina mają właściwości odmładzające komórki.

Jest to też siłą rzeczy gwarancja dłuższego życia.

 

Wiesz o Tym, Że Kurkuma Jest Jednym z Najlepszych Antyoksydantów w Przyrodzie ?

 

Znów wkraczamy w odmładzające właściwości kurkumy i kurkuminy.

Kurkuma jest tym, co nadaje potrawom curry charakterystyczny jasnożółty kolor i mocny smak.

Korzyści zdrowotne wynikające z kurkumy wynikają przede wszystkim z wyjątkowej zawartości przeciwutleniaczy. Obejmują one korzyści dla zapobiegania raka, chorób serca i Alzheimera, a także innych chorób neurologicznych zwyrodnieniowych.

Mało ludzi zdaje sobie sprawę, że zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, mają o wiele większe stężenie przeciwutleniaczy niż jakikolwiek zwykły owoc lub warzywo. Kurkuma zawiera również wyjątkowo dużą różnorodność przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze, a w szczególności przeciwutleniacz flawonoidowy zwany kurkuminą, są przede wszystkim odpowiedzialne za korzyści zdrowotne wynikające z kurkumy.

Przeciwutleniacze są związkami odżywczymi znajdowanymi w praktycznie wszystkich produktach roślinnych (a także wytwarzanych w Twoim ciele). Ich podstawowym zadaniem jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym spowodowanym przez wolne rodniki, uważane za główną przyczynę procesu starzenia.

Kurkuma może również działać pośrednio jako przeciwutleniacz, zwiększając wytwarzanie glutationu w organizmie, najobficiej występującego przeciwutleniacza.

Korzyści przeciwutleniaczy (np. kurkuminy) obejmują ochronę przed wszystkimi typami chorób zwyrodnieniowych, takich jak rak, choroby serca, cukrzycy, zapalenia stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, choroby Alzheimera, i wiele innych.

Antyoksydanty działają razem, synergicznie, a każdy ma swoje specyficzne cechy i zalety. Jeden przeciwutleniacz dzięki swoim specyficznym właściwościom może pokonać i neutralizować określone wolne rodniki. Natomiast inny przeciwutleniacz działa w innym miejscu w ciele i likwiduje inne rodzaje rodników.

Dlatego priorytetem jest nie tylko dostarczanie do organizmu jak największej liczby przeciwutleniaczy. Równie ważne jest też zadbanie o ich dużą różnorodność. Jak to się mówi: w “kupie” jest siła i że “kupy” nikt nie ruszy 🙂

Dodanie większej ilości ziół i przypraw do diety znacznie zwiększa różnorodność przeciwutleniaczy, które dostajesz z pożywienia. Taka strategia jest jednym z najbardziej skutecznych środków, które możesz podjąć przeciwko chorobom i przedwczesnemu starzeniu się.

Korzeń kurkumy jak już wiesz, jest przeciwutleniaczem o jednej z najwyższych wartości ORAC wynoszącej aż 127 068 !

Taka potężna moc przeciwutleniająca może pomóc Ci znacząco zmniejszyć uszkodzenia komórek i DNA powodowanych przez cząsteczki wolnych rodników.

 

jak jeść kurkumę i kurkuminę aby zwiększyć właściwości zdrowotne i lecznicze złote mleko i pasta z kurkumy

 

Jak Jeść Kurkumę, Aby Uzyskać Wszystkie Korzyści i Właściwości Lecznicze Kurkuminy ?

 

Jak poprawić wchłanianie składników kurkumy, a przede wszystkim kurkuminy?

Stosowanie kurkumy z czarnym pieprzem (który ma piperynę) lub tłuszczami/olejami (jako że kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach) to najlepsze sposoby na zwiększenie wchłaniania kurkumy w organizmie. Kurkumina może być mieszana z olejem kokosowym, olejem lnianym, oliwą z oliwek itp.

Sposób na emulsję z kurkumy według doktora Josepha Mercoli:

“Jednym ze sposobów zwiększenia wchłaniania jest wytworzenie mikroemulsji przez połączenie łyżki stołowej proszku kurkuminy z 1-2 żółtkami jaj i łyżeczką lub dwoma stopionego oleju kokosowego. Następnie użyj blendera na dużej prędkości, aby zemulgować proszek”.

Mieszanie z tłuszczami i gotowanie przez około 10 minut, znacząco poprawi bioprzyswajalność kurkuminy. Proszek kurkumy dodaj do już gotującej się wody. Wypij od razu po ostygnięciu, aby nie stracić właściwości kurkumy i kurkuminy.

“Trudno jest uzyskać dawki kurkuminy stosowane w badaniach z samej diety. W przedstawionym badaniu zastosowano dawkę jednego grama kurkuminy, podczas gdy typowe dawki przeciwnowotworowe wynoszą do trzech gramów dostępnego biologicznie ekstraktu kurkuminy, trzy do czterech razy dziennie, a jest to trudne do osiągnięcia przy użyciu standardowych proszków kurkuminy. Sam korzeń kurkumy zawiera tylko około 3 procent stężenia kurkuminy”. – dr Joseph Mercola

W takiej sytuacji, aby z łatwością spożyć większe ilości kurkuminy z kurkumy, można z niej robić tzw. “złote mleko”, albo przygotowywać pasty na bazie kurkumy.

Niestety, kurkuma nie jest dobrze wchłaniana, gdy jest spożywana samodzielnie. Jest jednak proste rozwiązanie. Dodanie czarnego pieprzu do kurkumy zwiększa biodostępność kurkumy dosłownie 1000 razy!

Taką informację podaje serwis antioxidants-for-health-and-longevity.com.

To nie przypadek, że pieprz jest prawie zawsze używany z kurkumą w przepisach curry. Piperyna jest alkaloidem występującym w czarnym pieprzu i jest znana ze swojej zdolności do zwiększania biodostępności dla szeregu składników odżywczych.

W przypadku kurkuminy kilka badań wykazało, w jaki sposób piperyna pomaga w absorpcji. Jedno z takich badań opublikowanych w 1998 roku w Planta Med wykazało, że dostępność biologiczna kurkuminy z piperyną u ludzi wzrosła do 2000% (tak, to dwa tysiące procent!) w porównaniu z samą kurkuminą.

Pomyśl, że wymieszasz tylko kurkumę z czarnym pieprzem i możesz wydobyć z kurkumy i kurkuminy właściwości odmładzające, odchudzające, regeneracyjne, lecznicze w ilościach co najmniej 20 razy większych!

 


Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/09/curcumin-helps-lower-inflammation.aspx

https://purathrive.com/the-worlds-most-powerful-tools-for-removing-heavy-metals-from-the-body/

http://www.greenmedinfo.com/blog/turmerics-weight-loss-secret-it-turns-bad-fat-good

https://www.turmericforhealth.com/turmeric-benefits/100-awesome-health-benefits-of-turmeric-curcumin

http://www.antioxidants-for-health-and-longevity.com/benefits-of-turmeric.html

https://www.santenatureinnovation.com/nouvelle-curcumine-185-plus-puissante/

https://www.superfoodly.com/best-turmeric-curcumin-supplement/