orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich na włosy i skórę

Orzechy Włoskie – Olej z Orzechów Włoskich Na Włosy i Skórę

Dlaczego orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno jest wspaniały na włosy i skórę ? Czy to za sprawą składników odżywczych i tłuszczów obecnych w orzechach włoskich ?

Wcześniej pisałem o niezwykłych właściwościach organicznego oleju kokosowego, a teraz na warsztat biorę rewelacyjny olej z orzecha włoskiego. Zobacz też, co przygotowałem w poprzednim artykule o leczniczych właściwościach surowych żółtek jaj.

 

Historia Jedzenia Orzechów Włoskich Sięga 8000 lat !

 

Czy zauważyłeś, że orzech włoski wygląda jak ludzki mózg?

Według starożytnej mądrości jest to coś więcej niż zbieg okoliczności. Faktycznie jedną z największych zalet żywienia orzechami włoskimi jest zdolność do wspierania najważniejszego narządu – mózgu. Pod tym kątem orzechy włoskie zostały wnikliwie przebadane.

Naukowo udowodniono, że są prawdziwym “pokarmem mózgowym” i liderem wśród wszystkich orzechów.

Orzechy włoskie rosną na dużych drzewach pochodzących z Azji, rozciągających się od Bałkanów po Chiny. Największe lasy, w których drzewa orzechowe rosną, znajdują się w prowincji Jalal-Abad w Kirgistanie.

Zapisy historyczne pokazują, że uprawa orzecha włoskiego sięga co najmniej Babilonu (obecnego Iraku) około 2000 r. p.n.e. Inne archeologiczne dowody znalezione w neolitycznych miejscach we Francji sugerują, że orzechy włoskie były spożywane w Europie co najmniej 8000 lat temu!

Korzyści żywieniowe orzechów włoskich są znane od początku spisanej historii. Selektywna uprawa orzechów włoskich wywodzi się od starożytnych Greków. Drzewo orzechowe było uprawiane w całej Europie i częściach Afryki Północnej przez starożytnych Greków i Rzymian.

Następnie rozprzestrzenił się na Anglię i Amerykę Północną, gdzie nadano mu nazwę “angielskie orzechy włoskie”. Obecnie największymi producentami orzechów włoskich są Chiny, Iran i USA.

 

Jakie Są Wartości Odżywcze Orzechów Włoskich ?

 

Często najprostsze pokarmy są najlepsze dla naszego zdrowia.

Z pewnością dotyczy to orzechów włoskich, w których Matka Natura stworzyła prawie doskonały pakiet białek, zdrowych tłuszczów, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, wielu witamin i minerałów.

Pośród orzechów, można twierdzić, że orzechy włoskie są królem. Jak pokazują badania, mogą wspomóc zdrowie na wiele sposobów w bardzo łatwych do osiągnięcia “dawkach”.

Jedząc tylko jedną uncję orzechów dziennie (czyli około siedmiu orzechów włoskich) wystarczy, aby skorzystać z ich korzystnych właściwości.

Orzechy włoskie należą do rodziny orzechowatych. Zaliczają się do niej również orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy brazylijskie, orzechy piniowe, orzechy pekan, orzechy pistacjowe i nerkowca.

Wszystkie z tych orzechów mają swój unikalny profil odżywczy.

Jedna czwarta filiżanki orzechów włoskich dostarcza ponad 100% dziennej zalecanej porcji tłuszczów Omega-3 pochodzenia roślinnego. Ponadto duże ilości miedzi, manganu, molibdenu i biotyny.

Orzechy włoskie zawierają dużo wapnia. To czyni je idealnymi do zapobiegania osteoporozie i utrzymywania kości w dobrym stanie. Będą one bardzo odpowiednie dla dorosłych, którzy mogą cierpieć na proces odwapnienia. Głównie u kobiet w okresie po menopauzie, kiedy zwykle wykazują większą utratę tkanki kostnej.

 

Orzechy Włoskie a Zdrowie

 

 

Tłuszcze w Orzechach Włoskich To Zdrowe Kwasy Tłuszczowe Omega-3

 

Dlaczego tłuszcze Omega-3 zawarte w orzechach włoskich są zdrowe dla człowieka ?

Gatunek ludzki wyewoluował na diecie zawierającej duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3. Rodzaj tłuszczu występujący u dzikich ryb (takich jak łosoś), siemię lniane, orzechy włoskie i dzika zwierzyna.

Pierwotnie w diecie człowieka było znacznie mniej tłuszczów wielonienasyconych zwanych kwasami tłuszczowymi Omega-6 niż ma to miejsce teraz.

Orzechy włoskie zawierają m.in. roślinny kwas tłuszczowy Omega-3 alfa-linolenowy (ALA), który działa przeciwzapalnie i może zapobiegać tworzeniu się patologicznych skrzepów krwi. Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają dietę o wysokiej zawartości ALA, mają mniejszą szansę na śmiertelny atak serca.

A także o prawie 50 procent mniejsze ryzyko nagłej śmierci sercowej.

Wykazano, że zjadanie zaledwie czterech orzechów włoskich dziennie znacząco podnosi poziom we krwi zdrowego dla serca ALA. Jedzenie orzechów włoskich wspiera zdrowy poziom cholesterolu.

 

Jakie jeszcze są korzyści jedzenia orzechów włoskich ?

Orzechy włoskie mogą poprawić Twój nastrój, ponieważ zawierają jedną z największych ilości kwasów tłuszczowych Omega-3 w porównaniu z dowolnymi orzechami.

Poza niezwykłymi korzyściami Omega-3 dla Twojego umysłu, są również znane jako wspomagające zdrowie serca i zwalczające choroby serca. Poprzez obniżanie poziomów trójglicerydów i zmniejszanie tworzenia się niebezpiecznej płytki miażdżycowej w tętnicach.

 

Czy kwasy tłuszczowe Omega-3 w orzechach włoskich są takie same jak w innych produktach spożywczych ?

 

Aby być jasnym, rodzaj kwasów tłuszczowych Omega-3 w orzechach włoskich (oprócz innych orzechów i nasion, takich jak nasiona chia i nasiona lnu) nie jest takim samym rodzajem Omega-3, jakie można znaleźć w rybach takich jak łosoś.

Większość badań nad tłuszczami Omega-3, które wykazują tak silne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego i mózgu, obejmuje dwa tłuszcze Omega-3. Mianowicie te, które można znaleźć w rybach: EPA i DHA.

Rodzaj Omega-3 występujący w orzechach włoskich to ALA (kwas alfa-linolenowy). Uważa się, że ciało może wytwarzać preferowane typy, EPA i DHA, z występującego w orzechach włoskich (ALA).

Podczas gdy tłuszcze omega-3 ALA z orzechów włoskich mają wiele zalet zdrowotnych (a same orzechy włoskie również oferują inne składniki odżywcze) osobiście polecam spożywać wszystkie trzy rodzaje tłuszczów omega-3. To znaczy ALA, EPA i DHA. Na przykład w postaci suplementów diety.

Tak uzyskasz optymalne korzyści, dlatego ważne jest, aby zmieniać dietę i jeść różnorodne produkty spożywcze.

 

Czy kwasy Omega-3 w orzechach włoskich leczą depresję ?

Omega-3 znajdujące się w orzechach włoskich wspierają optymalną pracę mózgu na wielu poziomach.

Istnieją biologiczne dowody, że niski poziom tłuszczów Omega-3 przyczynia się do depresji, a także szeregu innych zaburzeń behawioralnych i poznawczych. Orzechy włoskie działają jako naturalne lekarstwo na depresję.

Niezbędne tłuszcze są bezpośrednio używane do tworzenia zewnętrznych błon komórkowych i pomagają w funkcjonowaniu neuroprzekaźnika.

Tłuszcze Omega-3 z orzechów włoskich pomagają tworzyć miękką, płynną zewnętrzną podszewkę komórek. To ona daje im zdolność komunikowania się ze sobą. Ma to zasadnicze znaczenie dla umożliwienia przepływu neuroprzekaźnika “dobrego samopoczucia”, (takiego jak dopamina i serotonina) do komórek i z komórek.

Bez wystarczającej ilości właściwych tłuszczów w diecie, funkcja neuroprzekaźnika cierpi. Wiele osób odczuwa skutki rosnącego uczucia niepokoju, przewlekłego stresu, pragnień, zmęczenia i wahań nastroju. Właśnie dlatego tłuszcze w orzechach włoskich są niezbędne do walki z depresją i lękiem.

Przeprowadzono przekonujące badania populacyjne łączące spożycie dużych ilości tłuszczów omega-3 (zwykle w postaci dzikich ryb, a także niektórych orzechów, takich jak orzechy włoskie), w celu obniżenia poziomu depresji.

Kontrolowane badania kliniczne badające wpływ kwasów omega-3 na depresję i zapobieganie chorobom serca nadal trwają w wielu dużych ośrodkach badawczych. Wydaje się, że im więcej dowiadujemy się o tym, jak działają te specjalne kwasy tłuszczowe, tym bardziej zdajemy sobie sprawę, że ich korzyści są imponujące.

Chociażby z tego powodu warto jeść orzechy włoskie.

 

orzechy włoskie skład wartości odżywcze i właściwości lecznicze

 

Orzechy Włoskie Zawierają Potężne Przeciwutleniacze, Które Działają Odmładzająco Na Organizm

 

Czyżby przeciwutleniacze w orzechach włoskich odmładzały komórki i wydłużały życie ?

Antyoksydanty mają kluczowe znaczenie dla Twojego zdrowia. Uważa się, że pomagają kontrolować, jak szybko się starzejesz, zwalczając wolne rodniki. Orzechy włoskie zawierają kilka wyjątkowych i silnych przeciwutleniaczy, które są dostępne tylko w niewielu powszechnie spożywanych pokarmach.

Należą do nich: barwnik chinonowy juglon, garbnik tellimagrandin i flawonoid morina.

Orzechy włoskie zawierają przeciwutleniacze, które są tak skuteczne w oczyszczaniu z wolnych rodników, że naukowcy nazwali je “niezwykłymi”. Badania wykazały, że polifenole z orzechów włoskich mogą pomóc w zapobieganiu chemicznemu uszkodzeniu wątroby.

W innym badaniu naukowcy odkryli, że orzechy, zwłaszcza orzechy włoskie, mają silne właściwości antyoksydacyjne. Polifenole orzechów włoskich miały najlepszą skuteczność wśród badanych orzechów, a także najwyższą aktywność antyoksydacyjną związaną z lipoproteinami.

Badacze podsumowali:

“Orzechy zawierają dużo przeciwutleniaczy polifenolowych, które poprzez wiązanie z lipoproteinami hamowałyby procesy oksydacyjne prowadzące do rozwoju miażdżycy in vivo. W badaniach nad suplementami diety wykazano, że orzechy poprawiają profil lipidowy, zwiększają funkcję śródbłonka i zmniejszają stany zapalne, a wszystko to bez powodowania przyrostu masy ciała”.

Jedno z badań wykazało również, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak orzechy włoskie

“może zmniejszyć zwiększoną podatność na stres oksydacyjny, który pojawia się podczas starzenia”, “zwiększyć rozpiętość zdrowia”, a także “poprawić funkcje poznawcze i ruchowe w procesie starzenia”. 

Orzechy włoskie to również pożywienie, które może spowolnić proces starzenia. Tłuszcze Omega-3 z orzechów włoskich są również ważne dla wspomagania przetwarzania pamięci i myśli.

 

Dlaczego powinieneś jeść skórkę orzecha włoskiego ?

Najbardziej zewnętrzna warstwa łuskanego orzecha włoskiego (biaława, płatkowa lub czasem woskowa część) ma trochę gorzki smak. Nie usuwaj jej, ale zjedz ją. Uważa się bowiem, że do 90 procent przeciwutleniaczy w orzechach włoskich znajduje się właśnie w tej skórce.

Sprawia, że ​​jest to jedna z najzdrowszych części orzecha włoskiego do spożycia. Aby zwiększyć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, szukaj orzechów, które są ekologiczne i surowe, nienapromieniowane lub pasteryzowane.

 

Skład i Wartości Odżywcze Oleju z Orzechów Włoskich

 

Fakty dotyczące oleju z orzechów włoskich.

Około 60% masy orzechów włoskich stanowi tłuszcz, który można pozyskać m.in. przez prasowanie na zimno. Do wyprodukowania jednego litra oleju orzechowego potrzeba około 2 do 3 kg orzechów włoskich. W porównaniu z rafinowanym olejem orzechowym tłoczony na zimno olej orzechowy ma więcej walorów smakowych.

Olej z orzechów włoskich ma wysoką zawartość wielonienasyconego tłuszczu. Orzechy włoskie składają się w aż 50% z kwasu linolowego.

Olej z orzechów włoskich przeważnie jest tłoczony z orzechów perskich lub angielskich orzechów włoskich (Juglans regia). Punkt palenia oleju orzechowego wynosi 204 ° C (400 ° F). Ten olej jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3.

Ma wysoką zawartość składników odżywczych. Jest bogatym źródłem fosforu, selenu, cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Zapewnia również znaczną ilość witaminy B2, B1, B3 wraz z niacyną i witaminą E.

Chociaż olej z orzechów włoskich jest jadalny, jest mniej używany w przygotowywaniu żywności w porównaniu do innych olejów. Ma delikatny smak i zapach, jasny kolor i oczywiście orzechowy smak. Olej orzechowy dostępny jest w dwóch rodzajach: tłoczony na zimno i rafinowany.

Ten pierwszy jest zdrowszy, to chyba jasne dla każdego.

 

orzechy włoskie skład wartości odżywcze i lecznicze oleju z orzechów włoskich

 

Właściwości Lecznicze Oleju z Orzechów Włoskich

 

Olej z orzechów włoskich oprócz bogactwa wartościowych składników odżywczych i też dzięki nim, ma właściwości lecznicze. Właściwości zdrowotne oleju orzechowego obejmują:

  • Leczy stany zapalne, trądzik i egzemę.
  • Jest lekiem na zaparcia, kamienie moczowe, bóle lędźwiowe, słabe kolana, biegunki i problemy z oddychaniem.
  • Pomaga leczyć łuszczenie, swędzenie skóry głowy i łupież.
  • Leczy przewlekłe zaparcia.
  • Zapobiega także zmarszczkom i starzeniu.
  • Poprawia zdolność uczenia się, pamięć i myślenie.

 

Korzyści Oleju z Orzechów Włoskich Dla Włosów, Skóry Głowy i Młodego Wyglądu

 

Olej z orzecha włoskiego jest prawie jak eliksir odmładzający.

Obecność cynku w orzechach włoskich, wraz z zawartością witaminy B i polifenoli, pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry. Dzięki temu olej z orzechów włoskich zapobiega anomaliom, takim jak wyprysk czy wysuszeniu skóry.

Zawartość cynku, wraz z bogactwem kwasów Omega-3 i Omega-6, pomaga zachować zdrowie naszych włosów, sprzyjając ich wzrostowi i unikając anomalii. Chociażby takich jak łojotok czy łysienie. Zawartość w orzechach włoskich miedzi również przyczynia się do tej właściwości.

  • Olej z orzechów włoskich zawiera wysokie stężenie kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu tłuszczowego Omega-3, który nadaje włosom miękkość.
  • Jest bogaty w witaminy B1, B2 i B3, witaminę E, cynk, mangan, niacynę, potas i miedź, wszystkie minerały, które mogą pomóc w zwiększeniu wzrostu włosów.
  • Olej z orzecha włoskiego jest również skuteczny w eliminowaniu łupieżu i ma właściwości przeciwgrzybiczne, odżywia skórę głowy i zapobiega jej infekcjom.
  • Olej z orzechów włoskich jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy i może przeciwdziałać działaniu wolnych rodników.

 

Przepis na olej z orzecha włoskiego dla włosów jedwabistych i zdrowej skóry głowy

  • Wymieszaj 10 łyżek oleju orzechowego, 5 łyżek oleju jojoba i 5 kropli olejku z drzewa herbacianego.
  • Nałóż mieszankę z oleju orzecha włoskiego na włosy i skórę głowy, aż cała głowa zostanie zakryta.
  • Wmasuj mocno, naciskając okrężnymi ruchami, aż poczujesz, jak skóra się nagrzewa. Przykryj czepkiem foliowym włosy, a następnie ręcznikiem i pozostaw na godzinę.
  • Na koniec umyj włosy łagodnym szamponem, by zmyć miksturę z oleju orzechowego.

To już wszystko.

Możesz użyć powyższego przepisu z olejem orzechowym raz lub dwa razy w tygodniu.

Podobnie jak w przypadku wszystkich olejków orzechowych, możesz również dodać orzechy włoskie i olej orzechowy do swojej diety. Takie zabiegi z olejem z orzechów włoskich na włosy i skórę głowy, rewelacyjnie je odżywiają, regenerują i odmładzają.

 

olej z orzechów włoskich na włosy i skórę oraz właściwości lecznicze

 

Jak Używać Oleju z Orzecha Włoskiego Do Pielęgnacji Skóry, Aby Była Zdrowa i Młoda Przez Całe Życie ?

 

Olej z orzechów włoskich można sklasyfikować jako cudowny pokarm do pielęgnacji skóry.

Dzieje się tak, ponieważ jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Jednocześnie zawiera skoncentrowane składniki odżywcze i składniki fitosanitarne.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 należą do grupy składników odżywczych znanych jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych i wytrzymałych komórek skóry.

Olej z orzechów włoskich jest również bardzo bogaty w kwas elagowy, melatoninę, karotenoidy, witaminę E i związki polifenolowe. Związki te są niezbędne do ochrony skóry i jej rewitalizacji. Aktywność przeciwutleniająca orzecha włoskiego pomaga również w walce z wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną starzenia się skóry.

 

Jedz orzechy włoskie dla pięknej skóry

Regularne spożywanie orzechów włoskich zapewnia skórze witaminy B6, K, E, cholinę, betainę, tiaminę i ryboflawinę. Witaminy te zapewniają pożywienie dla skóry od wewnątrz.

Orzech włoski zapewnia również ciału i skórze duże ilości białka. Białko jest budulcem komórek skóry i jest niezbędne do utrzymania witalności skóry. Orzech włoski jest również wypełniony niezbędnymi dla skóry minerałami, takimi jak wapń, żelazo, magnez, mangan i selen.

Jeśli piękno i zdrowie Twojej skóry naprawdę ma dla Ciebie znaczenie warto, aby orzech włoski stał się istotną częścią Twojej diety. Jedz je samodzielnie jako przekąskę lub ułóż z nich wiele interesujących i zdrowych przepisów kulinarnych.

Orzechy włoskie świetnie pasują do sałatek, smoothie i płatków owsianych.

 

Regularnie używaj oleju orzechowego do młodzieńczego i promiennego wyglądu skóry

Regularny masaż ciała olejem z orzechów włoskich pomoże Ci w walce z suchością i starzeniem się skóry. Przyczynia się również do głębokiego odżywienia warstw skóry, promując w ten sposób zdrowe komórki skóry i tkanki.

Kupuj wysokiej jakości oleje z orzechów włoskich. Choć można uzyskać tańsze produkty po znacznie niższych kosztach, na ogół są one pakowane z zanieczyszczeniami i szkodliwymi chemikaliami. Warto byłoby zapłacić trochę więcej za uzyskanie czystego i naturalnego oleju z orzechów włoskich.

Codziennie rano lub w nocy myj twarz, a następnie masuj twarz i szyję rozgrzanym olejem z orzecha włoskiego. Wykonuj delikatne, okrągłe ruchy. Pozostaw olej na skórze przez co najmniej 10 minut.

Możesz również wziąć parę na twarz, raz w tygodniu, przed wykonaniem masażu. Wystarczy parę minut trzymać głowę nad miską z gorącą wodą, przykrytą ręcznikiem.

Pory skóry otworzą się i pomoże to w dostarczeniu pożywienia nawet głębszym warstwom skóry. Pamiętaj, aby nie puszczać pary na twarz częściej niż raz w tygodniu.

Takie regularne zabiegi olejem z orzechów włoskich dają skórze korzyści antyoksydacyjne i odżywiają ją niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Jest to doskonała formuła na suchą, zniszczoną i starzejącą się skórę.

Stosuj regularnie olej orzechowy do natłuszczania skóry twarzy i całego ciała. Zdrowy, jędrny, świecący i nawilżony wygląd skóry będziesz mieć przez całe życie!


Źródła:

https://draxe.com/walnuts-nutrition/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/19/7-walnuts-benefits.aspx

https://www.botanical-online.com/nuecespropiedadesangles.htm

https://www.healthbenefitstimes.com/walnut-oil/

https://www.naturaloilsforhair.net/2014/09/achieve-silky-stronger-hair-with-walnut-oil.html

https://fawesome.tv/beauty/398124-how-to-use-walnut-for-skin-care