suszone jagody goji jak jeść owoce kolcowoju pospolitego

Suszone Jagody Goji – Jak Jeść Owoce Kolcowoju, Aby Długo Żyć ?

Tybetańskie suszone jagody goji – jak jeść i jakie dzienne dawki stosować ? Ile pić soku z owoców goji, aby uzyskać efekty zdrowotne ? Czy jagody goji odmładzają komórki i wydłużają życie ?

Odpowiedzi na te wszystkie pytania i wiele innych niesamowitych informacji o właściwościach jagód goji, uzyskasz z mojego artykułu. W poprzednim wpisie pisałem, czy picie oliwy z oliwek extra virgin wydłuża życie do 120 lat ?

Zajrzyj, jeśli chcesz pogłębić wiedzę o odmładzaniu i długowieczności.

 

Suszone Jagody Goji w Starożytności 

 

Jagody goji (kolcowój pospolity) od tysięcy lat rosną na obszarze Chin, Tybetu i Mongolii.

Legenda  głosi, że dawno temu pewien lekarz odkrył starożytne długowieczne społeczeństwo ludzi, których mieszkańcy żyli 100 lat lub dłużej. Przy odrobinie dalszych badań i obserwacji lekarz zauważył, że ludzie, którzy żyli dłużej, mieszkali obok studni, przy której rosły jagody goji.

W miarę dojrzewania jagód spadały one z rośliny i wpadały do ​​studni. Owoce jagód uwalniały w wodzie ich składniki odżywcze i cudowne właściwości. Mieszkańcy, pijąc wodę, nieświadomie czerpali wszystkie korzyści zdrowotne z jagód goji.

To był ich sekret długiego życia.

Poza legendą jagoda goji była używana od ponad 2000 lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ich użycie zostało po raz  pierwszy odnotowane w roku 250 p.n.e. przez chińskiego cesarza Shen Nonga w książce o nazwie  “Shen Nong Ben Cao Jing”. Książka zawierała całą medyczną i rolniczą wiedzę cesarza i jest faktycznie najstarszą chińską książką o ziołach.

Kolejna książka, zwana  “Kompendium Materia Medica”, napisana przez Li Shi-Zhen w XVI wieku, zawiera więcej informacji na temat jagód goji i ich zastosowań leczniczych.

Obie te książki rzekomo wykazały, że jagoda goji może być bardzo korzystna dla wzmocnienia organizmu, przedłużenia życia i poprawy zarówno nerek, jak i wątroby.

Jagody goji posiadają nadzwyczajną wartość odżywczą, charakteryzuje je żywy czerwony kolor i przyjemny, bogaty smak, w związku z czym Chińczycy, Mongołowie i Tybetańczycy uprawiają krzewy kolcowoju od około pięciu tysięcy lat. By wydłużyć przydatność do spożycia jagód goji, często suszy się je, aż do otrzymania konsystencji przypominającej rodzynki” – David Wolfe.

Właściwości lecznicze jagody goji (Lycium barbarum) są znane od tysiącleci w Chinach. Starożytna księga medycyny “Tractate for herbs and their properties” zwróciła szczególną uwagę właśnie na jagody goji. W innej chińskiej klasycznej książce “Herbs and food healing” napisano, że jagody goji wzmacniają mięśnie i ścięgna, chronią przed chorobą i prowadzą do długiego życia.

Poeta Liu Juncy z dynastii Tan (618-907) chwali cudowne efekty ziołowe w wierszu dla jagód goji. Jest napisane, że nawet woda ze studni w pobliżu roślin może pomóc ludziom osiągnąć długi czas życia.

Jeden z najsławniejszych fito-terapeutów i uzdrowicieli w historii Chin Li Shudjun w słynnym dziele “Foundations of Pharmacopedia” z 1578 roku wspomniał, że ludzie ze wsi Nanchu mają zwyczaj spożywania owoców goji i prawie wszyscy z nich są stulatkowie.

W rzeczywistości owoce goji przyczyniają się nie tylko do długiego życia, ale często są powiązane z pięknem. W przeszłości młode dziewczyny ze słynnych rodzin piły herbatę z jagód goji, aby wyglądać młodziej i piękniej. Mężczyźni w Chinach również używają goji, aby wzmocnić ich seksualną witalność.

W Chinach jest stare powiedzenie:

“Człowiek, który wyjeżdża daleko z dala od domu, nie powinien zabierać ze sobą goji”.

 

świeże owoce i suszone jagody goji uprawa krzewów kolcowoju pospolitego

 

Suszone Jagody Goji – Jak Jeść, Aby Wykorzystać Ich Bogactwo Witamin, Minerałów i Aminokwasów ?

 

Suszone jagody goji… jak jeść ?

Odpowiem Ci krótko: dużo i w każdej postaci! Więcej o tym, jak jeść owoce goji, ile dziennie jeść, piszę w dalszej części artykułu.

Mają one tyle fantastycznych właściwości odmładzających, że grzechem byłoby wiedzieć o nich i nie jeść suszonych jagód goji. Oczywiście najlepiej, gdyby owoce goji były jak najbardziej organiczne.

W tybetańskiej kulturze suszone jagody goji i świeże owoce jagód są cenione za długowieczność i energię, którą dostarczają dla organizmu.

Jagody goji stały się przedmiotem intensywnych badań medycznych, kiedy naukowcy odkryli, że jagody zawierają wiele składników promujących zdrowie, w tym: 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, 6 niezbędnych kwasów tłuszczowych, witaminy B1, B2, B6, witaminę E i więcej siły antyoksydacyjnej niż jakakolwiek inna żywność! – Studium Uniwersytetu Tufts.

Często mówi się, że są one żywnością jedną z najgęstszych odżywczo i wydaje się to prawdą.

Lista składników odżywczych w jagodach goji w dużym stężeniu robi wrażenie: polifenole – przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego; karotenoidy, takie jak beta-karoten, zeaksantyna, luteina, beta-kryptoksantyna i likopen.

Pozostała lista składników odżywczych w suszonych jagodach goji:

  • Żelazo  – 15 razy wyższa zawartość żelaza niż w szpinaku.
  • Ponad 30 minerałów i pierwiastków śladowych  – takich jak miedź, wapń, fosfor, cynk, potas, german i selen.
  • Prekursor witaminy C
  • 18 aminokwasów  – takich jak izoleucyna, tryptofan, leucyna i arginina, a w tym wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów.
  • Wysoka zawartość białka – zawiera 13% białka, znacznie więcej od innych owoców.
  • Witaminy B1, B2 i B6  – witaminy z grupy B są korzystne dla układu nerwowego i mózgu.
  • Polisacharydy.
  • Witamina E (rzadka w owocach).

Opinia o jagodach goji Davida Wolfa:

Jagody goji są prawdopodobnie najbardziej odżywczymi jagodami na świecie. Smakują wybornie i mogą je spożywać osoby o różnorodnej budowie ciała, różnych grupach krwi i typach metabolizmu. Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów (co najmniej tyle samo co pierzga), w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów (np. wspomagającą nadnercza fenyloalaninę i produkujący serotoninę tryptofan)”.

Inną zaletą jagód Goji, którą należy wziąć pod uwagę, jest ich wygoda. Mianowicie są pokarmem o wysokiej gęstości składników odżywczych “podawanych w małym opakowaniu”. Na przykład, gdy porównasz jagody goji i pomarańcze do wagi, jagody goji dostarczają do 500 razy więcej witaminy C!

Suszone jagody goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy i karotenoidów. Oferują więcej beta-karotenu niż marchew i więcej żelaza niż soja i szpinak. Suszone jagody goji mają 15 razy więcej żelaza niż szpinak, co czyni je doskonałym źródłem, aby powstrzymać niedobór żelaza!

Niski, beztłuszczowy poziom kalorii, dobre źródło błonnika, pokarm o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, ma szeroką gamę składników odżywczych, witamin i mikroelementów, co stawia suszone jagody goji w kategorii superfood.

 

Suszone Jagody Goji – Jeść Smacznie i Skorzystać z Odmładzającej Mocy Przeciwutleniaczy ?

 

Suszone jagody goji to naprawdę najlepsze jedzenie, które podnosi aktywność antyoksydacyjną Twojego organizmu!

Dla naszego zdrowia ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wolnych rodników w naszym ciele. Do utrzymania tej równowagi potrzebujemy przeciwutleniaczy. Nadmierna produkcja wolnych rodników prowadzi do zniszczenia integralności komórkowej.

Codzienne wyzwania współczesnego życia, w tym zanieczyszczenie środowiska, niewłaściwa dieta i nawyki żywieniowe, nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, palenie (lub bycie narażonym na bierne palenie) oraz narażenie na promieniowanie, przyczynia się do utleniania. Oczywiście najlepiej jest unikać tych toksycznych warunków, ale jest to tylko częściowo możliwe.

Konieczne jest, abyśmy świadomie i konsekwentnie włączali przeciwutleniacze do naszej żywności.

 

To oznacza, że suszone jagody goji jeść powinieneś każdego dnia.

 

A ponieważ często nie można spożywać wystarczającej ilości przeciwutleniaczy za pośrednictwem naszej diety, współczesny styl życia faktycznie wymaga, abyśmy uzupełniali naszą dietę bogatymi, skoncentrowanymi źródłami przeciwutleniaczy.

Dieta bogata w różnorodne przeciwutleniacze jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Wszystkie przeciwutleniacze NIE są sobie równe.

Dla większości ekspertów w dziedzinie zdrowia stało się jasne, że wiele cząsteczek antyoksydantów ma różnorodne funkcje w ciele człowieka. Dla naszego organizmu najlepiej jest spożywać szeroką gamę przeciwutleniaczy.

Najlepiej uzupełnić naszą dietę o niektóre silne zioła przeciwutleniające i pożywienie, aby chronić nasze ciało, wspierać naszą witalność i drogę do zdrowej długowieczności.

Niewiarygodna skuteczność przeciwutleniaczy w jagodach goji, jak wykazano w badaniach na całym świecie, sprawia, że suszone ​​jagody goji są doskonałym dodatkiem do naszej codziennej diety. Tak samo skoncentrowane wyciągi z owoców goji stanowią doskonały tonizujący ziołowy suplement.

 

Przeciwutleniacze w suszonych jagodach goji – jak jeść ?

 

Jeśli chcesz dostarczyć potężną dawkę przeciwutleniaczy z jagód goji, możesz jeść owoce jagód na surowo, suszone, pić sok, czy przyrządzać potrawy na bazie produktów z goji. Mogą to być desery, przekąski, smoothie, zupy owocowe i wiele innych.

Udowodniono, że gotowanie nie niszczy aktywności antyoksydacyjnej goji. Zarówno ekstrakty wody, jak i alkoholu mają niezwykłą aktywność przeciwutleniającą.

Nie mniej jednak uważam, że najlepiej świeże owoce, sok i suszone jagody goji jeść na surowo.

Korzystna funkcja jagód goji w oczach jest związana z zawartością istotnego karotenoidu zwanego dipalmitynian zeaksantyny. Zeaksantyna jest silnym przeciwutleniaczem niezbędnym do widzenia i prawdopodobnie do innych funkcji człowieka.

Jest to dominujący karotenoid znaleziony w jagodach goji.

Jagody goji są najbogatszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami (takich jak beta-karoten – owoce te zawierają ich więcej niż marchewka). Karotenoidy są naturalnymi, rozpuszczalnymi w tłuszczach przeciwutleniaczami” – Dawid Wolfe.

Kolcowój pospolity (jagoda goji) jest dobrym źródłem witaminy C (kwas askorbinowy).

Ludzkie ciało potrzebuje dużo witaminy C i musi być uzupełniane codziennie. Jagody goji zawierają unikalny prekursor witaminy C, znany jako kwas askorbinowy 2-beta-G.

Ten prekursor jest stabilny w przewodzie pokarmowym. Podczas przeprowadzania testów zwierzętom podawano go doustne. Okazało się, że zwiększył ich poziom kwasu askorbinowego we krwi i został również wykryty we krwi w żyle wrotnej.

W ten sposób wydaje się łatwo przyswajalny przez organizm i wysoce biodostępny.

 

suszone jagody goji są bogate w przeciwutleniacze i usuwają wolne rodniki

 

Suszone Jagody Goji – Przeciwutleniacz SOD “Enzym Młodości”

 

Nasze ciała wytwarzają wyjątkowo silne “wrodzone” enzymy przeciwutleniacze, z których jednym z nich jest SOD (dysmutaza ponadtlenkowa).

Różne badania na ludziach wykazały, że jagody goji wspierają w surowicy poziom dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i hemoglobiny. SOD jest superprzeciwutleniaczem, który usuwa jeden z najbardziej szkodliwych wolnych rodników w Twoim ciele.

SOD jest jednym z trzech podstawowych przeciwutleniaczy enzymatycznych wytwarzanych w ludzkim ciele, zaprojektowanych podczas ewolucji, w celu ochrony organizmu przed naturalnym uszkodzeniem wolnych rodników.

SOD został nazwany “enzymem młodości”.

Chroni on nasze komórki (w tym komórki mózgu, serca, nerek, wątroby i innych narządów) przed działaniem toksyn wytwarzanych wewnętrznie, a także przed toksynami i innymi czynnikami stresogennymi środowiska zewnętrznego.

Ziołowe suplementy diety, które mogą stymulować wytwarzanie SOD przez organizm, są bajeczne dla naszego zdrowia i niewątpliwie mają ogromne znaczenie, gdy osoba się starzeje.

Co może być lepszego niż stymulowanie naszego WŁASNEGO natywnego systemu antyoksydacyjnego?

“Wydaje się, że dokładnie tak się dzieje, gdy konsumujemy Goji. Wykazano, że doustne spożywanie owoców Goji podnosi i podtrzymuje SOD w krwioobiegu i różnych tkankach. Oryginalne Goji może zwiększyć produkcję SOD w organizmie aż o zdumiewające 40%, wspierając w ten sposób zdrowe działanie antyoksydacyjne!” – dragonherbs.com.

Wydaje się, że ta zdolność stymulacyjna Goji do produkcji SOD jest wynikiem działań unikalnych składników jagód goji zwanych polisacharydami Lycium (LBP).

Jagody goji wyłoniły się jako jedna z elitarnych gwiazd w arsenale przeciwutleniaczy. Nie jest to żadnym zaskoczeniem dla chińskich zielarzy.

 

Suszone Jagody Goji – Korzyści Zdrowotne

 

Korzyści zdrowotnych z jedzenia suszonych jagód goji, picia soku, czy spożywania owoców goji na surowo jest bardzo dużo. Według The Journal of Alternative and Complementary Medicine, korzyści dla jagód goji obejmują:

  • Podwyższony poziom energii
  • Wydajność sportową
  • Lepszą jakość snu i łatwość przebudzenia
  • Zdolność koncentracji na zajęciach
  • Ostrość umysłu
  • Spokój
  • Poczucie zdrowia
  • Zadowolenie i szczęście
  • Znacznie zmniejszone zmęczenie i stres

Spośród wielu odmian Lycium, tybetańska jagoda Lycium zyskała szacunek wielkich lekarzy Tybetu. Przez wiele stuleci stosowania jagód została ukuta nazwą “Goji”. Rośnie w odległych niezanieczyszczonych wzgórzach i dolinach Tybetu i Mongolii, w glebie tak bogatej w składniki odżywcze, że jagody goji eksplodują bogactwem składników odżywczych.

 

Oto tylko kilka sposobów jak jagody goji wspierają zdrowie:

 

  • Chronią wątrobę – wynikiem jest mniej zmęczenia i drażliwości, pomagają również w leczeniu PTSD, HEP C, HPV i HIV.
  • Wspomagają wzrok i funkcjonowanie nerek, również stosowane przy zwyrodnieniu plamki żółtej i utracie wzroku związanej z wiekiem.
  • Zwiększają aktywność metaboliczną – spalają tłuszcz i wspomagają trawienie.
  • Wzmacniają funkcję immunologiczną – limfocyty, interleukinę 2, immunoglobulinę, witaminy, minerały, aminokwasy. Mają unikalne bioaktywne polisacharydy, które są kluczowymi markerami budowania siły odpornościowej i odpowiedzi immunologicznej.
  • Poprawiają krążenie – wspomagają dystrybucję składników odżywczych i utrzymują wysoką jakość energii.
  • Poprawiają funkcje seksualne i płodność – zwiększają libido i energię tworzenia – zdrowe plemniki i komórki jajowe.
  • Promują długowieczność – wspierają życie we krwi i narządach wewnętrznych.
  • Bogate w składniki odżywcze, przeciwutleniacze – w szczególności karotenoidy, takie jak beta-karoten, zeaksantyna i inne.
  • Działają przeciwnowotworowo – badania wykazują, że jagody goji mogą zapobiegać wzrostowi komórek rakowych, obniżać poziom glukozy we krwi i obniżać poziom cholesterolu.

 

jak jeść suszone jagody goji herbata musli smoothie zupa i owsianka z jagodami goji

 

Suszone Jagody Goji – Jedz Owoce “Długowieczności”, Aby Być Wiecznie Młodym ?

 

Jagody goji określane są między innymi jako chiński owoc “długowieczności”.

Jedz suszone jagody goji, pij sok, a najlepiej spożywaj je na surowo i wydłuż swoją żywotność. Pozostań młodym przez całe życie! Owoce goji naprawdę wydłużają życie.

Region Ningxia Hui w północnych Chinach, gdzie uprawia się jagody goji, ma 16 razy więcej stulatków (ludzi powyżej 100 lat) jak łącznie cała reszta kraju! Ta mała czerwona jagoda, tradycyjnie uważana za owoc długowieczności, jest kluczowym składnikiem ich diety.

Naukowcy badający rośliny lecznicze zidentyfikowali w jagodach goji różne składniki odżywcze, które mogą pomóc ludziom cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem. Spójrzmy na właściwości przeciwstarzeniowe tych małych jagód.

 

Jagody goji ochraniają DNA za pomocą przeciwutleniaczy

 

Uszkodzenie naszego DNA otwiera drzwi do każdej możliwej choroby i przyspiesza starzenie.

W trakcie życia nasze DNA jest uszkadzane przez wolne rodniki wytwarzane jako produkt uboczny prawidłowego metabolizmu i poprzez ekspozycję na toksyny.

Chociaż nasze ciała są przystosowane do ciągłego naprawiania się, mogą stać się przytłoczone zbyt dużą ilością wolnych rodników, zwłaszcza gdy się starzejemy. Powoduje to przedwczesną śmierć zdrowych komórek, które mogą przyczyniać się do różnych chorób zwyrodnieniowych.

Komórki mogą ulec mutacji i prowadzić do raka – o ile przeciwutleniacze nie zdążą wcześniej przeciwdziałać atakom wolnych rodników.

Witaminy, minerały i aminokwasy mogą mieć właściwości przeciwutleniające.

“Znany specjalista od spraw żywienia makrobiotycznego, Michio Kushi, mawiał: jedz zgodnie ze swoim celem. Jeżeli twoim celem, przynajmniej po części, jest osiągnięcie długowieczności i zwiększenie sił witalnych, to jagody goji są w tym przypadku idealnym typem superżywności. Dowody napływające z każdej strony wskazują, iż jagody goji to najlepszy środek na długowieczność (stąd zresztą wziął się ich przydomek: owoc długowieczności)” – David Wolfe.

 

Jagody goji promują produkcję hormonu wzrostu u człowieka

 

Poziomy ludzkiego hormonu wzrostu spadają wraz z wiekiem.

70-latek wytwarza tylko jedną dziesiątą ilości generowanej przez 20-latka. Ten spadek odpowiada fizycznemu pogorszeniu, na przykład niższym poziomom energii, wyniszczeniu mięśni i tendencji do magazynowania większej ilości tkanki tłuszczowej.

Wzmocnienie naturalnej produkcji hormonu wzrostu pomaga nam czuć się, wyglądać i funkcjonować jak młodsza osoba. Jagody Goji pomagają naszemu ciału robić to na dwa sposoby:

  • Potas w suszonych jagodach goji: Goji jest bogatym źródłem minerału, który jest niezbędny dla zdrowia i długowieczności. Niedobór potasu zakłóca normalną funkcję przysadki mózgowej, która produkuje hormon wzrostu.
  • Aminokwasy w suszonych jagodach goji: Niektóre aminokwasy wspomagają produkcję hormonu wzrostu. Goji jest bogatym źródłem l-glutaminy i l-argininy, dwóch aminokwasów, które mogą współdziałać w celu zwiększenia poziomu hormonu wzrostu, ożywienia młodzieńczego wyglądu i funkcji.

 

Płatki Owsiane z Jagodami Goji – Przepis

 

 

Suszone Jagody Goji – Jak Jeść ?

 

Istnieje wiele różnych sposobów, dzięki którym możesz czerpać korzyści z tego superowocu.

Możesz bardziej lubić jedną metodę od drugiej. Jednak tak długo, jak otrzymujesz składniki odżywcze z jagód goji, działają wszystkie.

  • Prawdopodobnie najprostszym sposobem, aby uzyskać jak najwięcej z jagód, jest jeść owoce na surowo. Często są one bardziej biodostępne w surowej postaci. Możesz kupić sadzonki, posadzić w Twoim ogrodzie krzaki i uprawiać jagody goji.
  • Możesz także kupić sok z jagód goji. Jeśli pójdziesz tą drogą, powinieneś znaleźć sok, który nie ma dodatku cukru lub sztucznego koloru, aby uzyskać najzdrowszy efekt.
  • Suszone jagody goji możesz zaparzyć w wodzie lub herbatce ziołowej. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić jagody w gorącej wodzie i pozwolić im namoczyć się przez pięć do dziesięciu minut. Po wypiciu płynu możesz nadal jeść owoce jagód!
  • Jeśli jesteś fanem smoothies, zgadnij co? Możesz dodać je do swojej codziennej rutyny smoothie. Tylko pamiętaj, aby wcześniej zanurzyć jagody w wodzie, aby były pulchne i soczyste.
  • Suszone owoce jagód możesz mieszać z orzechami, suszonymi owocami i jeść jagody goji jako przekąski.
  • Świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannych płatków śniadaniowych (płatków owsianych).
  • Możesz suszone jagody goji dodawać do zup, sosów i czego tylko dusza zapragnie.

 

Czy można suszone jagody goji jeść w nieograniczonych ilościach ?

 

Owoce te należą do takiej grupy produktów, że można jagody goji jeść na okrągło. Dosłownie dzień w dzień tak jak jabłka.

Jagody goji to superżywność i adaptogen, więc zarówno same owoce, jak i ich produkty pochodne można spożywać codziennie. Rozsądna dzienna dawka suszonych jagód wynosi 15-45 gramów (garść). W jednym gramie zazwyczaj mieści się od czterech do sześciu suszonych jagód.

Od zarania dziejów ludzie dodawali jagody goji do herbat, zup i win, a także żuli je jak rodzynki. Jagody goji, tak jak inne suszone owoce, można traktować jako przekąskę lub dorzucić do koktajli” – Dawid Wolfe.

Suszone Jagody Goji – Ile Jeść Dziennie Owoców Kolcowoju Pospolitego ?

 

Ile jeść dziennie suszonych jagód goji (kolcowoju pospolitego), aby dawki były skuteczne?

Aby uzyskać korzyści zdrowotne z suszonych jagód goji, zaleca się dzienne spożycie 20-50 gramów. Badania naukowe odnotowały zbawienny wpływ tego owocu w okresie 28 dni.

W przypadku soku z jagód goji, aby uzyskać takie same korzyści jak w przypadku suszonych jagód, wystarczy wziąć od 50 do 100 ml dziennie.

W medycynie chińskiej owoc rośliny goji często włącza się do złożonych preparatów ziołowych w ilości 8-16 g. Ta dawka jest zwykle wystarczająca, ponieważ inne składniki towarzyszące wzmacniają pożądany efekt.

 

Zupa Owocowa z Jagód Goji

 

Ze świeżych lub suszonych jagód goji możesz zrobić odmładzającą zupę długowieczności. Przeczytaj interesujący cytat z książki: “Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”.

“Pewnej zimy na Hawajach miałem wielką chęć na zaparzenie herbaty z jagód goji. Czytałem o rosołach gotowanych na kościach i obecnej w nich żelatynie uważanej w wielu kulturach za czynnik odpowiedzialny za długowieczność.

Wiadomo, że bulion rybny włożony do lodówki przybiera konsystencję galarety, co oznacza, że jest bogaty w żelatynę. Doznałem olśnienia, gdy pewnego razu wyjąłem z lodówki bardzo mocną herbatę goji i zobaczyłem, że ma ona taką samą konsystencję jak schłodzony bulion rybny!

Powiedziano mi, że parzenie herbaty z jagodami goji było bardzo powszechną praktyką w tradycyjnej medycynie chińskiej i napój ten był bazą dla wielu naparów ziołowych.

Czytałem też o ponad dwustuletnim taoistycznym zielarzu, który pił zupę goji każdego dnia. Wydaje mi się, że miłośnicy zdrowych pokarmów roślinnych powinni zainteresować się bulionem z goji” – Scott Fraser, entuzjasta superżywności.

To właśnie za sprawą tego długowiecznego zielarza z Chin, rozpowszechniła się moda na jagody goji. W wieku 50 lat spotkał długowiecznego mędrca, który zdradził mu sekret długowieczności. Powiedział mu, że każdego dnia powinien jeść zupę z jagód goji.

Naukowcy poprzez wielokrotne badania potwierdzili, że jedzenie jagód goji ma działanie odmładzające komórki i wydłuża ludzkie życie. To w takim razie jemy jagody goji!


Źródła:

„Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości” David Wolfe, wydawnictwo Vivante, wydanie I, Białystok 2015

http://paulowniatrees.eu/learn-more/history-of-goji-berry/

https://www.bulkapothecary.com/blog/essential-oil-benefits/the-ancient-chinese-history-of-the-goji-berry/

https://gojiberry.com/#gojiberryharvest

https://www.naturalnews.com/022082_berries_goji_food.html

http://www.dragonherbs.com/prodinfo.asp?number=012

http://www.antioxidants-for-health-and-longevity.com/benefits-of-goji-berries.html

https://recipes.howstuffworks.com/goji-berry3.htm

https://www.healthbenefitstimes.com/goji-berries-facts/

https://www.botanical-online.com/english/goji_berries_properties.html

By avicmart [CC0], via Wikimedia Commons

Photo: Myrabella / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

By daveeza from okanagan, canada (mongolian goji berries Uploaded by JohnnyMrNinja) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons