zielone koktajle z jarmużu korzyści i właściwości lecznicze

Zielone Koktajle z Jarmużu – 4 Korzyści i Właściwości Lecznicze

Odkryj 4 sekretne korzyści i właściwości lecznicze zielonych koktajli z jarmużu. Jak schudnąć, jak wyleczyć raka i nowotwory, jak odmłodzić się i żyć w zdrowiu dzięki spożywaniu jarmużu ?

Wydaje się, że wszyscy rozmawiają o zielonych koktajlach, koktajlach superfood i sokach warzywnych.

Nic dziwnego – ludzie odkrywają na całym świecie, że pomagają ograniczyć niezdrowe pragnienia, zwiększyć ich odporność i są nawet fantastycznym posiłkiem zastępczym dla zapracowanych ludzi w podróży. A co jest jednym z najczęstszych składników w tych “zielonych” pożywnych miksturach ?

Naturalnie, że jarmuż! Dlaczego jarmuż?

Ponieważ zdrowotne korzyści z jarmużu są niesamowite i obfite.

Wszyscy wiedzą, że jarmuż jest dobry. W tym artykule podaję korzyści zdrowotne i lecznicze, które możesz uzyskać, pijąc zielone koktajle z jarmużu.

Drugą zieleninką o potężnych właściwościach leczniczych jest fantastyczny sok z trawy pszenicznej, czyli chlorofil w płynie.

Korzyści zdrowotne z jarmużu wykraczają daleko poza dostarczanie potężnych ilości witamin i minerałów. To super pożywienie zawiera wiele składników odżywczych, takich jak glukozynolany i flawonoidy.

Dzięki szerokiemu profilowi ​​żywieniowemu jarmuż pomaga zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, astmę i reumatoidalne zapalenie stawów; zapobiega kilku rodzajom raka i przedwczesnemu starzeniu się skóry; i jest korzystny dla zdrowia dróg moczowych.

Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat tych i innych udowodnionych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem jarmużu (np. pijąc zielone koktajle z jarmużu), czytaj dalej.

 

Jak Japończyk Odkrył Korzyści Zdrowotne i Właściwości Lecznicze Zielonych Koktajli z Jarmużu ?

 

Jarmuż to forma dzikiej kapusty z fioletowymi lub zielonymi liśćmi. Historia uprawy jarmużu sięga już kilku tysięcy lat.

Pewnie w dawnych czasach nie mieli blenderów, aby robić sobie zielone koktajle z jarmużu i jedli jarmuż na surowo w postaci całych liści. Liście zerwane z ogródka chłodną późną jesienną porą i wczesną zimą mają słodki smak. Wtedy jarmuż w liściach magazynuje cukry.

Jarmuż prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej. Przypuszcza się, że stamtąd został przetransportowany do Europy około 600 lat p.n.e. przez grupy celtyckich wędrowców.

Korzyści zdrowotne i lecznicze z jarmużu cieszą się dobrą opinią od czasów starożytnego Rzymu. Historia mówi nam, że było to jedno z najpopularniejszych zielonych warzyw liściastych w średniowieczu.

Zarówno starożytni Grecy, jak i Rzymianie znani byli z tego, że uprawiali jarmuż.

Ze względu na jego wyjątkową wartość odżywczą i wspaniały smak jest obecnie uprawiany na całym świecie.

JAPOŃSKA HISTORIA JARMUŻU

“Mimo że jarmuż był warzywem znanym już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski dotarł pod koniec XIV wieku, najciekawsza historia z nim związana przenosi nas do XX-wiecznej Japonii.
 
W czasie II wojny światowej, kiedy ludność zmagała się z problemem głodu, japoński lekarz wojskowy Niro Endo urozmaicał ubogą dietę swojej rodziny sokami własnej produkcji, których składnikami były zielone liście rzodkwi, bataty, bakłażany i inne warzywa, traktowane ówcześnie jako odpadki.
 
Tak narodził się aojiru – japoński napój roślinny pity po dziś dzień. Po stwierdzeniu korzystnego wpływu przygotowywanego soku na zdrowie rodziny, doktor Endo rozpoczął badania nad jego składem i dowiódł, że najbardziej wartościowym składnikiem, jakiego używał, był jarmuż.
 
Przez całe swoje życie uczony opublikował około 40 książek i artykułów na temat korzystnego działania tej rośliny. Umarł w wieku 92 lat, a badania kontynuuje jego syn, Jiro” – CzytelniaMedyczna.pl

 

Wszystko o Korzyściach Zdrowotnych Jarmużu – Klaudyna Hebda

 Więcej na temat korzyści zdrowotnych jarmużu zobacz na wideo. Klaudyna Hebda opowiada o korzystnych właściwościach jarmużu i dlaczego warto jeść jarmuż ? Zapraszam Cię do obejrzenia filmu.

Wartości Odżywcze Zielonych Koktajli z Jarmużem

 

Jarmuż uważany jest za jedno z najbardziej pożywnych, jeśli nie najbardziej pożywne, warzywo na świecie. Jest żywieniową potęgą i może być najbardziej leczniczym jedzeniem. Szczególnie w postaci odżywczych zielonych koktajli z jarmużem i dodatkami superfood.

Tylko 1 szklanka surowego jarmużu (około 100 gramów) i przyrządzonego z niego zielonego koktajlu z jarmużem …

  • Zawiera tylko 33 kalorie.
  • Zapewnia 134% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Zapewnia 684% dziennego zapotrzebowania na witaminę K.
  • Zapewnia 204% witaminy A.
  • Jest doskonałym źródłem wapnia i żelaza.

 

Zielony koktajl z jarmużem jest bogaty w witaminy K, A i C.

Jarmuż i witamina K 

Witamina K jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem, który kontroluje aspekty krwawienia, w tym krzepnięcia krwi. Zapewnia również, że tworzą się silne i zdrowe kości, zapobiegając w ten sposób osteoporozie i złamaniom kości. Objawy niedoboru witaminy K obejmują krwawiące dziąsła, krwawiące nosy i krew w kale lub moczu.

Jarmuż i witamina A 

Witamina A jest w większości kojarzona z produktami zwierzęcymi.

Jej źródła pochodzenia roślinnego (zwane karotenoidami) występują również w najbardziej odżywczych warzywach. Karotenoidy (prawdopodobnie beta-karoten jest najbardziej znany) działają przede wszystkim jako przeciwutleniacze i zapewniają wiele korzyści naszym oczom, skórze i systemowi odpornościowemu.

Zawierają również właściwości przeciwzmarszczkowe.

Jarmuż i witamina C 

Trzecią i ostatnią witaminą w jarmużu, której poziom jest niezwykle wysoki, jest witamina C. Kolejny przeciwutleniacz, który chroni nas przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak rak i zwyrodnienie plamki żółtej.

 

Jarmuż to wielkie roślinne źródło żelaza i wapnia

W przeliczeniu na kalorie jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina i więcej wapnia niż mleko. Co czyni go doskonałym źródłem obu minerałów dla osób, które unikają mięsa i produktów mlecznych.

Żelaza potrzebujemy do budowy hemoglobiny, która transportuje tlen z naszych płuc do komórek organizmu (jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości). Wapnia zaś potrzebujemy do budowy mocnych kości i zębów. Przewlekły niedobór wapnia może prowadzić do osteoporozy, zapalenia stawów i innych bolesnych chorób kości.

Tak więc korzyści zdrowotne z picia zielonych koktajli z jarmużu obejmują m.in. duże ilości: witamin A, K i C oraz żelazo i wapń. Poza tym mnóstwo innych składników odżywczych.

 

Chlorofil w Zielonych Koktajlach z Jarmużem

 

Jedną z najpotężniejszych życiodajnych substancji na świecie jest chlorofil.

Jest to pigment, który nadaje zielonym produktom ich kolor. Chlorofil jest głównym uczestnikiem procesu fotosyntezy, który pozwala roślinom czerpać energię ze światła, przekształcając promienie słoneczne w energię chemiczną.

Ciemnozielone warzywa liściaste są największym źródłem życiodajnego chlorofilu. Surowy jarmuż i zielone koktajle z surowego jarmużu to jedne z najlepszych źródeł chlorofilu.

Zawartość chlorofilu w żywności jest głównym wskaźnikiem cech zdrowotnych każdej żywności pochodzenia roślinnego. Produkty bogate w chlorofil mają bardzo głęboką zieleń. Są niezwykle użyteczne w budowaniu nowych komórek krwi oraz oczyszczaniu organizmu z raka i promieniowania.

Chlorofil z liści jarmużu i zrobionych na jego bazie zielonych koktajli, soków, czy smoothie, pomaga również w gojeniu się ran. Poza tym korzyści zdrowotne jarmużu obejmują prawidłową pracę jelit, detoksyfikację i dezodoryzację organizmu.

Dla optymalnego zdrowia do przygotowania zielonych koktajli używaj ciemnozielonych bogatych w chlorofil liści jarmużu, a także szpinaku, rzeżuchy, traw zbożowych i innych.

 

 

jarmuż korzyści zdrowotne i lecznicze zielonych koktajli z jarmużu

 

Korzyści Zdrowotne i Lecznicze Zielonych Koktajli z Jarmużu

 

Oto krótka lista korzyści zdrowotnych i leczniczych jarmużu. Pijąc regularnie świeże zielone koktajle z jarmużu, z pewnością Twoje zdrowie wskoczy na wysoki poziom. Świeży surowy jarmuż …

  • Załadowany jest przeciwutleniaczami
  • Pomaga schudnąć
  • Chroni oczy
  • Pomaga zapobiegać rakowi
  • Zmniejsza ryzyko choroby serca
  • Zapobiega powstaniu dny i kamieni nerkowych
  • Dobry jest dla skóry
  • Zapobiega stanom zapalnym i buduje zdrowe kości

 

Imponujące Lecznicze Efekty Przeciwnowotworowe Jarmużu, Który Możesz Spożywać w Postaci Zielonych Koktajli

 

Zielone koktajle z jarmużu oprócz dostarczania ciężarówek zawierających witaminy i flawonoidy, zawierają kilka glukozynolanów. Między innymi w jarmużu obecne są: glukobrassycyna, glukorafanina i sinigryna.

Kiedy jesz jarmuż, związki te w przewodzie pokarmowym są przekształcane w izotiocyjaniany. Duża liczba dowodów sugeruje, że izotiocyjaniany mogą pomóc w zapobieganiu raka, a w niektórych przypadkach nawet hamować wzrost guzów nowotworowych.

Izotiocyjaniany działają magicznie przeciwnowotworowo, eliminując z organizmu potencjalne czynniki rakotwórcze. Zapewniają ochronę przed uszkodzeniem DNA i stymulując apoptozę (samozniszczenie) komórek nowotworowych.

Większość badań związanych z izotiocyjanianami, jarmużem i rakiem koncentrowała się na raku okrężnicy i raku piersi. Istnieją również dowody na to, że jarmuż i inne pokarmy zawierające glukozynolany mogą również zapewniać ochronę przed rakiem prostaty, rakiem jajnika i rakiem pęcherza.

Tak więc są ogromne korzyści zdrowotne i lecznicze z picia zielonych koktajli z jarmużu.

Jarmuż w postaci surowych zielonych koktajli, oprócz niesamowitej zawartości witamin i minerałów, zawiera związki lecznicze w pigmentach i strukturach komórkowych swoich liści. Ponad 45 różnych flawonoidów, związków, które mogą potencjalnie zapobiegać nowotworom !

Przeciwzapalne składniki odżywcze i glukozynolany (związek siarki, który nadaje zieleni ich gorzki smak) – wszystkie z nich hamują raka w badaniach na zwierzętach.

“Korzyści z obniżania ryzyka przez jarmuż w przypadku raka zostały ostatnio rozszerzone na co najmniej pięć różnych rodzajów raka” – mówi dietetyk George Mateljan. 

Do tych typów należą rak pęcherza, rak piersi, rak okrężnicy, rak jajnika i rak prostaty.

 

Zielone Koktajle z Jarmużem – Źródło Antyoksydantów

 

Jest jeszcze jedna korzyść zdrowotna jarmużu wynikająca z picia zielonych koktajli. Ochrona Twojego organizmu przed wolnymi rodnikami. Regularne picie zielonych koktajli z jarmużem może znacząco odmłodzić Twoje ciało, spowolnić starzenie i wydłużyć Ci życie.

Twoje ciało codziennie jest narażone na bardzo niestabilne cząsteczki wolnych rodników.

Z jakiego powodu powstają wolne rodniki ?

Przez zanieczyszczone powietrze, którym oddychasz, toksyny w żywności i chemikalia w wodzie. Powodują one “stres oksydacyjny”. Groźny proces, który przyczynia się do uszkodzenia komórek i jest powiązany ze wszystkimi chorobami.

Począwszy od chorób układu krążenia, przez raka, aż po zaćmę.

Stres oksydacyjny jest również znany jako jeden z głównych czynników przyczyniających się do zaburzeń neurokognitywnych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

Surowy jarmuż i zielone koktajle z jarmużem są odżywczą potęgą zawierającą przeciwutleniacze, takie jak witamina C, beta-karoten, kemferol i kwercetyna.

W wyniku wysokiej zawartości przeciwutleniaczy jarmuż jest jednym z warzyw o najwyższej ocenie ORAC. Zaledwie garść warzyw (w tym surowy czosnek, czerwona kapusta, słodkie ziemniaki, kapusta włoska, buraki i rukola) mają wyższy wskaźnik ORAC niż jarmuż.

ORAC, który oznacza zdolność do pochłaniania tlenu, mierzy zdolność pokarmów do usuwania wolnych rodników. Wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami, które mogą powodować uszkodzenie ciała na poziomie komórkowym.

Oprócz zapewnienia czystych korzyści zdrowotnych i leczniczych, przeciwutleniacze w surowych zielonych koktajlach z jarmużu mogą również zapewnić korzyści dla urody.

Działanie neutralizujące wolne rodniki przez przeciwutleniacze obecne w jarmużu, mogą pomóc zachować świetną skórę. Zapobiec utracie elastyczności skóry wywołanej nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym.

Kiedy Twoja skóra jest wystawiona na promieniowanie ultrafioletowe ze słońca, tworzy metaloproteinazy. Metaloproteinazy są enzymami pomagającymi w naprawie uszkodzonej przez słońce tkanki łącznej. Jednak nie wszystkie metaloproteinazy są korzystne. Niektóre metaloproteinazy niszczą kolagen, co może prowadzić do powstawania zmarszczek i cienkich linii na skórze.

Wolne rodniki wydają się wspierać wytwarzanie tych metaloproteinaz uszkadzających kolagen. Dlatego pij surowe, zielone koktajle z jarmużem, które są naładowane przeciwutleniaczami.

 

surowy jarmuż uprawa na zielone koktajle i suplementy z jarmużem

 

Ogromne Właściwości Detoksykacyjne Surowego Jarmużu i Zielonych Koktajli

 

Jedną z największych zalet zdrowotnych jarmużu jest to, że jest to naturalny detoksykator. Pomaga nie tylko usuwać toksyny, ale także eliminuje je z organizmu. Zielone koktajle z jarmużu to jedne z najlepszych na świecie naturalnych detoksykatorów.

Wynika to z komponentu obecnego w jarmużu zwanego izotiocyjanianami (ITC), który jest wytwarzany z glukozynolanów. Pomagają one w detoksykacji ciała na poziomie komórkowym. Te ITC są potężnym orężem przeciwko toksynom i wolnym rodnikom.

Toksyny w naszym środowisku, takie jak przetworzona żywność, zanieczyszczenia, pestycydy i farmaceutyki, zwiększają toksyczny poziom organizmu. Tym samym zwiększają ryzyko chorób.

Usuwanie toksyn z ciała jest ważną pracą. Toksyny są najpierw niszczone przez przeciwutleniacze, a następnie usuwane (detoksyfikowane) za pomocą glukozynolanów. Według słów Fundacji George’a Mateljana:

“Dwa etapy procesu to detoksykacja w fazie I i detoksykacja w fazie II. Wykazano, że ITC wytworzone z glukozynolanów jarmużu korzystnie modyfikują oba etapy detoksykacji (Faza I i Faza II). 

Ponadto wykazano, że niezwykle duża liczba związków siarki w jarmużu wspomaga aspekty detoksykacji fazy II, które wymagają obecności siarki. Wspierając oba aspekty naszego procesu detoksykacji komórkowej (Faza I i Faza II), składniki odżywcze w jarmużu mogą dać naszemu organizmowi “przewagę” w radzeniu sobie z toksycznym narażeniem, zarówno z naszego środowiska, jak i z naszej żywności”.

Jakie jeszcze korzyści zdrowotne ma picie zielonych koktajli z jarmużem ?

Surowy jarmuż zawiera duże ilości siarki i błonnika pokarmowego. Siarka jest w rzeczywistości trzecim najbogatszym minerałem w organizmie (po wapniu i fosforze). Pomaga w trawieniu i wchłanianiu tłuszczu, wytwarzaniu kwasów żółciowych i regulacji poziomu cukru we krwi. Natomiast włókno omiata jelito cienkie i grube z nagromadzonych odpadów (w tym z toksyn rakotwórczych, z którymi się łączy, gdy przechodzi przez jelita).

Glukozynolany i sulfotlenki metylocysteiny.

Te super składniki odżywcze w jarmużu pomagają aktywować enzymy detoksykujące w wątrobie, które odgrywają ważną rolę w neutralizacji substancji rakotwórczych. Jeden taki glukozynolan, sulforafan, powstaje, gdy jarmuż jest posiekany lub przeżuty. Wykazano, że sulforafan zmienia genetyczną ekspresję wątroby, umożliwiając jej skuteczniejsze stosowanie enzymów detoksykacyjnych.

 

Czy Wiesz, Że Zielone Koktajle z Jarmużu Są Odchudzające ?

 

Nie pomyliłem się ? Odchudzające zielone koktajle z jarmużu, czy to prawda ?

Tak, Tak, Tak !

Oprócz doskonałych detoksykatorów, obecna w zielonych koktajlach z jarmużu siarka i błonnik stymulują również utratę wagi. Ten fakt w połączeniu z niską zawartością kalorii i tłuszczu sprawia, że ​​jarmuż jest skutecznym pokarmem odchudzającym.

Niektórzy eksperci uważają, że otyłość to nie tylko kwestia wagi, to także choroba zapalna.

Ze względu na wysoki poziom związków siarki w jarmużu (takich jak glukozynolany), jarmuż jest jednym z najlepszych dostępnych odtłuszczających produktów spożywczych. Jarmuż ma również wysoką zawartość antyoksydantów, antocyjanów, które mogą powstrzymywać rozwój komórek tłuszczowych.

W jednym badaniu…

“myszy leczone antocyjaninami wykazywały 24% spadek przyrostu masy ciała” 

porównaniu do tych, którym nie podano dawki.

Oprócz tego jarmuż jest niezwykle ubogi w kalorie, nie zawiera tłuszczów trans, ma niską zawartość cukru (w postaci roślinnych węglowodanów), praktycznie beztłuszczowy i dość sycący ze względu na naturalnie występujący błonnik i białko.

To następny powód przemawiający za piciem zielonych koktajli z jarmużem. Jak widać surowy jarmuż faktycznie, należy do najzdrowszych warzyw na świecie. Niektórzy eksperci mówią, że to superfood numer 1. Niech będzie nawet numer 10, ale korzyści zdrowotne i lecznicze jarmużu mają potwierdzenie w badaniach naukowych.

Pijmy zielone koktajle z jarmużu ! Dla zdrowia, dla urody, dla energii, młodości i długowieczności.


Źródła:

https://www.healthbenefitstimes.com/kale/

http://nationalkaleday.org/kale-101/

http://www.czytelniamedyczna.pl/5491,jarmuz-stare-a-zapomniane-warzywo.html

https://draxe.com/health-benefits-of-kale/

https://www.naturalnews.com/048020_leafy_greens_chlorophyll_nutrition.html

https://www.naturalnews.com/042808_kale_healthy_diet_nutritious_vegetables.html

https://www.healwithfood.org/health-benefits/kale-superfood.php

Fotografia: By Kari Sullivan from Austin, TX – Kale Chips, CC BY 2.0