jakie można mieć efekty leczenia sokiem marchwiowym

Sok Marchwiowy – Efekty Leczenia Już Po 5 Tygodniach !

Jakie efekty leczenia i korzyści zdrowotne można uzyskać po 5 tygodniach picia soku marchwiowego? Czy kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci mogą pić świeży sok marchwiowy ?

Zaraz dowiesz się bardzo interesujących faktów o marchewce. A jeśli będzie Ci mało wiedzy o zdrowych super produktach …

Na pewno zainteresuje Cię jeszcze inny mój wpis, w którym wymieniłem 11 korzyści spożywania surowego ziarna kakao. Koniecznie musisz go przeczytać.

 

Czy Wiesz, Że Marchewki Uprawiano Już 5000 Lat Temu w Egipcie ?

 

Marchewka istnieje od wieków i jest dostępna niemal w każdym miejscu na świecie.

Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce marchew w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.

Marchewki były pierwotnie uprawiane w krajach Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu, ale uważano je za bardziej zioło lecznicze niż pożywienie. Niektórzy historycy uważają, że znane były już w starożytnym Egipcie ponad 5000 lat temu.

Od czasów starożytnych uprawiana była marchew czarna, która w średniowieczu trafiła do uprawy także w Europie. Tu wyhodowano liczne inne odmiany marchwi.

Barwy korzeni marchwi najpierw zawierały się w kolorach: czarnym, fioletowym, czerwonym, żółtym i białym, zanim pojawił się bardziej pomarańczowy odcień. Pomarańczowe marchewki znane i lubiane dzisiaj są wynikiem krzyżowania czerwonej i żółtej marchwi, która powstała w XVI wieku w Holandii.

Historycy uważają, że marchew była uprawiana przez starożytnych Greków i Rzymian, o czym wspominał historyk Pliniusz Starszy żyjący za czasów cesarza  rzymskiego Tyberiusza.

Podobnie jak wiele warzyw, wczesna historia marchwi skupiała się na różnych cechach leczniczych, które są odpowiednie do leczenia wielu chorób i dolegliwości.

 

Korzyści Zdrowotne Soku z Marchwi – Witamina A i Beta-Karoten

 

Marchewki są dobre dla oczu ze względu na witaminę A.

W rzeczywistości marchewki zawierają beta-karoten, który następnie jest przekształcany w witaminę A w wątrobie. Niezbędny składnik odżywczy dla dobrego widzenia. Beta-karoteny nie mogą być wytwarzane w organizmie, muszą być uzyskane z diety.

Marchew zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jakiekolwiek inne warzywa lub owoce. Karoten nadaje marchewce wyraźny pomarańczowy kolor.

Związek karotenu wykrystalizował z korzeni marchwi niemiecki naukowiec na początku XIX wieku. Beta-karoten jest jednym z ponad 600 karotenoidów, które są pigmentami nadającymi barwę żółtkom jaj, pomidorom, owocom, ciemno liściastym warzywom i niektórym rodzajom owoców morza.

Znany jest z ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Jeden artykuł dodaje:

“… Beta-karoten utrzymuje wzrok, reguluje wzrost komórek w skórze, utrzymuje błony wyściełające nos i drogi oddechowe w zdrowiu i pomaga kontrolować produkcję białek. Wszystkie karotenoidy, w tym beta-karoten, również mają zdolności antyoksydacyjne”. 

Pomarańczowo-czerwone warzywa są pełne beta-karotenu. Twoje ciało przekształca beta-karoten w witaminę A, która zapobiega uszkodzeniom komórek i przedwczesnemu starzeniu się. Beta-karoten może również chronić Twoją skórę przed uszkodzeniem przez słońce.

Marchewki są również znane z roli, jaką odgrywają w chorobach serca i zapobieganiu udarowi, jako okład dla zapobiegania zakażeniom w przypadku skaleczeń i zadrapań, dla utrzymania młodzieńczej skóry, dla oczyszczenia okrężnicy i zaczerwienienia toksyn.

Wapń, fosfor i magnez w marchewce pomagają budować silne kości i zdrowy układ nerwowy.

Zużycie wapnia jest szczególnie ważne dla zdrowych mięśni serca. Fosfor jest niezbędny do zmiękczenia skóry i wzmocnienia zębów, włosów i kości. Magnezowi można podziękować za jego rolę w rozwoju umysłowym, trawieniu tłuszczów i absorpcji składników odżywczych.

Soki marchewkowe dostarczają potasu, witaminy C i B6, miedzi, kwasu foliowego, tiaminy i magnezu.

Fitoskładniki, takie jak luteina i antocyjany, łączą witaminy i minerały w celu uzyskania nadzwyczajnego potencjału zdrowotnego – witaminy A, B6, C i K jako jedne z najkorzystniejszych i kilku minerałów.

Badania wykazały, że im więcej karotenoidów jesz, tym dłużej żyjesz!

 

Sok Marchwiowy i Efekt Odmładzający Dzięki Przeciwutleniaczom

 

Jeżeli będziesz pił regularnie sok marchwiowy efekt, jaki uzyskasz to odmłodzenie Twojego organizmu. To wszystko dzięki zawartym w marchewce przeciwutleniaczom.

Marchew jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów (beta-karoten, luteina i alfa-karoten), kwasów hydroksycynamonowych (kwas kawowy i kwas ferulowy) oraz antocyjanów.

Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki, spowalniając starzenie się komórek. Jak zauważyła Fundacja George’a Mateljana:

“Różne odmiany marchwi zawierają różne ilości tych składników odżywczych przeciwutleniaczy, na przykład czerwona i fioletowa marchewka są najlepiej znane z bogatej zawartości antocyjanów.

Pomarańcze są szczególnie wybitne pod względem beta-karotenu, który stanowi 65% ich całkowitej zawartości karotenoidów. W żółtej marchwi 50% wszystkich karotenoidów pochodzi z luteiny.

Otrzymasz wyjątkowe korzyści przeciwutleniające z każdej z tych odmian marchwi!”

Ponadto według the George Mateljan Foundation:

“Wiele różnych rodzajów przeciwutleniaczy pochodzących z marchwi najprawdopodobniej będzie działać razem i zapewni nam korzyści sercowo-naczyniowe, których nie moglibyśmy uzyskać z żadnego z tych przeciwutleniaczy, gdyby zostały rozdzielone i skonsumowane indywidualnie, w oderwaniu od siebie. Przeciwutleniacze z marchwi to doskonały przykład całego jedzenia i jego wyjątkowości jako źródła pożywienia”. 

 

sok marchwiowy efekty leczenia raka i nowotworów potwierdzone badaniami naukowymi

 

Sok Marchwiowy – Efekty w Leczeniu Raka i Nowotworów Potwierdzone Badaniami Naukowymi

 

Jakie są efekty lecznicze picia świeżo wyciśniętego soku marchwiowego ?

Badanie z 2011 roku wykazało przytłaczające dowody na to, że bioaktywne chemikalia w ekstraktach z marchwi mogą odgrywać rolę w leczeniu niektórych nowotworów, w tym białaczki. Ze względu na beta-karoten i przeciwutleniacze poliacetylenowe występujące w warzywach.

Badanie wykazało, że gdy linie komórkowe mieloidalne i limfoidalne były leczone, wzrost komórek powodujący raka był hamowany.

Ponadto wykazano w badaniach nad marchwią, że wyciągi z marchwi mogą indukować apoptozę i powodować zatrzymanie cyklu komórkowego w liniach komórkowych białaczki.

Spożywanie beta-karotenu wiąże się również z niższym ryzykiem raka okrężnicy, podczas gdy ekstrakt z soku z marchwi może zabić komórki białaczkowe i hamować ich progresję.

Marchew zawiera również falcarinol, naturalną toksynę, która chroni marchew przed grzybicą. Uważa się, że związek ten może stymulować mechanizmy walki z rakiem w ciele człowieka.

Marchew również jest wymieniona w wykazie środków spożywczych odpowiedzialnych za obniżenie ryzyka raka pęcherza moczowego w badaniu w San Diego Medical Center.

Nie podlegającą dyskusji korzyścią zdrowotną picia świeżego soku marchwiowego jest efekt leczniczy w postaci zahamowania wzrostu komórek nowotworowych.

Dobrze jest wiedzieć, że świeżo wyciśnięty sok marchwiowy leczy raka i nowotwory.

 

Jak Ann Cameron Wyleczyła Się z Raka 4 Stadium, Pijąc Świeżo Wyciśnięty Sok Marchwiowy ?

 

Ann Cameron, autorka 15 książek dla dzieci, wyleczyła raka w stadium 4 tylko sokiem z marchwi. Ona sama stwierdza:

“Wierzę z własnego doświadczenia, że ​​marchew może leczyć raka – i szybko, bez chemioterapii, promieniowania i innych zmian w diecie”.

W dniu 6 czerwca 2012 roku Ann przeprowadziła operację raka okrężnicy trzeciego stopnia.

Zdecydowała się na chemioterapię i zaczęła czuć się lepiej aż do około 6 listopada 2012 r. Rutynowe badanie TK wykazało raka płuc. Zdiagnozowano u niej raka okrężnicy w 4. stopniu zaawansowania, który przerzucił się do płuc.

Jej lekarz przewidział oczekiwaną długość życia od dwóch do trzech lat.

Ann Cameron zaczęła szukać naturalnych sposobów leczenia. W swoich poszukiwaniach natknęła się na historię Ralpha Cole’a o tym, jak wyleczył się z raka, pijąc dziennie 5 funtów wyciśniętej marchwi.

 

jak ann cameron wyleczyła raka pijąc sok marchwiowy i efekty leczenia

 

 

17 listopada Ann rozpoczęła codzienny reżim picia 5 funtów soku z marchwi.

Ann rano spożywała sok, wypijała szklankę, a potem chłodziła resztę, którą kończyła w ciągu dnia. Ann wiernie kontynuowała wyciskanie pięciu funtów marchwi dziennie.

Jedynym wyjątkiem było to, że co miesiąc, kiedy podróżowała, rezygnowała z soku z marchwi przez trzy, cztery kolejne dni. Ann nie miała chemii, promieniowania ani żadnych innych modyfikacji diety, z wyjątkiem soku z marchwi. Kontynuowała jedzenie mięsa i przyjmowała różne niezdrowe pokarmy, w tym lody.

Ann ostrzegała:

“Nie polecam lodów na raka, ale chcę tylko podkreślić, że picie soku z marchwi było jedyną zmianą, jaką zrobiłam w życiu, oprócz wdzięcznego przyjmowania modlitw i “dobrej energii” od przyjaciół i proszenia o mądrość i pomoc od Tego, który jest tam w Przestworzach”.

7 stycznia 2013 r. po ośmiu tygodniach codziennego serwowania soku z marchwi kolejne badanie CAT wykazało, że guzy nowotworowe przestały rosnąć, nastąpił pewien skurcz guza i zmniejszenie obrzęku węzłów chłonnych.

30 lipca 2013 roku rak zniknął! Wszystkie spuchnięte węzły chłonne wróciły do ​​normy.

 

Jak 90-letnia Charlotte Gerson w 5 Tygodni Wyleczyła Złamanie Miednicy, Pijąc Sok Marchwiowy ?

 

Świeżo wyciśnięty sok marchwiowy rewelacyjnie działa na złamania kości. Dowodem na potwierdzenie tej tezy jest historia Charlotte Gerson.

Historia została ujawniona przez dziennikarza Natural News, Jonathana Landsmana, gdy przeprowadził wywiad z 90-letnią Charlotte Gerson na temat jej niesamowitego powrotu do zdrowia po złamaniu miednicy.

Charlotte Gerson jest córką doktora Maxa Gersona, który opracował dietetyczną i detoksykacyjną metodę leczenia raka w latach dwudziestych ubiegłego wieku. W wieku 90 lat Charlotte nadal była bardzo aktywna.

Niestety pechowo złamała miednicę.

Charlotte potknęła się o przewód wentylatora elektrycznego i upadła ciężko na betonową podłogę, rozbijając miednicę w dwóch miejscach.

Co zwykle dzieje się z osobą starszą, która złamie miednicę?

Zwykle jest to wyrok śmierci. Być może słyszeliście, że kiedy starsi ludzie łamią sobie miednice lub biodra, wkrótce umierają. Charlotte obejrzała prześwietlenie rozbitej miednicy i przez chwilę myślała, że ​​jest to śmiertelne, biorąc pod uwagę jej wiek 90 lat.

Jej syn Howard oświadczył, że nie będzie to dla niej wyrok śmierci.

Howard przypomniał swojej matce o przypadku leczenia przez jej ojca, dr Maxa Gersona. Leczył on kobietę chorą na raka z przerzutami do miednicy, zalecając picie świeżo wyciśniętych soków. Kobieta oczywiście wyleczyła się i kość w obszarze bioder zagoiła się również.

Zasadniczo Charlotte prowadząc klinikę Gersona, sama piła codziennie dużo świeżo wyciśniętych ekologicznych soków owocowych i warzywnych. Głównie z marchwi. Również regularnie oczyszczała jelito grube lewatywami kawowymi.

Po złamaniu kości miednicy Charlotte po prostu utrzymywała swoją normalną dietę wegetariańską. Poza tym cieszyła się dobrą muzyką, czytała dobre książki, dzieliła dobre towarzystwo z rodziną i przyjaciółmi, a także dużo spała.

Wypijała dziennie od ośmiu do dziesięciu szklanek świeżo wyciśniętych marchewek z jabłkiem.

W ciągu pięciu tygodni była w stanie chodzić bez kul i chodzika. Zdjęcia rentgenowskie wykazały, że miednica była całkowicie wyleczona. Od początku było to zdrowe. Po prostu odpoczynek w pozytywnym otoczeniu i picie dużej ilości głównie soku z marchwi jest tym, co pomogło jej się wyleczyć.

Na wideo poniżej Charlotte Gerson opowiada m.in. o korzyściach picia soku marchwiowego.

 

Czy Są Przeciwwskazania w Piciu Świeżo Wyciśniętego Soku Marchwiowego ?

 

Oto co na temat przeciwwskazań w piciu soku marchwiowego sądzi Giennadij Małachow. W jego słynnej książce “Dieta lecznicza i rozdzielna” na 63 – 64 stronie czytam:

“Podczas spożywania dużej ilości soku z marchwi może nastąpić kryzys oczyszczający. Jest to związane z faktem, że sok rozpuszcza czopy żółciowe w wątrobie. Złogów żółciowych jest tak dużo, że nerki i jelita nie nadążają z ich wydalaniem.

Dostają się one do krwi i są wydalane przez skórę, barwiąc ją na kolor żółtopomarańczowy. Po pewnym czasie to ustępuje. Dlatego dobrze jest wiedzieć, że jeśli podczas picia soku z marchwi i niektórych innych soków dzieje się coś podobnego ze skórą, to wskazuje to na proces oczyszczania wątroby”.

“Przy umiarkowanym i prawidłowym spożywaniu soku z marchwi (10-15 minut przed jedzeniem, 100-200 gramów dziennie) brak jest przeciwwskazań. Można i trzeba pić go o wiele więcej (do 2-3 litrów dziennie), ażeby szybciej nasycić organizm niezbędnymi substancjami i usunąć złogi”.

 

Czy kobiety w ciąży i dzieci mogą pić sok marchwiowy ?

 

Wiele kobiet zadaje sobie pytanie, czy sok marchwiowy w ciąży jest bezpieczny? Czy niemowlę i małe dziecko może pić sok marchwiowy ?

Tutaj też powołam się na Giennadija Małachowa. W tej samej książce na 63 stronie pisze o tym, czy kobiety w ciąży i dzieci mogą pić świeży sok marchwiowy. Małachow nie widzi przeciwwskazań i jedynie sugeruje dobrać odpowiednią dawkę soku marchwiowego do wieku i wagi dziecka.

Picie soku z marchwi przez kobiety w ciąży zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia przy porodzie posocznicy. Wzbogaca skład pokarmu matki, czyniąc go bardziej wartościowym i odżywczym”.

Sok z marchwi trzeba podawać dzieciom skłonnym do przeziębień i chorób skóry”.

Przypomnę, o czym w filmie mówiła Charlotte Gerson.

Skład chemiczny marchwi jest bardzo zbliżony do składu mleka karmiącej matki. Kobiety, którym brakuje pokarmu w piersiach, mogą śmiało podawać niemowlętom świeżo wyciśnięty sok marchwiowy.

Charlotte podkreśla, że lepsze efekty da karmienie sokiem marchwiowym niż chociażby mlekiem krowim, czy sojowym. Od których dziecko może mieć kolki. Świeżo wyciśnięty sok marchwiowy jest łatwo i szybko przyswajalny. Zawiera wszystko, co dziecko potrzebuje do rozwoju.

W soku marchwiowym niczego nie brakuje.

W tym artykule nie wymieniłem wszystkich korzyści, jakie możesz uzyskać z picia świeżo wyciśniętego soku marchwiowego. Jest ich tak dużo. Wiedz jednak, że sok marchwiowy ma potężną moc uzdrawiającą.

Pomaga leczyć i leczy kilkadziesiąt chorób !

Najlepsze efekty z picia soku marchwiowego uzyskasz, pijąc go jako mieszanki z innymi sokami. Składniki lecznicze soków uzupełniają się i tworzą synergię. Taka mieszanka soku marchwiowego ma jeszcze większą moc regeneracyjną, oczyszczającą i leczniczą.


Źródła:

“Dieta lecznicza i rozdzielna” Giennadij Małachow, Oficyna Wydawnicza ABA, Warszawa

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_uprawna#cite_note-borna-3

http://www.czytelniamedyczna.pl/4338,przeciwutleniajace-i-farmakologiczne-wlasciwosci-kwasow-fenolowych.html

http://foodfacts.mercola.com/carrot.html

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/09/superfood-ginger-turmeric-carrot.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Bioactive+chemicals+from+carrot+%28Daucus+carota%29+juice+extracts+for+the+treatment+of+leukemia

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/28/carrot-health-benefits.aspx

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/15/health-benefits-carrots.aspx

https://www.naturalnews.com/043359_carrot_juice_pelvis_fractures_Gerson_Therapy.html