picie oliwy z oliwek extra virgin wydłuża życie

Oliwa z Oliwek Extra Virgin – Picie Oliwy Wydłuża Życie Do 120 lat ?

Jeśli używasz do posiłków oliwy z oliwek extra virgin, wiesz, że wspaniale smakuje. Picie oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno ma też właściwości zdrowotne i może znacznie wydłużyć życie, nawet do 120 lat.

Przekonały się o tym 2 kobiety, które przeżyły 122 i 124 lata.
Poważne badania sugerują, że organiczny olej oliwkowy kryje sekret młodości i długowieczności. Jeśli jeszcze do tego dodasz wspaniałej przyprawy kurkumy i kurkuminy, efekt masz niemal gwarantowany 🙂

Historia Picia Oliwy z Oliwek Extra Virgin

 

Tradycja picia oliwy z oliwek extra virgin sięga tysięcy lat.

Przez mieszkańców Morza Śródziemnego drzewo oliwne jest uważane za święte. Tłoczona z ich owoców oliwa od tysięcy lat nadal fascynuje i podtrzymuje naszą wyobraźnię.

Drzewo oliwne należy do rodziny oliwkowatych i ma żywotność około 300 do 400 lat. Dokładne pochodzenie drzewa oliwnego jest spowite tajemnicą. Niektórzy twierdzą również, że uprawa oliwek rozpoczęła się około 5000 lat p.n.e. na Krecie i sąsiednich wyspach greckich.

Z pewnością można powiedzieć, że uprawa drzew oliwnych rozpoczęła się bardzo dawno temu, gdzieś na Bliskim Wschodzie i rozprzestrzeniała się powoli na zachód przez Morze Śródziemne. Wszystkie główne cywilizacje śródziemnomorskie odegrały rolę w rozpowszechnianiu oliwy w tym regionie: Egipcjanie, Fenicjanie, Grecy i Rzymianie.

 

Zastosowanie oliwy z oliwek w starożytności

 

Już w starożytności zastosowanie oliwy z oliwek było wszechstronne.

Starożytni Grecy wierzyli, że drzewo oliwne było darem od bogini Ateny i zaczęli używać oliwy z oliwek w swoich religijnych rytuałach. Homer, nieśmiertelny grecki poeta, nazywał oliwę z oliwek płynnym złotem. Greckie prawo Solona, ​​w okresie VI-VII wieku p.n.e., zabraniało wycinania drzew oliwnych pod groźbą kary śmierci.

Uznanie do oliwy z oliwek nie wynikało tylko za dobrą żywność, ale z wielu innych powodów. Takich jak promocja zdrowia i urody, które mocno zakorzeniło się w tych starożytnych kulturach. Mówi się, że Rzymianie nakładali oliwę z oliwek na swoje ciała, aby nawilżyć skórę po kąpieli.

Król Dawid cenił swoje gaje oliwne i magazyny oliwy z oliwek tak bardzo, że wysyłał strażników, by chronili je przez całą dobę. Wraz z rozprzestrzenianiem się Imperium Rzymskiego w całym regionie Morza Śródziemnego, oliwa z oliwek stała się głównym towarem handlowym i wypromowała handel na niespotykaną skalę dla starożytnego świata.

Na półkuli zachodniej zaczęto spożywać oliwę z oliwek za sprawą hiszpańskich i portugalskich odkrywców w XV i XVI wieku. Pod koniec XVIII wieku misjonarze franciszkańscy zakładali pierwsze gaje w Kalifornii.

Dawniej oliwa z oliwek była używana do rytuałów religijnych, lekarstw, jako paliwo w lampach naftowych, mydlarstwie i w piecach.

Z czasem drzewo oliwne rozdzieliło się w sposób naturalny i rozprzestrzeniło na cały świat. Obecnie istnieje blisko dwa tysiące odmian oliwek uprawianych na około 24 milionach akrów w krajach basenu Morza Śródziemnego, Afryki Północnej, Ameryki Południowej, Ameryki Północnej i Australii.

Oliwki są jedną z najbardziej ekstensywnie uprawianych roślin na świecie.

Na całym świecie uprawia się około 850 milionów drzew oliwnych. Każdego roku wytwarza się około 10 milionów ton oliwek, z których 90% stanowi tłoczona oliwa z oliwek, a pozostałe 10% to oliwki stołowe.

Picie oliwy z oliwek extra virgin stało się wręcz światowym kultem. Nie bez powodu.

 uprawa drzew oliwnych na oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin

Czym Jest Oliwa z Oliwek z Pierwszego Tłoczenia (Extra Virgin) ? 

 

Według Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek oliwa z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana wyłącznie z oliwek.

To znaczy z owoców drzewa oliwnego, przy użyciu wyłącznie mechanicznych lub innych środków fizycznych w szczególności w warunkach termicznych, które w żaden sposób nie zmieniają oleju. Nie poddano go żadnym zabiegom poza myciem, dekantacją, wirowaniem i filtrowaniem.

Termin oliwa z oliwek extra virgin nie obejmuje olejów otrzymanych w wyniku użycia rozpuszczalników lub metod ponownej estryfikacji oraz tych zmieszanych z olejami z innych źródeł.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia stanowi mniej niż 10% oliwy w wielu krajach produkujących. To najwyższa jakość oliwy z oliwek. Należy pamiętać, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia bardzo różni się pod względem smaku, koloru i wyglądu. Te walory są na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to w zasadzie naturalnie ekstrahowany sok ze świeżych oliwek. Oliwki są miażdżone na pastę, a olej jest fizycznie ekstrahowany z tej pasty bez użycia chemikaliów lub nadmiernego ciepła” – mówi ekspert oliwy z Australii Richard Gawel.

Oliwa z oliwek extra virgin ma wyraźny aromat owoców z oliwek i zawiera naturalne przeciwutleniacze.

Rafinacja jest bardziej skomplikowanym procesem wykorzystującym kwasy, alkalia, parę i inne czynniki.

“Proces rafinacji usuwa wszystkie substancje aromatyczne i smakowe z oliwek, w tym naturalne przeciwutleniacze” – wyjaśnia Gawel.

Podkreśla także, że:

“Należy dodać sztuczne przeciwutleniacze, aby nadać rafinowanej oliwie z oliwek rozsądny termin przydatności do spożycia”.

Mówiąc wprost, oliwa z oliwek extra virgin oznacza, że ​​olej powstaje tylko ze świeżego soku z oliwek i że smakuje dobrze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest wytwarzana przez mechaniczne prasowanie oliwek bez użycia chemikaliów lub rozpuszczalników.

Picie oliwy z oliwek extra virgin ma nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale przekonasz się w dalszej części artykułu, iż olej oliwkowy ma właściwości zdrowotne.

 

Czym jest pierwsze tłoczenie oliwy z oliwek na zimno ?

 

Pierwsze tłoczenie oliwy z oliwek na zimno jest tym samym co oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, podczas którego nie podgrzewa się oliwek, to wszystko.

W niektórych krajach producenci zajmują się wytłoczynami, pozostałymi skórkami i pestkami oliwek, które pozostają po pierwszej prasie, i wyciskają wytłoki drugi lub trzeci raz, aby wyekstrahować 100% oleju.

Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno jest z natury pierwszą prasą bez użycia temperatury. Taka oliwa może być stosowana do każdego rodzaju przygotowania żywności: pieczenia, smażenia, do sałatek.

Szczególnie zdrowe jest picie oliwy z oliwek z cytryną i jest to jedna z najzdrowszych opcji.

 

Oliwa z Oliwek z Pierwszego Tłoczenia – Wartości Odżywcze, Korzyści Zdrowotne i Właściwości

 

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z picia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno ?

Oto niektóre korzyści wynikające ze spożycia oliwy z oliwek.

Oliwa z oliwek extra virgin sprawia, że jedzenie jest bardziej smaczne. To znaczy, że zwiększa gładkość, smak i zapach, czyniąc jedzenie bardziej atrakcyjnym.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno poprawia wchłanianie niektórych mikroelementów, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E i witamina K) oraz minerały takie jak wapń, magnez, cynk i fosfor, promując tworzenie kości. Dba o kości, zapobiegając osteoporozie, szczególnie w okresie menopauzy, kiedy wymagania są wyższe.

“Tłuszcze są jednym z trzech makroelementów niezbędnych dla życia ludzkiego i stanowią znaczną część naszego ciała. W naszej diecie nie bylibyśmy w stanie wchłonąć witamin A, D, E ani K bez tłuszczu. Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, mogą nawet pomóc w walce ze stresem, poprawić wahania nastroju, zmniejszyć zmęczenie psychiczne i pomóc w zarządzaniu wagą” – californiaoliveranch.com.

Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno pomaga ciału równoważyć pH na dwa sposoby. Po pierwsze, ma działanie alkalizujące z powodu wapnia i magnezu, które oliwa z oliwek pomaga wchłonąć, a po drugie jest korzystna na poziomie kwasu chlorowodorowego w żołądku, zapobiegając nadmiernej kwasowości i możliwości wystąpienia zgagi lub wrzodów.

Oliwa z oliwek poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych, ponieważ jej spożycie wiąże się z wolniejszym przejściem pokarmu z żołądka do jelit. Treść pokarmowa ma więcej czasu na to, aby być dokładniej strawioną i zaabsorbowaną.

Druga rzecz, która polepsza wchłanianie składników pokarmowych to fakt, że oliwa z oliwek stymuluje wydzielanie żółci z pęcherzyka żółciowego. Dzięki czemu pojawiają się 2 sytuacje:

  • Polepsza trawienie i zapobiega niestrawności.
  • Zwiększa szybkość wydzielania kału z organizmu, ponieważ działa jak smar, zapobiegając zaparciu.

Podczas gdy tłuszcz w ogóle ma złą reputację, nie wszystkie tłuszcze są złe. Po prostu trzeba dokonać właściwych wyborów! Harvard School of Public Health  zaleca spożycie zdrowego tłuszczu jako regułę.

Picie organicznej oliwy z oliwek extra virgin jest jednym z najlepszych wyborów.

 

Inne korzyści zdrowotne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 

Sprawdźmy, jakie jeszcze oliwa z oliwek extra virgin ma korzyści zdrowotne ?

Agencja Żywności i Leków FDA (amerykańska instytucja rządowa) mówi, że spożywanie 2 łyżek oliwy z oliwek dziennie może zmniejszyć ryzyko chorób serca. A to ze względu na zawartość tłuszczów jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera również polifenole, które działają jako przeciwutleniacze, zmniejszając stres oksydacyjny w całym organizmie.

Niewielka ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 jest również obecna w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, które są niezbędne dla zdrowia mózgu. Witamina E jest świetna dla zdrowia skóry i znajduje się również w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Zidentyfikowano wiele korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Te, które wymieniłem to tylko nieliczne spośród całej masy korzyści picia oliwy z oliwek.

 

Picie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowe dla całego Twojego ciała

 

Warto pić organiczną oliwę z oliwek extra virgin, gdyż działa korzystnie prawdopodobnie na wszystkie komórki w organizmie.

Wykazano, że oliwa z oliwek i jej części składowe mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych. W tym wzmacnianie układu odpornościowego, zapobieganie osteoporozie, ochronę organizmu przed zanieczyszczeniem powietrza i prawdopodobnie zapobieganie demencji.

Udowodniono, że zdrowe tłuszcze w oliwie z oliwek pobudzają zdrowie mózgu, a nawet poprawiają pamięć.

 

Właściwości oliwy z oliwek, czyli co wpływa na jakość oleju oliwkowego ?

 

Organiczna oliwa z oliwek extra virgin ma specyficzne właściwości, które mają duży wpływ na jakość oliwy.

“Oto mniej znany fakt: Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to świeżo wyciśnięty sok. W konsekwencji oliwy z oliwek extra virgin łatwo się psują. I, w przeciwieństwie do wina, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie poprawia się wraz z wiekiem” – californiaoliveranch.com.

Prawdziwa, naturalnie wyciskana oliwa z oliwek extra virgin ma 4 głównych wrogów:

 

Oliwa z oliwek i CZAS 

Po butelkowaniu oliwa z oliwek ma od 18 do 24 miesięcy okresu przydatności do spożycia. A kiedy otworzysz olej, lepiej będzie, jeśli go zużyjesz wcześniej niż później. Zalecam Ci zużycie oleju w ciągu 30 do 60 dni po otwarciu.

 

Oliwa z oliwek i ŚWIATŁO

Narażenie na promienie słoneczne musi być minimalizowane lub eliminowane przez cały czas. Przedłużona ekspozycja na światło może pogarszać ilość i jakość przeciwutleniaczy znajdujących się w Twojej oliwie z oliwek.

 

Oliwa z oliwek i CIEPŁO

Optymalna temperatura przechowywania oliwy z oliwek wynosi od 60 do 72 stopni Fahrenheita (15 – 22 stopnie Celsjusza). Ekspozycja na cieplejsze temperatury powoduje powstawanie nieprzyjemnych zapachów w oliwie z oliwek.

 

Oliwa z oliwek i TLEN

Ekspozycja musi być zminimalizowana lub wyeliminowana podczas przechowywania. W przeciwnym razie dochodzi do utleniania oleju, co spowoduje, że Twoja oliwa z oliwek utraci aromaty.

 

oliwa z oliwek extra virgin wartości odżywcze korzyści zdrowotne i właściwości

 

Oliwa z Oliwek Extra Virgin EVOO Zabija Komórki Nowotworowe

 

Nowe badania dowiodły, że składnik oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może zabić komórki nowotworowe. Wyniki badań zostały opublikowane w dniu 23 stycznia 2015 r. w czasopiśmie Molecular and Cellular Oncology.

Badania potwierdziły, że komponent Oleocanthal, który jest obecny w oliwie z oliwek extra virgin EVOO, powoduje pęknięcie komórek nowotworowych. Dzięki temu uwalnia enzymy i powoduje śmierć komórek nowotworowych, bez uszkadzania komórek zdrowych.

W ten sposób komórki rakowe są zabijane przez ich własne enzymy.

“Główny związek antyoksydacyjny znajdujący się w oliwie z oliwek jest w stanie zabić komórki rakowe w ciągu niecałej godziny, pozostawiając zdrowe komórki w nienaruszonym stanie, według badań przeprowadzonych przez naukowców z Rutgers University oraz Hunter College i opublikowanych w czasopiśmie Molecular & Cellular Oncology” – naturalnews.com. 

 

Dlaczego picie organicznej oliwy z oliwek extra virgin EVOO działa uzdrawiająco i leczy z nowotworów ?

 

Oleocanthal to nazwa substancji chemicznej w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO). Jest on wytwarzany przez oliwkę, gdy jest rozdrabniana na miazgę, z której później tłoczony jest olej oliwkowy.

“Wiadomo, że wiele zdrowych związków roślinnych indukuje apoptozę lub zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych poprzez celowanie w konkretne białko, które kontroluje proces. A jednak apoptoza trwa zwykle od 16 do 24 godzin, a wcześniejsze badania wykazały, że komórki rakowe wystawione na działanie oleocanthalu zmarły w ciągu 30 do 60 minut” – naturalnews.com. 

Oleocanthal działał o wiele za szybko, co sugeruje pewien mechanizm inny niż apoptoza.

“Musieliśmy ustalić, czy oleocanthal jest ukierunkowany na to białko i powoduje śmierć komórek” – powiedział naukowiec zajmujący się żywieniem Paul Breslin (Rutgers University). 

W nowym badaniu naukowcy odkryli, że oleocanthal rzeczywiście zabija komórki raka za pomocą innego mechanizmu. Zamiast celowania w białko apoptozy, oleocanthal rozkładał lizosomy komórek rakowych.

Organelle te są odpowiedzialne za przetwarzanie odpadów komórkowych i są znacznie większe i bardziej kruche w komórkach nowotworowych niż w zdrowych komórkach.

Badanie wykazało, że po rozpadzie lizosomów, krytyczne funkcje podtrzymujące życie w komórkach nowotworowych zaczęły się rozpadać.

Co istotne, oleocanthal nie uszkodził pobliskich zdrowych komórek. Zamiast tego wprowadził je w stan zastoju lub hibernacji przez około jeden dzień. Po tym czasie komórki wróciły do ​​normalnego, zdrowego funkcjonowania.

Jak podaje serwis NaturalNews.com w innym wcześniejszym badaniu, również odkryto korzyści z picia oliwy z oliwek. Oto cytat z artykułu:

“Badanie przeprowadzone w 2010 roku przez naukowców z Universitat Autonoma de Barcelona zasugerowało również, że oliwa z oliwek może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Naukowcy odkryli, że oliwa z oliwek doprowadziła do zmian w szlakach sygnałowych komórek raka sutka, prowadząc do apoptozy i zapobiegania uszkodzeniu DNA zdrowych komórek”.

Wniosek płynie taki, że warto pić organiczną oliwę z oliwek extra virgin. To dopiero początek korzyści z picia oliwy z oliwek. Najlepsze zostawiłem dla Ciebie na końcu artykułu.

 

 

Jak Mieć Piękną i Młodą Skórę Dzięki Organicznej Oliwie z Oliwek ? 

 

Kiedy myślisz o oliwie z oliwek, to zwykle jako część zdrowej diety, niekoniecznie jako produkt kosmetyczny. Czy wiesz, że oliwa z oliwek była rzeczywiście używana jako środek nawilżający i sposób na odmłodzenie zniszczonej skóry przez tysiące lat?

Wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że ludzie żyjący tysiąclecia w starożytnej Grecji przyjęli za pewnik, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najlepszych sekretów piękna.

Oprócz tego, że jest naturalnym, hipoalergicznym sposobem nawilżania skóry, oliwa z oliwek extra virgin ma tę dodatkową zaletę, że zapewnia silne antyoksydanty, w tym witaminę E, a także witaminę K, które pomagają w naprawie i odnowie skóry. Która została uszkodzona w wyniku nadmiernego narażenia na słońce, zanieczyszczenia powietrza i inne współczesne zagrożenia środowiskowe.

Także w wyniku dymu papierosowego i jedzenia śmieciowego fast food.

Te składniki odżywcze mają naturalną zdolność stymulowania komórek i przywracają skórze bardziej stabilny, gładszy i zdrowszy stan.

Oliwa z oliwek jest w rzeczywistości naturalnym inhibitorem, który pomaga zredukować uszkodzenia komórek skóry poprzez ekspozycję na słońce i starzenie” – weolive.com.

Aby dostarczyć Ci nieco bardziej naukowe wyjaśnienie, uszkodzenie to jest związane z destrukcyjną aktywnością wolnych rodników związanych z tlenem wytwarzanych przez komórki skóry. Polifenolowe składniki oliwy z oliwek zostały porównane z tradycyjnymi przeciwutleniaczami, takimi jak tokoferole, stosowane przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny, aby zapobiec uszkodzeniu skóry.

 

Młoda, nawilżona, błyszcząca skóra, włosy i paznokcie, dzięki oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno

 

Istnieje wiele prostych i niedrogich sposobów, aby uzyskać najlepszą pielęgnację i piękno z jednej butelki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Oliwa z oliwek extra virgin jest jednym z najlepszych środków natury. Oliwa z oliwek należy do niewielu olejków, które oferują kompletne rozwiązania kosmetyczne. Olej oliwkowy jest nie tylko świetny do pielęgnacji włosów i skóry, ale jest także rewelacyjny dla zdrowia.

“Dr Nicholas Perricone, ekspert w dziedzinie pielęgnacji skóry, twierdzi, że polifenole są jednym z sekretów wielu korzyści, jakie zapewnia oliwa z oliwek” – weolive.com. 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga uzyskać gładką i promienną cerę poprzez odmłodzenie skóry i jej nawilżenie. Utrzymuje młody wygląd skóry, dbając o kolagen i utrzymując jej elastyczność. Olej może również leczyć suchą skórę, a także jest często stosowany jako tonik do łamliwych włosów lub paznokci. Oliwa z oliwek, stosowana do masażu skóry głowy, może odmłodzić mieszki włosowe i dać połysk włosom.

 

Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno jest bardzo skutecznym zabiegiem kosmetycznym

 

Dodanie odrobiny oliwy z oliwek do kąpieli może sprawić, że poczujesz się wspaniale. Oliwa z oliwek nawadnia Twoje ciało i utrzymuje skórę miękką i elastyczną. Dodaj do tego kilka kropli olejku lawendowego i przygotuj się na ucztę.

Kąpiel jest bardzo odmładzająca i pomaga się zrelaksować. Jeśli niektóre części skóry są bardzo suche i szorstkie, po prostu weź kilka kropli oleju i wmasuj na suchą skórę. Możesz nawet połączyć oliwę z solą morską i zrobić peeling na suchą i łuszczącą się skórę.

Oliwa z oliwek może być również łączona z olejkiem migdałowym jako produkt do pielęgnacji skóry, który zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Ponieważ oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości nawilżające, można jej użyć do stworzenia maseczki na twarz, która sprawia, że ​​skóra staje się miękka i elastyczna.

Jak widzisz, korzystne właściwości picia oliwy z oliwek nie są jedynymi. Oliwa nadaje się wspaniale do celów kosmetycznych na skórę, paznokcie i włosy.

 

picie oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno odmładza komórki

 

Czy Picie Oliwy z Oliwek Extra Virgin Tłoczonej Na Zimno Może Wydłużyć Życie Do 120 Lat ?

 

Wszystko wskazuje, że picie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno faktycznie wydłuża życie.

Istnieją przynajmniej trzy potwierdzone przypadki, w których oliwa z oliwek pozwoliła jednemu mężczyźnie dożyć 118 lat i dwóm kobietom żyć 122 i 124 lata w doskonałym zdrowiu.

Twierdzenie, że najbardziej skuteczne rzeczy są najprostsze, ma miejsce w przypadku mało znanego sekretu pozostawania w młodym wieku z wykorzystaniem oliwy z oliwek. Tajemnica ta znana jest od ponad 100 lat. Od dziesięcioleci wiadomo, dlaczego mieszkańcy Morza Śródziemnego żyją tak długo.

Otóż ze względu na ich wysokie spożycie oliwek i oliwy z oliwek.

 

Goddard Ezekiel Dodge Diamond żył 118 lat

W artykule opublikowanym w 1913 roku przez San Francisco Call (tom 114, numer 164, 22 listopada 1913) poinformowano, że Goddard Ezekiel Dodge Diamond przeżył 117 lat. Przypisywał on sobie długowieczne życie, dzięki stosowaniu oliwy z oliwek na całe ciało przed snem. Szczególną uwagę zwracał na obszary, takie jak łokcie, kolana i górna część ramion.

Pił również niewielkie ilości oliwy z oliwek.

Źródła twierdzą, że przez ponad 40 lat smarował ciało oliwą z oliwek co najmniej raz dziennie, a czasami dwa razy. Rozpoczął ten proces w wieku 60 lat. W wieku 100 lat był w stanie wykonywać gimnastykę, a mając 108 lat, jeździł na rowerze i odbywał długie spacery.

 

Jeanne Calment żyła 122 lata

Jeanne urodziła się w 1875 roku we Francji. Kiedy zrobiło się o niej głośno, podzieliła się swoimi sekretami i w jaki sposób wykorzystywała oliwę z oliwek w swojej codziennej rutynie.

Żyła ponad 120 lat i przypisała swoje długie i zdrowe życie piciu oliwy z oliwek.

Jeanne codziennie piła dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zaczynała i kończyła posiłek, spożywając oliwę z oliwek. Używała również oleju oliwkowego do gotowania i wcierania w skórę.

 

Mariam Amash żyła 124 lata

Mariam urodziła się w 1888 roku i mieszkała w Izraelu. Mając 120 lat, wnioskowała o nowy dokument tożsamości. Mariam codziennie wypijała do 1 pełnej szklanki oliwy z oliwek.

Krewni powiedzieli, że ma 10 synów i jedną córkę. Ma około 120 wnuków, 250 prawnuków i 20 praprawnuków.

“Wnuczka, Hamda Amash, lat 40, powiedziała, że ​​Mariam jest ‘zdrową, aktywną kobietą’, która codziennie chodzi i upewnia się, że pije co najmniej jedną szklankę oliwy z oliwek” – nbcnews.com.

 

Rodzina wyznała, że Mariam Amash była pobożną muzułmanką, która odbyła cztery pielgrzymki do Mekki, ostatnią w wieku ponad 100 lat.

 

Jaki rodzaj oliwy z oliwek pić i nakładać na skórę, aby wydłużyć życie ?

 

Oliwa z oliwek ma właściwości antyoksydacyjne.

Jest uważana za źródło przeciwutleniaczy, ponieważ zawiera witaminę E i polifenole. Witamina E, jako tokoferol i polifenole, jako tyrosol, działają jako czynniki zapobiegające utlenianiu komórek i tkanek naszego ciała.

Zapobiegają lub opóźniają proces starzenia się, przedwczesny proces degeneracji spowodowany utlenianiem przez wolne rodniki.

Kluczowe znaczenie ma, aby była to tłoczona na zimno oliwa z oliwek z pierwszej prasy. Jest tak dlatego, że inne rodzaje oliwy z oliwek są uszkodzone przez wysokie temperatury, które usuwają wszystkie jej korzystne właściwości przeciwstarzeniowe.

Niektóre gatunki drzew oliwnych dobrze rosną w środowiskach pustynnych. Ta zdolność przystosowywania się do skrajności środowiska jest powszechną cechą żywności i ziół, które przedłużają żywotność.

Jeżeli oczekujesz nadzwyczajnych efektów, zawsze stawiaj na jakość. Picie i smarowanie ciała oliwą z oliwek extra virgin tłoczoną na zimno jest najlepszym wyborem.


Źródła:

https://californiaoliveranch.com/olive-oil-101/grades-of-olive-oil/

https://www.oliveoilsource.com/definition/extra-virgin-olive-oil

http://www.oliveoiloftheworld.com/history/

https://www.botanical-online.com/food/benefits_olive_oil.htm

https://www.naturalnews.com/049132_olive_oil_cancer_antioxidant.html

https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/extra-virgin-olive-oil-oleocanthal-kills-cancer-cells/46659

http://beautytips.givingtoyou.com/olive-oil-natural-rejuvenating-and-hydrating/

http://weolive.com/about-olive-oils/beauty-and-olive-oil/

https://www.oliveoilsource.com/page/beauty-and-olive-oil

http://www.ez3dbiz.com/olive_oil_extends_lifespan.html

http://www.nbcnews.com/id/23194445/ns/world_news-mideast_n_africa/t/israeli-arab-says-shes-worlds-oldest-person/#.Wm68xmnOXIV