fbpx
świeże owoce żurawiny i sok żurawinowy

Czy Świeże Owoce Żurawiny i Sok Żurawinowy Odmładzają Komórki?

Czy wiesz, że świeże owoce żurawiny i świeżo wyciśnięty sok żurawinowy zawierają duże ilości przeciwutleniaczy ? Żurawina chroni Twoje komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Mało tego, żurawina jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców i warzyw. Tak, ta mała niepozorna jagoda bagienna, która rośnie w Polsce.

Te niezwykłe owoce żurawiny, sprzedawane są jako świeże, mrożone i suszone jagody. Żurawinę powszechnie stosuje się w produktach takich jak: soki, sosy, galaretki, wypieki i herbaty.

Pewnie już wiesz, że liście szpinaku spożywane na surowo mają gigantyczne właściwości i korzyści zdrowotne. A jeśli jeszcze nie czytałeś artykułu o szpinaku, koniecznie go przeczytaj.

 

Historia Uprawy Jagód Żurawiny

 

Żurawina jest długowieczną krzewinką.

Owoce żurawiny stanowią kuliste, czerwone jagody o średnicy do 1 cm. Dzika, leśna żurawina błotna, która występuje w Polsce, najczęściej porasta torfowiska i bagienne tereny w północnej części naszego kraju.

Żurawina występuje w środkowej i północnej Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Amerykańska żurawina różni się od europejskiej większymi owocami, które wyrastają na krótkich pędach owoconośnych. Owoce obu gatunków żurawiny mają czerwony kolor i kwaśno-słodki smak.

 

Owoce żurawiny nie zawsze były “żurawiną”?

 

Amerykańscy Indianie Wschodni czerwone jagody nazywali “sassamanesh”. Indianie Pequot i południowo-amerykańskie plemiona Leni-Lenape nazywały je “ibimi” lub gorzką jagodą.

Dopiero wcześni niemieccy i holenderscy osadnicy w Ameryce Północnej, zaczęli nazywać żurawinę “żurawinową jagodą” ze względu na podobieństwo kwiatu do głowy i dzioba żurawia. I w końcu przyjęła się nazwa żurawina.

Nie ma nic tak dobrego, jak żurawina.

Żurawina to jeden z wyjątkowych owoców na świecie. Jeden z zaledwie trzech owoców pochodzących z Ameryki Północnej. Żurawina rośnie na wolności w długowiecznych winnicach piaszczystych torfowisk i bagnach.

Podczas gdy są one zbierane głównie na północnym wschodzie USA, żurawina rośnie także w innych częściach Ameryki Północnej oraz w Chile.

To rdzenni Amerykanie po raz pierwszy wykorzystali wiele naturalnych cech żurawiny.

Mieszając tłuczone żurawiny z mięsem jelenia, przygotowywali pokarm do przeżycia o nazwie pemmicana. Wierzyli również w wartość leczniczą żurawiny, używając jagód w okładach do wyciągania trucizny z ran po strzałach.

A bogaty czerwony sok z żurawiny był używany jako naturalny barwnik do dywanów, koców i odzieży. To tylko niektóre z powodów, dla których żurawina została nazwana “cudowną jagodą”.

Nawet przy wielu zastosowaniach żurawina nie była uprawiana na dużą skalę aż do XIX wieku.

Początkowo plantatorzy ręcznie zbierali jagody. Następnie opracowali bardziej wydajną technikę suchego zbioru, aż wreszcie wpadli na pomysł “zbioru na mokro”, który zrewolucjonizował cały proces. Polega on na tym, że bagna, na których rośnie żurawina, zalewa się wodą.

Wyporność żurawiny pozwala jej unosić się na powierzchni wody, skąd są zbierane. Miliardy czerwonych jagód żurawiny pływające na takich sztucznych zalewiskach, robią piorunujące wrażenie.

 

Kaszubska Żurawina Leśna

 

Owoce Żurawiny – Wartości Odżywcze i Korzyści Zdrowotne

 

  • Świeże owoce żurawiny są niesamowitym źródłem witaminy C, silnego przeciwutleniacza. Jest w stanie pomóc chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a także może wzmocnić funkcje odpornościowe i chronić przed infekcjami. Według Medical News Today dawni marynarze zabierali żurawinę w swoje morskie podróże, aby zwalczyć szkorbut.
  • Te małe, czerwone jagody żurawiny są również bogate w błonnik. Który, jak wykazano, zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy i otyłości, a także poprawia zdrowie układu trawiennego.
  • Witamina E, witamina K, mangan i inne fitoskładniki obecne w świeżej żurawinie zapewniają dodatkowe korzyści. Pomagają one żurawinom stać się potężnym przeciwzapalnym pokarmem, zdolnym do walki z rakiem i zapobiegania mu.
  • Choć owoc żurawiny ma wiele do zaoferowania, jednym z najczęstszych zastosowań leczniczych żurawiny jest zapobieganie i leczenie infekcji dróg moczowych. Są szczególnie przydatne dla osób, które mają nawracające ZUM (zakażenie układu moczowego). Wynika to z faktu, że mają one wysoki poziom proantocyjanidyn, które zmniejszają liczbę bakterii przylegających do ścian dróg moczowych.
  • Żurawiny są również przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Spożywanie jagód żurawin zapobiega gromadzeniu się płytek krwi i zmniejsza ciśnienie krwi poprzez działanie przeciwzapalne.
  • Zdrowie jamy ustnej i przewodu pokarmowego można poprawić za pomocą żurawiny w ten sam sposób, w jaki zapobiega się zakażeniom dróg moczowych – stosując proantocyjanidyny. Związki te zapobiegają przyklejaniu się bakterii do zębów i mogą również zapobiegać chorobom dziąseł. Według Live Science mogą one również zwalczać Helicobacter pylori, bakterię odpowiedzialną za wrzody trawienne w układzie pokarmowym.
  • Niektóre badania pokazują nawet, że żurawina skutecznie hamuje rozwój nowotworu i walczy z rakiem piersi, jajników, okrężnicy, prostaty i wątroby.

Jeżeli chcesz czerpać 100% korzyści zdrowotnych z jagód żurawiny, musisz jeść świeże owoce żurawiny lub pić świeżo wyciśnięty sok żurawinowy w wyciskarce.

 

świeże jagody żurawiny i sok żurawinowy mają duże wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

 

Owoce Żurawiny i Sok Żurawinowy Są Wspaniałe Dla Przewodu Pokarmowego

 

Według niektórych badań ekstrakt z żurawiny może poprawić wiele aspektów funkcjonowania układu immunologicznego i może obniżyć częstotliwość objawów przeziębienia i grypy.

Wysoki poziom określonej substancji zwanej proantocyjanidynami (która znajduje się w owocach żurawiny i soku z żurawin), pomaga funkcji odpornościowej organizmu zapobiegać chorobom.

Proantocyjanidyny odnoszą się do większej klasy polifenoli, które są powszechnie obecne w jagodach i innych owocach oraz sokach. Te potężne polifenole są zdolne do pielęgnowania wyściółki jelita, gdzie w rzeczywistości znajduje się znaczna większość układu odpornościowego.

Żurawina odstrasza szkodliwe bakterie i wirusy (które dostają się do organizmu) od gromadzenia się i wzrostu w Twojej wyściółce jelitowej. Przez co zdrowe bakterie wspomagające Twój układ odpornościowy są w stanie rozwijać się i tworzyć potężną obronę przed chorobą.

Uważa się, że żurawiny mają właściwości oczyszczające, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i moczopędne. Pomagają organizmowi wyeliminować gromadzące się toksyny, a także łagodzą zatrzymywanie wody i wzdęcia.

Nasz system trawienny wykracza poza nasze jelita i żołądek – w rzeczywistości składa się z całej naszej jamy ustnej, dziąseł i okrężnicy.

Ostatnie badania wykazały, że korzyści z żurawiny pomagają zoptymalizować równowagę bakterii w całym naszym przewodzie pokarmowym. Zachowują się podobnie jak probiotyki występujące w kombuczy, kefirze lub jogurcie. To znaczy, że regularne jedzenie żurawiny tworzy środowisko dla zdrowej “flory jelitowej”.

Korzyści zdrowotne dla układu trawiennego z żurawiny są niezaprzeczalne ze względu na zdolność owoców do równoważenia bakterii w organizmie. Zmniejszania szkodliwych “złych” bakterii i ułatwiania wzrostu “dobrych” pożytecznych bakterii.

To nie tylko łagodzi objawy, takie jak zaparcia, biegunka i kwas żołądkowy. Także pomaga zwiększyć odporność i wchłanianie składników odżywczych, ponieważ zdrowa ściana jelita jest ważna dla obu tych funkcji.

 

Świeże Owoce Żurawiny i Sok  Żurawinowy – Składniki Odżywcze i Antyoksydanty Przeciwstarzeniowe

 

Relatywnie mówiąc, świeże owoce żurawiny i świeżo wyciśnięty sok z żurawin zawierają zdumiewającą kolekcję składników odżywczych.

Wszystko to z niską ilością kalorii i cukru, a także prawie bez tłuszczu i sodu. Wiele z tych fitoskładników żurawinowych oferuje przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe korzyści zdrowotne.

 

Jakie składniki odżywcze zawiera żurawina ?

  • Wyjątkowo wysoki wynik “zdolności antyoksydacyjnej”. Pokonuje nawet inne “pożywienie”, takie jak jagody i truskawki pod względem liczby konkretnych przeciwutleniaczy, takich jak proantocyjanidyna.
  • Tylko 46 kalorii na szklankę świeżych jagód.
  • Zrównoważone poziomy elektrolitów, w tym potasu i sodu.
  • Niski wynik na indeksie glikemicznym.

 

Jedna filiżanka surowej żurawiny (około 110 gramów) zawiera:

  • 50,6 kalorii
  • 13,4 gramów węglowodanów
  • 0,4 grama białka
  • 0,1 grama tłuszczu
  • 5,1 gramów włókna
  • 14,6 miligrama witaminy C
  • 0,4 miligrama manganu
  • 1,3 miligrama witaminy E
  • 5,6 mikrogramów witaminy K
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • 0,3 miligrama kwasu pantotenowego
  • 93,5 miligrama potasu
  • 0,1 miligrama miedzi

Wraz z imponującą ilością witamin i minerałów, jagody żurawiny mogą również pochwalić się wysokimi poziomami składników odżywczych. Niektóre z najpotężniejszych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w żurawinie to:

  • Antocyjany  – ta klasa przeciwutleniaczy znajdujących się w żurawinie ma zdolność niszczenia wolnych rodników w organizmie, a w badaniach medycznych wykazano korzyści w promowaniu odchudzania, obniżaniu poziomu cholesterolu i walce z rakiem piersi.
  • Kwercetyna  – prawdopodobnie najsilniejszy fitoskładnik w tym owocu. Kwercetyna działa przeciwzapalnie i okazała się skuteczna w zmniejszaniu alergii, poprawie bólu stawów i zmniejszeniu stanu zapalnego ścian tętnic.
  • Kwas benzoesowy  – ma silne właściwości antyseptyczne i jest głównym składnikiem żurawiny. Który zmniejsza ryzyko infekcji i może zabić “złe” bakterie, aby naturalnie traktować zapalenie dróg moczowych, infekcje pęcherza moczowego, a nawet trądzik.
  • Epikatechiny  – to klasa związków fitochemicznych, które występują również w zielonej herbacie i czerwonym winie. Wykazano, że zmniejszają ryzyko chorób serca, raka i choroby Alzheimera.

 

świeże i suszone owoce żurawiny oraz konfitury i sok z żurawin są bogate w przeciwutleniacze

 

Wielka Trójka Przeciwutleniaczy w Jagodach Żurawiny

 

Wyjątkowa jest również szczególna kombinacja trzech przeciwutleniaczy zawartych w żurawinach: resweratrolu, piceatannolu i pterostilbenu.

Niektóre badania wykazały, że istnieje unikalna synergia między tymi zwalczającymi choroby substancjami odżywczymi. Mikroskładniki odżywcze w żurawinie zapewniają maksymalne korzyści antyoksydacyjne tylko wtedy, gdy są spożywane w połączeniu ze sobą.

Także tylko wtedy, gdy są spożywane razem z konwencjonalnymi odżywkami przeciwutleniającymi, które są również obecne w żurawinach, takich jak mangan i witamina C.

Przetwarzanie świeżych owoców (gotowanie, smażenie, pieczenie) przerywa połączenia przeciwutleniacza i korzyści są zmniejszone. Dlatego też żurawina jest najkorzystniejsza, gdy owoce żurawin są w całości i naturalnej formie lub w ekstraktach żurawinowych o bardzo wysokiej jakości.

Dzieje się tak dlatego, że jest to wyjątkowa i naturalnie występująca mieszanka przeciwutleniaczy z żurawiny, która zapewnia nam najwięcej korzyści zdrowotnych.

 

Leczniczy Sok z Żurawin – Przepisy i Opinia Giennadija Małachowa

 

Sok z żurawin. Otrzymuje się z owoców od września do października i później, do pierwszego śniegu.

Sok z żurawin jest przydatny przy grypie, różnych chorobach infekcyjnych (w tym i moczowo-płciowych), anginie, nadciśnieniu tętniczym, w okresie rekonwalescencji. Zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach. Kwas żurawinowy wykazuje działanie moczopędne, jest skuteczny w chorobach dróg moczowych i wątroby, przy reumatyzmie i zimnicy. Wykazuje działanie ochładzające przy gorączce, znakomicie gasi pragnienie.

Sok żurawinowy stanowi dobre połączenie z nalewką z dzikiej róży. Sok z miodem (1:1) działa korzystnie przy zapaleniu oskrzeli z kaszlem i przy anginie. Picie soku z żurawin zaleca się przy ginekologicznych stanach zapalnych, gruźlicy płuc, anemii, bólach głowy, miażdżycy tętnic.

Poprawia apetyt, sprzyja przyswajaniu pokarmu, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trzustkowych. Sokiem z żurawin efektywnie leczy się nieżyty żołądka z niedokwaśnością, zapalenia trzustki.

Dawkę dobiera się indywidualnie. Niewskazany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zewnętrznie sokiem naciera się odleżyny, stosuje się go do usuwania zmian pigmentowych na twarzy i szyi” – Giennadij Małachow, cytat z książki “Dieta lecznicza i rozdzielna”.

 

Owoce Żurawiny – Właściwości Zdrowotne i Korzystny Wpływ Na Drogi Moczowe

 

Spożywanie Jagód Żurawiny Niezależnie Od Wieku Wydłuża Życie

 

Suplement żurawinowy zwiększa długowieczność muszek owocowych niezależnie od etapu starzenia. Po prostu nie można się pomylić z żurawiną.

W  badaniu  opublikowanym w Experimental Gerontology naukowcy donoszą, że suplementacja żurawiną zmniejsza rakotwórcze uszkodzenie oksydacyjne i stres oksydacyjny u muszek owocowych.

Korzyści zdrowotne wynikające z suplementu żurawiny były wystarczająco znaczące, aby obniżyć śmiertelność i przedłużyć żywotność muchy podczas dowolnego z trzech etapów życia owada; zdrowie, przemiana i starzenie się.

U ludzi etapy te odpowiadają młodym dorosłym, średniemu wiekowi i starości.

Długotrwały efekt suplementacji żurawiną prawdopodobnie wynika z jego zdolności do zmiany szlaków sygnałowych i statusu epigenetycznego” – wyjaśnił główny autor Yaning Sun z National Institute on Aging in Baltimore i jego współpracownicy.

Autorzy badania odnosili się do wrażliwych mechanizmów kontrolujących ekspresję genów.

Trzy wspomniane etapy życia odzwierciedlają różne zmiany, które pojawiają się wraz z wiekiem.

  • Na poziomie molekularnym korekty te obejmują ekspresję genów i uszkodzenia oksydacyjne ważnych cząsteczek w naszym organizmie.
  • Na poziomie fizjologicznym etapy te dotyczą tego, w jaki sposób nasze komórki stają się mniej zdolne do radzenia sobie z metabolizmem i stresem.
  • Wreszcie, behawioralne i poznawcze aspekty starzenia wiążą się ze spadkiem aktywności ruchowej, uczenia się i pamięci.

We wspomnianym badaniu naukowcy karmili dietą wysokocukrową suplementowaną ekstraktem z żurawiny 2% w grupach od 100 do 200 much, które zostały umieszczone w oddzielnych fiolkach.

“Muchy, którym podano suplement żurawinowy podczas fazy zdrowia, miały o 25 procent dłuższą żywotność niż muchy, które nie otrzymały żadnej żurawiny w swojej diecie. Muchy w fazie życia przejściowej i starzenia się również czerpały korzyści z bycia na diecie z żurawiną, żyjąc o 30 procent dłużej niż kontrolne” – medicaldaily.com.

Ogólnie rzecz biorąc, badanie było pierwszym, które pokazało korzystne efekty suplementu żurawinowego niezależnie od wieku.

“Zgodnie z naszą wiedzą, żurawina jest pierwszym przypadkiem pokazującym, że środek farmaceutyczny lub nutraceutyk może promować długowieczność, gdy jest podawany podczas jednego z trzech różnych etapów życia” – podsumowali autorzy badań. 

Naukowcy dodali, że przyszłe badania są uzasadnione, aby określić, w jaki sposób żurawina przedłuża długość życia w różnych fazach życia. Takie badania są ważne, ponieważ różne mechanizmy mogą być zaangażowane na różnych etapach życia.

 

Dlaczego Jedzenie Świeżych Owoców Żurawin i Picie Organicznego Soku Żurawinowego Odmładza Twoje Komórki ?

 

Świeże owoce żurawiny i świeżo wyciśnięty sok żurawinowy lub wysokiej jakości soki i ekstrakty żurawinowe – działają odmładzająco, gdyż zawierają potężne ilości wielu rodzai antyutleniaczy.

Przeciwutleniacze znajdują się w pokarmach, które są naturalnie głęboko zabarwione. Takich jak ciemnoczerwony kolor żurawiny lub bogaty niebieski/fioletowy kolor borówek.

Wszystkie jagody pomagają zwalczać wolne rodniki ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, ale żurawina jest jednym z najlepszych źródeł na świecie.

Dieta o niskiej zawartości przeciwutleniaczy (środków przeciwzapalnych) powoduje obfitość wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki, które mogą brzmieć jak obca i dezorientująca koncepcja, są w zasadzie naturalnym produktem ubocznym.

Twoje ciało tworzy wolne rodniki z codziennych czynności.

Każdy organizm, także Twój wytwarza wolne rodniki. Gdy pozostają one niekontrolowane, mogą powodować uszkodzenie DNA, błon komórkowych i enzymów.

Dlatego, jeśli chcesz uniknąć tych uszkodzeń komórkowych (które w efekcie niszczą Twoje komórki), musisz o nie zadbać. Jedz najlepiej świeże owoce żurawiny i pij organiczny sok żurawinowy. Kiedy zmniejszysz ilość wolnych rodników, Twoje komórki zregenerują się, będą silne i znacznie się odmłodzą.

Tym samym Twoje ciało odmłodnieje i wygląd Twojej skóry oraz twarzy będzie młodszy.

Czy świeże owoce żurawiny i sok żurawinowy działają odmładzająco ? Tak i to nawet bardzo. Spróbuj, a szybko się przekonasz.


Źródła:

„Dieta lecznicza i rozdzielna” Giennadij Małachow, Oficyna wydawnicza „ABA”, Warszawa

http://www.oceanspray.com/Who-We-Are/Heritage/Cranberry-History.aspx

http://www.medicaldaily.com/how-live-forever-cranberries-extend-longevity-any-age-266032

http://naturalsociety.com/health-benefits-cranberries/

https://draxe.com/cranberries/